Το «Γιαβούζ» προ των πυλών

Με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρατηρούμε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί μια άνευ όρων επίθεση στο νησί μας. Σκοπός της είναι να καταφέρει να αποτρέψει τις διαδικασίες για εξόρυξη φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καταφέρει να λάβει τους S-400 και τα F-35 από ΗΠΑ και Ρωσία, καταφέρνοντας έτσι να έχει κύριο ρόλο σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Η Άγκυρα μέσω δηλώσεων διά των αξιωματούχων της, αλλά και μέσω του ιδίου του Νεοσουλτάνου Ερντογάν κάνει ξεκάθαρες τις επιθετικογενείς προθέσεις της. Δεν έμεινε όμως μόνο στα λόγια και στις απειλές αυτή τη φορά. Φρόντισε με την επέκταση στα Στροβίλια, τις συνεχείς παραβιάσεις, τις σεισμογραφικές έρευνες, αλλά και με την πρόσφατη εισβολή του «Πορθητή» στην Κυπριακή ΑΟΖ μόλις 60 ναυτικά μίλια από την Πάφο να διατρανώσει ότι δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Εν συνεχεία, η Τουρκία στέλνει στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας το «Γιαβούζ», το οποίο αποτελεί το δεύτερο γεωτρύπανο της. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην εν λόγω περιοχή, το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» έχει διαπράξει αρκετές και πολύμηνες σεισμογραφικές έρευνες.

Με αυτό τον τρόπο η κατοχική δύναμη ουσιαστικά «σφραγίζει» την Κυπριακή ΑΟΖ και από τις δύο της πλευρές. Η έκκληση του «Γιαβούζ» έχει γίνει δια μέσου του παράνομου ψευδοκράτους προς την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ, η οποία και ανταποκρίθηκε. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, διαμηνύει σε επιστολή του προς τον Γ.Γ πως το παράνομο καθεστώς ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G, που αντιστοιχούν για την τουρκική πλευρά στα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9,  μέρος του 13 και 12 (όχι το «Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ. Στα συγκεκριμένα θαλασσοτεμάχια που είναι αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία για δραστηριοποίηση της ιταλικής ΕΝΙ.

Η Τουρκία δηλώνει δυσαρεστημένη που δεν έχει λόγο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Θάλασσας. Προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή και κατ’ επέκταση το μπλοκάρισμα των διαδικασιών. Με αυτό τον τρόπο θα επιδιώξει το «γκριζάρισμα» ορισμένων σημείων ζωτικής σημασίας, όπως έπραξε και στο Αιγαίο και θα μπει στο παιχνίδι του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Επικαλείται τα δικαιώματα των τ/κ και δηλώνει υπέρμαχη τις διασφάλισης τους, αλλά είναι φανερό ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της συμφέροντα.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα ενδέχεται τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο να μετακινήσει ένα εκ των δύο γεωτρυπάνων που βρίσκονται στην περιοχή, έτσι ώστε να το εγκαταστήσει κοντά στο Καστελλόριζο, όπου ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ ενώνονται με αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να παραμένει περίκλειστη στα παράλια της Τουρκίας. Η Αθήνα ,ωστόσο, ανησυχεί για την επίτευξη θερμού επεισοδίου στην περιοχή, όπως διαμήνυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κατρούγκαλος.

Σε συνάντηση που είχαν ο κ. Κατρούγκαλος με τον ΥπΕξ της Τουρκίας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας φάνηκε να ανησυχεί μόνο για την ελληνική κυριαρχία, αγνοώντας τις παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η όλη κατάσταση θυμίζει την περίπτωση των Ιμίων που και πάλι η Ελληνική κυβέρνηση ήταν σε διαδικασία ανασυγκρότησης, καθώς η κυβέρνηση είχε αλλάξει. Ίσως η Τουρκία να περιμένει τις επικείμενες εκλογές που ανακήρυξε ο κ. Τσίπρας προκειμένου να υλοποιήσει το στρατηγικό της πλάνο. Εξ ίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκαν παραβιάσεις από 19 τουρκικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Η Τουρκία παίζει ένα διπλό παιχνίδι με Ουάσιγκτόν και Μόσχα. Πιστεύει πως θα καταφέρει να πείσει τις ΗΠΑ να της παραχωρήσουν τα αεροπορικά μαχητικά F-35, παρά την αγορά των S-400, κάτι που δεν πρόκειται να δεχτούν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ γνωρίζουν την αδυναμία της Τουρκίας και αυτή δεν είναι άλλη από την οικονομία. Όταν εφάρμοσαν εμπάργκο εις βάρος της, η τουρκική λίρα κατρακύλησε.

Κάποια μέτρα έχουν ήδη παρθεί κατά της Τουρκίας, όπως η παύση εκπαίδευσης των πιλότων της στα F-35 από τους Αμερικάνους, αλλά δεν αρκούν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε αδιέξοδο, εντούτοις αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μια «επιπόλαια» κίνηση που λόγω της προχειρότητας μας, ίσως να λειτουργήσει εις βάρος μας αντί να την εκμεταλλευτούμε. Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του «Πορθητή» κάτι το οποίο προκάλεσε την αποχώρηση ορισμένων εταιριών και υπαλλήλων που εμπλέκονταν. Ήταν μια ορθή ενέργεια, που αν και προκάλεσε τις εν λόγω αποχωρήσεις καθώς και την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, δεν φαίνεται να την ανησυχεί, αντιθέτως απειλεί με νέα και πιο δυναμικά μέτρα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ παραμένουν χλιαρές και εξέδωσαν μόνο ανακοινώσεις χωρίς να προχωρήσουν σε μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί και να σεβαστεί τις νόμιμες ενέργειες που διαπράττει η Κυπριακή Δημοκρατία με τους «συμμάχους» της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επεκτατική και αλαζονική στρατηγική της Άγκυρας σε συνδυασμό με την έλλειψη στρατηγικής από την Αθήνα και τη Λευκωσία μπορεί εύκολα να κάνει την ΚΔ να υποκύψει ξανά στα θελήματα της Τουρκίας.

Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να έχουν μια εθνική στρατηγική ως ασπίδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και επιδιώξεις. Αντιθέτως, λιβανίζουμε το ενιαίο αμυντικό δόγμα και δεν κάνουμε την παραμικρή προσπάθεια για επανενεργοποίησή του. Το βέβαιο για την κατάσταση που επικρατεί είναι πως μια οποιαδήποτε εμπλοκή ή θερμό επεισόδιο, είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού η εξωτερική πολιτική των δύο χωρών είναι ανύπαρκτη, όπως και η στρατιωτική ισχύς, ιδίως αυτή της Κύπρου. Ο εξοπλισμός και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα θα έπρεπε να αποτελεί επιτακτική ανάγκη καθώς θα λειτουργήσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας μπροστά στις ενέργειες της Τουρκίας. Παρατηρούμε τους κρατικούς αξιωματούχους να προσπαθούν να προστατέψουν την ΚΔ από τη μόνιμη ζημιά που μπορεί να προκληθεί. Όλες αυτές οι ενέργειες θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, προκειμένου να είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε αυτά που μας ανήκουν. Για εμάς και για τα παιδιά μας.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης