Εισβολή «Πορθητή» στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της Τουρκικής επεκτατικότητας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκική κυβέρνηση δεν έμεινε στις προκλήσεις, στις παραβιάσεις και τις προειδοποιήσεις, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Εισβάλλει και καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτή τη φορά στα θαλάσσια σύνορα μας, προκειμένου να διεξάγει έρευνες, αλλά και να προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αρχικά, η Άγκυρα εξέδωσε Νavtex η οποία δεσμεύει την περιοχή δυτικά της Κύπρου από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Σκοπός της Navtex είναι η δέσμευση της περιοχής προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου και συγκεκριμένα από την Πάφο. Στις 3 Μαΐου έφτασε στην εν λόγω περιοχή το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» προκειμένου να διεξάγει έρευνες, ενώ ταυτόχρονα το γεωτρύπανο «Πορθητής» έφτασε στην περιοχή με τη συνοδεία τριών πολεμικών πλοίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία πλοία που συνοδεύουν τον «Πορθητή» είναι εγγεγραμμένα στο νορβηγικό Νηολόγιο και έχουν άτυπα μετονομαστεί για να παραπλανήσουν. Συγκεκριμένα, τα τρία πλοία είναι το «Siem Luisa» που παρουσιάζεται από την Τουρκία ως «Korkut», το «Siem Sophie» που παρουσιάζεται ως «Scanar» και το «Siem Sasha» που παρουσιάζεται ως «Altan». Εν συνεχεία, μετά από την παράνομη δέσμευση και εισβολή, οι Τούρκοι προσπάθησαν να κλιμακώσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας δέκα πολεμικά πλοία και δύο υποβρύχια σαν δίκτυ προστασίας για το «Barbaros» και τον «Πορθητή» στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μερσίνα.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται παράλληλα με την μεγάλη άσκηση της Τουρκίας «Θαλασσόλυκος», που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 25 Μαΐου και θα λάβει χώρα στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με τη συμμετοχή 131 πλοίων, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων. Επιπλέον, η Τουρκία απειλεί πως θα στείλει και το ερευνητικό «Ορούτς Ρέθς» τον Αύγουστο για να διεξάγει έρευνες νότια της Ρόδου και του Καστελλορίζου.

Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς είναι το σημείο όπου η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ συνδέονται. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Τουρκία δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή. Η τουρκική πλευρά προβαίνει σε παράνομες ενέργειες, αφού θεωρεί πως οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία για εξόρυξη του φυσικού πλούτου είναι παράνομη πριν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Αναφέρει δια των αξιωματούχων της ότι θα διαφυλάξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα των τ/κ.

Η Τουρκία και συγκεκριμένα ο Ερντογάν προβαίνει σε όλες αυτές τις ενέργειες για τρείς λόγους, οι δύο εκ των οποίων έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο πρώτος είναι ότι ένεκα της ήττας του στις δημοτικές εκλογές και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, προσπαθεί να αποδείξει πως είναι ο ηγέτης μιας μεγάλης δύναμης εις βάρος άλλων κρατών. Κατά δεύτερον, η κόντρα που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον με αφορμή τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 που θέλει να εγκαταστήσει η Τουρκία, με την Αμερική να είναι προειδοποιητική. Και τρίτον, προσπαθεί να μπλοκάρει την εξόρυξη φυσικού του φυσικού πλούτου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αντιλαμβάνεται πως με την εμπλοκή μεγάλων δυνάμεων η θέση της θα είναι μειονεκτική. Οι μόνες αντιδράσεις που υπήρξαν μέχρι στιγμής ήταν μόνο μέσω ανακοινώσεων και διαβημάτων, είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε από την Διεθνή Κοινότητα. Σε καμία  περίπτωση δεν επιθυμούμε την πρόκληση οποιουδήποτε θερμού επεισοδίου στην περιοχή. Άλλωστε, αυτό ενδεχομένως να μας οδηγήσει στο γκριζάρισμα ορισμένων περιοχών με αποτέλεσμα η χαμένη να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία προκαλεί έτσι ώστε να δει αν όντως οι τριμερείς συμμαχίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και η «σταθερή» σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ισχύ. Δεν αποτελεί νέα τεχνική της τουρκικής πολιτικής αυτό, αφού και στο Αιγαίο διενεργώντας παραβιάσεις φτιάχνει συνέχεια νέες «γκρίζες ζώνες» και κάθε χρόνο οι παραβιάσεις αυξάνονται. Το συμπέρασμα είναι ότι όσο δεν αντιδρούμε αποτελεσματικά, τόσο η Τουρκική επεκτατική πολιτική θα συνεχίζεται. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν «ζύγισε» σωστά την κατάσταση και προχώρησε χωρίς ιδιαίτερα σοβαρή στρατιωτική και πολιτική σύνεση. Όντως έχουμε συνάψει συμμαχίες με ισχυρά κράτη στη Μεσόγειο, όμως στην περίπτωση που δεν μπορεί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τότε είναι αναμφίβολο πως οποιοσδήποτε σύμμαχος θα θελήσει να την υπερασπίσει.

Οφείλαμε σαν κράτος να αναβαθμίσουμε την στρατιωτική μας ισχύ και την εξωτερική μας πολιτική. Ο Κύπριος πολίτης φορολογείται έτσι ώστε ένα μερίδιο να προορίζεται για την ενίσχυση της άμυνας. Αντίθετα με αυτό τον θεσμό, οι αξιωματούχοι της Κύπρου επέλεξαν όπως μειώσουν τον συντελεστή για την άμυνα με αποτέλεσμα το χρηματικό ποσό να μειώνεται ετησίως. Επιπλέον, το ποσό δεν αξιοποιείται εξ ολοκλήρου για τον εξοπλισμό και τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, αλλά χρησιμοποιείται σαν «μπάλωμα» στις τρύπες που δημιουργούνται σε άλλους τομείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εξοπλιστεί στο έπακρο, όχι για να προκαλέσει ή για να εμπλακεί σε κάποια σύγκρουση. Η Εθνική Φρουρά θα αποκτούσε έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα λόγω της στρατιωτικής ισχύος.

Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά το ενιαίο αμυντικό δόγμα έτσι ώστε τα δύο υπουργεία Αθήνας και Λευκωσίας να είναι σε πλήρη συνεννόηση και σύμπραξη. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο τα κενά της Εθνικής Φρουράς σε μαχητικά αεροπλάνα και ισχυρό πολεμικό ναυτικό θα καλύπτονταν από τον Ελληνικό στρατό. Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου παραμένει περιορισμένη. Επιτακτικά αναγκαία είναι η δημιουργία ενημερωτικών ημερίδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες πως κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί τους λίγο ανατολικότερα στερούνται κάποια από τα βασικά τους δικαιώματα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να απαιτήσει εμπάργκο, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Τουρκία. Επιπλέον, το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων αποτελεί ένα ισχυρό μέτρο προκειμένου το ψευδοκράτος να πάψει να συντηρείται από την δική μας πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε πολλαπλά προβλήματα στην Άγκυρα, η οποία θα είναι αποκλεισμένη από την Διεθνή Κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν είν’ οικόπεδο που το καταπατούνε…είναι η Κύπρος που οι εμπόροι τη μισούνε…». Είναι ολοφάνερο πως τα πάντα γίνονται στον βωμό των συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρο το γεγονός πως ουδείς θα προσπαθήσει να μας δώσει χείρα βοηθείας αν εμείς οι ίδιοι δεν αντιδράσουμε και δεν απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

Το Τουρκικό ναυτικό, ο «Πορθητής» και το «Barbaros» αλωνίζουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ουσία, διαπράττεται μια τρίτη τουρκική εισβολή και η πολιτική ηγεσία για άλλη μια φορά βρίσκεται στα τηλεοπτικά πάνελ προσπαθώντας με λόγια και όχι με πράξεις να μας καθησυχάσει. Όμως, πρέπει εμείς οι ίδιοι να απαιτήσουμε την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού παραμένει ουσιαστικά άπραγη γύρω από το ζήτημα. Τα Τουρκικά πλοία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Κύπρου και στην κοινωνία μας επικρατεί το αίσθημα της ασφάλειας και του εφησυχασμού.

Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στους εαυτούς μας και στην επόμενη γενιά να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να σταματήσουμε να θεωρούμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας των οποίων καταπατούνται οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε για να ζήσουμε σε αυτή την άκρη του Ελληνισμού με αξιοπρέπεια και περηφάνια όπως κάθε άνθρωπος δικαιούται.

Γραφείου Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

Advertisements