Τουρκοκυπριακές διεκδικήσεις και σε ελεύθερες περιοχές

Κύμα διεκδικήσεων ξέσπασε από την πλευρά των τ/κ, όσον αφορά περιουσίες που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία τους στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίες είχαν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, Έλλη Φλωρέντζου, οι περιπτώσεις διεκδίκησης των τ/κ περιουσιών σε επίπεδο αστικών αγωγών, είτε με το αίτημα της αποζημίωσης, είτε άμεσης επιστροφής της περιουσίας είναι πάνω από 85. Μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις διεκδικήσεων αφορούν περιοχές στα Πολεμίδια της Λεμεσού, τη Δρομολαξιά της Λάρνακας και την Τίμη της Πάφου.

Όσον αφορά τα Πολεμίδια, ένας τ/κ και ένας Ελληνοκύπριος που εμφανίστηκαν ως διαχειριστές της περιουσίας αποβιώσαντος τ/κ, απέστειλαν το περασμένο έτος κλητήριο ένταλμα, μέσω του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, σε 52 οικογένειες Ελληνοκυπρίων προσφύγων ζητώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ζήτησαν διάταγμα δικαστηρίου που θα διατάσσει μεταξύ άλλων να τερματιστεί οποιαδήποτε παράνομη επέμβαση στα ακίνητα, αφού θεωρείται ότι επεμβαίνουν σε αυτά και να καταβληθούν επίσης αποζημιώσεις από τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες για την παράνομη επέμβαση. Την ίδια στιγμή, οι 52 οικογένειες δεν έχουν διορίσει ακόμα δικηγόρο για υπεράσπιση, αφού δεν έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάληψη των δικηγορικών εξόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γη παραχωρήθηκε στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες από την Κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική, για σκοπούς αυτοστέγασης. Για το γεγονός αυτό, ο Κοινοτάρχης Πολεμιδιών είχε αναφερθεί στην υποχρέωση των προσφύγων να κινηθούν νομικά κατά του κράτους, «γιατί τους ξεγέλασε». Η υπόθεση των Πολεμιδιών βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Στην περίπτωση της Δρομολαξιάς, ο τ/κ ιδιοκτήτης απέστειλε προ ολίγων ημερών επιστολή μέσω Ελληνοκύπριου δικηγόρου σε 22 οικογένειες που διαμένουν στην περιοχή που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του. Ο εν λόγω τ/κ απευθύνεται απευθείας στους πρόσφυγες μέσω της επιστολής, καλώντας τους είτε να τον αποζημιώσουν, είτε να εγκαταλείψουν την οικία τους. Αναφέρεται μεταξύ άλλων, «Ο κύριος ……. είναι πρόθυμος να παραχωρήσει την ιδιοκτησία του, έναντι ανταλλάγματος έτσι ώστε να εκδοθούν στο όνομά σας τίτλοι ιδιοκτησίας, πλήρους κυριότητος και όχι ενοικίασης». Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι ο τ/κ ιδιοκτήτης δεν πληροί τα κριτήρια του περί Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμου, οπότε δεν αποτελεί δικαιούχο της γης. Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο ενδιαφερόμενος όπως και συγγενείς του, σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, κάτι που θεωρείται ως αποτρεπτικός παράγοντας από τα δικαστήρια για διεκδίκηση γης στις ελεύθερες περιοχές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, το περιεχόμενο της επιστολής του δικηγόρου φαίνεται εκ πρώτης όψεως να παραβιάζει τη νομοθεσία περί διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών θα απευθυνθεί στον δικηγόρο του ιδιοκτήτη για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Το 2012 είχαν κατατεθεί τρία πωλητήρια έγγραφα για αγοραπωλησία γης που αφορούσε 125 τεμάχια στην Τίμη Της Πάφου. Σε αυτά περιλαμβάνονταν γεωργικοί κλήροι, μέρος του αεροδρομίου της Πάφου και μέρος του προσφυγικού συνοικισμού στην Τίμη. Επιτράπηκε, εν τέλει, η πώληση των τριών τεμαχίων, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης ήταν ένας τ/κ που είχε εγκαταλείψει την Κύπρο από το 1953, οπότε δεν θεωρείτο πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια η γη δεν μπορούσε να κηδεμονευτεί από το κράτος.

Η πώληση των υπόλοιπων τεμαχίων έχει απορριφθεί, αφού οι κληρονόμοι των ιδιοκτητών τους κατέχουν τεράστιες ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Επίσης, ο Κηδεμόνας τ/κ περιουσιών, δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε σε απαλλοτρίωση περίπου 30 εκ των 125 τεμαχίων για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Ακολούθησε προσφυγή των τ/κ ιδιοκτητών εναντίον του Κηδεμόνα, η οποία εκκρεμεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου. Η οικογένεια των τ/κ διεκδικεί περίπου 800 σκάλες γης, ενώ ταυτόχρονα Ελληνοκύπριος υποστηρίζει ότι αγόρασε ή και διαχειρίζεται συνολικά 1500 σκάλες γης, τις οποίες διεκδικεί.

Η τουρκική βάρβαρη εισβολή του 1974 άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, εκτοπισθέντες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους. Εννιά μόλις χρόνια μετά, οι Τούρκοι ανακηρύττουν το δικό τους ψευδοκράτος στο βόρειο τμήμα του νησιού, διεκδικώντας μέχρι και σήμερα την διεθνή αναγνώρισή του. Κι ενώ η μισή Κύπρος παραμένει σκλαβωμένη, με τις τραγικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής επιχείρησης να ταλανίζουν ακόμα το νησί μας, επιτρέπουμε σε τ/κ να διεκδικούν εδάφη σε ελεύθερες περιοχές, όπου έχουν ανεγερθεί προσφυγικοί οικισμοί. Οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που αναμένουν ακόμα τη δικαίωσή τους, κινδυνεύουν να προσφυγοποιηθούν για δεύτερη φορά, από τους ίδιους ανθρώπους.

Η απαίτησή μας για επιστροφή όλων ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες είναι δεδομένη. Ωστόσο, οι πλείστοι τ/κ διεκδικητές, είναι οι ίδιοι που κατέχουν παράνομα περιουσίες Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων στα κατεχόμενα. Οι τ/κ, παραβλέποντας πολλές φορές τον νόμο περί κατοχής ελληνοκυπριακών περιουσιών, διεκδικούν εδάφη και στην ελεύθερη Κύπρο. Παρόλα αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει να περιθωριοποιεί τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

Εμείς, ως Έλληνες της Κύπρου που απαιτούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού μας, θα σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων μας που παραμένουν ανυπεράσπιστοι από το κράτος. Έχουμε χρέος απέναντι στους Έλληνες πληγέντες της εισβολής να υπερασπιστούμε τα εδάφη και τις περιουσίες μας, υποσχόμενοι ότι ο Αγώνας για δικαίωση και Ελευθερία θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης