Αναστολή διαδικασιών για έκδοση Τσερκέζ Κορκμάζ

Στις 17 Μαΐου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανέστειλε τη διαδικασία γύρω από το διεθνές διάταγμα των εισαγγελικών αρχών του Αμβούργου για έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορμάζ. Εν τούτοις, ο κ. Κορμάζ θα συνεχίσει να είναι υπό κράτηση, καθώς το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε το αίτημα του συνηγόρου του αναφορικά με τη χαλάρωση των όρων κράτησης του και κατά δεύτερον για το λόγο ότι τέθηκετο ποσό των 130 χιλιάδων ευρώ ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος.

Ωστόσο, η περίοδος κράτησης του δεν φαίνεται να συνεχίζεται για πολύ, καθώς έχει ζητηθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) η ταχεία έκδοση απόφασης αναφορικά με το ερώτημα του κατά πόσον η εισαγγελία του Αμβούργου αποτελεί δικαστική αρχή που να μπορεί να εκδίδει διεθνή εντάλματα σύλληψης καταζητούμενου προσώπου. Η επόμενη φορά που ο Κούρδος αγωνιστής θα βρεθεί έναντι του δικαστηρίου θα καθοριστεί αφού το Δικαστήριο της ΕΕ απαντήσει στο αίτημα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Ο κ. Κορκμάζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 21 Μαρτίου 2019 όταν επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αθήνα λόγω διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις Γερμανικές αρχές. Οι Γερμανικές αρχές φαίνονται να μην έχουν χειροπιαστά στοιχεία, προκειμένου να στηρίξουν τις κατηγορίες που επέρριψαν στον κ. Κορκμάζ. Το μόνο που αναδεικνύουνείναι ορισμένες πληροφορίες από πηγή τουρκικών συμφερόντων και αυτός είναι ο λόγος που χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να εκδώσουν Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του. Ο κατηγορούμενος αποτελεί ένα πρόσωπο που κατά τη μαρτυρία του στο δικαστήριο αναφέρθηκε σε πολιτική δραστηριότητα κατά της Τουρκίας.

Ο ίδιος όπως έχει αναφέρει βρισκόταν στις φυλακές της Τουρκίας, αντιμετωπίζοντας βασανιστήρια. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και παραχώρησε πολιτικό άσυλο στον Κούρδο αγωνιστή, οφείλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του και να τον στηρίζει. Η έκδοση του στις Γερμανικές αρχές δεν θα είναι καθόλου παράξενο να καταλήξει στη μετέπειτα μεταφορά του στην Τουρκία. Τέλος, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των Κούρδων αγωνιστών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν μια Τουρκία που είναι έτοιμη να τους κατασπαράξει,για να μπορέσουν επιτέλους να ιδρύσουν το δικό τους κουρδικό κράτος.

Ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να ζει με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία του στην δική του πατρίδα. Γι’ αυτό και πρέπει να επιτραπεί επιτέλους στους Κούρδους να ιδρύσουν το δικό τους αυτόνομο κράτος, μακριά από τουρκικές και μεσανατολίτικες επιρροές. Η Ελλάδα και η Κύπρος που ένιωσαν και νιώθουν την τουρκική επιθετική πολιτική,οφείλουν να σταθούν δίπλα στους Κούρδους αντάρτες που μάχονται για την Ελευθερία τους ενάντια στις τουρκικές επιβουλές. Οφείλουν να αναγνωρίσουν στους Κούρδους μαχητές της Ελευθερίας το δικαίωμα στον Αγώνα και όχι να γίνονται μέσο για την καταδίκη του. Ο κ. Κορκμάζ είναι πολιτικός κρατούμενος, όχι ένας κοινός τρομοκράτης για να του συμπεριφέρονται έτσι.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΣΕΡΚΕΖ ΚΟΡΚΜΑΖ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης