Η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Το ΑΚΕΛ έριξε και επίσημα τις μάσκες με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τις ευρωεκλογές του τ/κ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εκλογή του, τελικά, ως ευρωβουλευτής καταχειροκροτήθηκε από τα κομματικά φερέφωνα του ΑΚΕΛ. Το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα στην Κύπρο δεν έμεινε στα λόγια αυτή τη φορά και με τη συγκατάθεση του εξέλεξε έναν εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, ως εκπρόσωπο της μόνης νόμιμης και κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, που διατηρεί ταυτότητα του ψευδοκράτους, υποστήριξε επανειλημμένως στο παρελθόν θέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοούν την πατρίδα μας απέναντι στον κατακτητή. Καταδικάζει δήθεν την τουρκική εισβολή κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις ελεύθερες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως «η φωνή των τ/κ στην Ευρώπη» στα κατεχόμενα. Αναφέρεται στις «δύο κοινότητες» και δεν αποδέχεται τους όρους «πλειοψηφία» και «μειοψηφία», χαρακτηρίζοντας εμμέσως με αυτόν τον τρόπο το Κυπριακό ως πρόβλημα δικοινοτικό. Υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, παρά την εισβολή του Πορθητή στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλώνει πολέμιος του ιμπεριαλισμού, την ίδια στιγμή που αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν η Τουρκία ακολουθεί μια ιμπεριαλιστική πολιτική εις βάρος του νησιού. Οι κατά καιρούς δηλώσεις και ενέργειες, που τον καθιστούν αυτόματα εκπρόσωπο του ψευδοκράτους και όχι της Κύπρου, απέδειξαν προ πολλού τα φιλοτουρκικά αισθήματα που τον διακατέχουν. Ωστόσο, οι προσκολλημένοι στις κομματικές θέσεις και μη ελεύθερα σκεπτόμενοι ακόλουθοί του, παρέμειναν θερμοί υποστηρικτές του.

Το ΑΚΕΛ κατόρθωσε να «δανειστεί» 4076 τουρκοκυπριακές ψήφους μέσω της υποψηφιότητας του τ/κ καθηγητή. Όπως και η κ. Ελένη Σταύρου του ΔΗΣΥ, που χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσει «πατριωτικές» ψήφους, έτσι και ο κ. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσει τουρκοκυπριακές και όχι μόνο ψήφους, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις «αδελφικές σχέσεις» του κόμματος με τους τ/κ. Εκμεταλλευόμενο, λοιπόν, την αυτόματη εγγραφή δεκάδων χιλιάδων τ/κ στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιτεύχθηκε ενόψει των ευρωεκλογών, το ΑΚΕΛ ενισχύθηκε αισθητά από τις δανειζόμενες ψήφους. Η μετάβαση των τ/κ από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν πρωτοφανής.

Η κατάληψη μιας εκ των έξι εδρών του Κοινοβουλίου από έναν τ/κ θεωρήθηκε από τα κομματικά φερέφωνα του ΑΚΕΛ ως «νίκη της δημοκρατίας», σπεύδοντας να στείλουν μετά την εκλογή του ένα «μήνυμα φιλίας και επανένωσης». Άξιο απορίας η επιθυμία των τ/κ να επιλέξουν κατά την συντριπτική πλειοψηφία τους (72%) τον κ. Νιαζί για την Ευρωβουλή, ο οποίος δηλώνει εκπρόσωπος των δύο «κοινοτήτων», υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους ως τη «μόνη εφικτή λύση» και χωρίς να αναφέρεται στις θέσεις του στην τουρκική κατοχή. Εάν οι τ/κ επιθυμούσαν πραγματικά την απαλλαγή του νησιού από την τουρκική κατοχή και τις εγγυήσεις, θα αναμέναμε να προσέφευγαν κατά ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε κόμματα που κατηγορούν ανοιχτά στις θέσεις τους την τουρκική επεκτατική πολιτική εις βάρος του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, υπερψήφισαν έναν υπέρμαχο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι η λύση αυτή εξυπηρετεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα του ψευδοκράτους και κατ’ επέκταση της Τουρκίας, καταλύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποδείχτηκε, άλλωστε, το 2004, με την πλειοψηφία των τ/κ να υπερψηφίζει το Σχέδιο Ανάν, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Κι όμως, οι ακόλουθοι του κόμματος επιμένουν να αποδίδουν την εκλογή του Νιαζί στην προσπάθεια «επαναπροσέγγισης».

Διερωτόμαστε αν οι ακελικοί ενοχλήθηκαν για το γεγονός ότι χωρίς τις δανεικές ψήφους των τ/κ και τη συσπείρωση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της υποψηφιότητας Νιαζί, θα δυσκολευόντουσαν να κερδίσουν την δεύτερη ευρωβουλευτική έδρα. Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους που παραβίασε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική εισβολή και κατοχή με τους χιλιάδες πρόσφυγες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, η επέκταση του ψευδοκράτους και οι συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ από τους Τούρκους έχουν ξεχαστεί από την κομματική ηγεσία και τον λαό του ΑΚΕΛ. Ενδιαφέρονται μόνο για τη συντήρηση της παλιομοδίτικης ιδέας περί «επαναπροσέγγισης» και «επανένωσης».

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο» για άμεση τουρκοποίηση του νησιού. Η εκλογή του ως ευρωβουλευτής συμβάλλει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ένας εκπρόσωπος του παράνομου κράτους θα θεωρείται από την Ευρώπη ως εκφραστής των θέσεων του νόμιμου και κυρίαρχου κράτους. Οι «ανθρωπιστικές» δηλώσεις του και τα μηνύματα από μέρους του περί «ειρηνικής συμβίωσης», ρίχνουν απλά στάχτη στα μάτια των υποστηρικτών του. Δεν θα αργήσει να εκμεταλλευτεί τον πολύτιμο χρόνο που του δόθηκε από τον λαό για να εκπροσωπήσει επίσημα τις θέσεις της τουρκικής κατοχής. Το ξεκαθάρισε έμμεσα για ακόμα μια φορά, όταν μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χαρακτήρισε «άχρηστες» σε τηλεοπτική εκπομπή τις συζητήσεις περί των θέσεων που θα εκφράζει ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής.

Η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποδεικνύει πλήρως ότι το ΑΚΕΛ βαδίζει σε ένα αντεθνικό μονοπάτι ψηφοθηρίας και ότι η κοινωνία μας ψάχνει για πρότυπα «φιλειρηνισμού» στο πρόσωπο κάθε βαλτού της Τουρκίας και του ψευδοκράτους που παρομοιάζει την τουρκοποιητική ΔΔΟ με ένα κακέκτυπο ειρήνης. Η πραγματική ειρήνη στην Κύπρο θα επέλθει μόνο την ημέρα που όσοι μπήκαν στις πατρογονικές μας εστίες το 1974 αποχωρήσουν από το πολύπαθο νησί μας. Όχι όταν καθίσουν στα έδρανα της ευρωβουλής.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης