«Χώμα που μ’ ανάστησες Αμμόχωστος»

Διαβουλεύσεις με την Άγκυρα για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που είναι σφραγισμένη από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, ξεκίνησε το κατοχικό καθεστώς. Αν παρθεί τελικά τέτοια απόφαση, η Αμμόχωστος θα προσαρτηθεί τελικά από το ψευδοκράτος μετά από 45 χρόνια εμπαιγμού του λαού μας.

Αρχικά, μας έλεγαν ότι η περίκλειστη πόλη θα παραδιδόταν στην Κυπριακή Δημοκρατία ως δείγμα καλής θελήσεως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Αργότερα μας έλεγαν ότι θα είναι το πρώτο ζήτημα που θα διευθετηθεί πριν από την ολική «διευθέτηση» του Κυπριακού, αν μπορεί κανείς να κατονομάσει την τουρκοποίηση μέσω της ΔΔΟ ως διευθέτηση. Μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους έγιναν οι πρώτες προσπάθειες εποικισμού της. Ούτε τότε ίδρωσε το αυτί μας, αντιδρούσαμε με νερόβραστες ανακοινώσεις και προσφυγές σε διεθνείς οργανισμούς αντί να πάρουμε σοβαρά μέτρα. Έπειτα μας είπαν ότι θα επιστραφεί με τη δια-«λύση» του Κυπριακού.

Πλέον όμως οι μάσκες έπεσαν. Μας το είπαν ξεκάθαρα πως θα προσαρτήσουν το περίκλειστο τμήμα της πόλης που αγαπήσαμε κι ας τηνγνωρίσαμε μόνο μέσα από τις ιστορίες των γονιών και των παππούδων μας, από φωτογραφίες και κοιτάζοντας από το αιματοβαμμένο συρματόμπλεγμα της κατοχής. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες υλικοτεχνικές μελέτες. Ο ίδιος ο ψευτοπρωθυπουργός, μας έτριψε στο πρόσωπο ότι «η πόλη-φάντασμα θα γίνει ξανά Λας Βέγκας». Αυτά είναι τα όνειρα τους. Να μετατρέψουν τις ελληνικότατες πόλεις που έκλεψαν σε κακέκτυπα των δυτικών πόλεων, απλά για να κρύψουν την εσωτερική ασχήμια που θα έχουν οι πόλεις και τα χωριά μας, αφού αυτές οι πέτρες θα νοσταλγούν τους κατοίκους από τους οποίους τις έκλεψαν.

«Παλαιότερα, προσέλκυσε προσωπικότητες όπως η Σοφία Λορέν και η Μέριλιν Μονρό» περηφανεύεται ο κατοχικός κυβερνήτης. Όντως, προσέλκυσε διασημότητες. Πριν την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, πριν την κλέψετε και την μετατρέψετε σε ένα έρημο τόπο που θυμίζει κινηματογραφική δυστοπία. Πριν την κάνετε να μοιάζει με «μουτζουρωμένο στιχάκι».

Πάνω σε όλα τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, ο τ/κ ψευδοπρωθυπουργός είπε και μια αλήθεια. «Λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο δεν μπορεί να λειτουργήσει». Όχι προφανώς, ο τουρκόφρων Ερσίν Τατάρ δεν ασπάζεται τις ιδέες περί Απελευθέρωσης του κατεχόμενου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εννοεί μια λύση με τη μορφή των δύο κρατών. Αυτοί είναι οι σκοποί τους και τους κάνουν γνωστούς εδώ και δεκαετίες.

Αλλά οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου μας προτιμούν τα δείπνα «κοινωνικού περιεχομένου» με τους ηγέτες του ψευδοκράτους. Είναι άξιο απορίας πως ο εκλεγμένος ηγέτης ενός νόμιμου κράτους και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρίσταται σε «κοινωνικό δείπνο» με διπλωμάτη των Μαρωνιτών και τον εγκάθετο της Άγκυρας και κύριο εκφραστή της ερντογανικής πολιτικής ατζέντας. Είναι αδιανόητο ο Πρόεδρος της Κύπριακης Δημοκρατίας να παρευρίσκεται σε δείπνο με τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους την ίδια ώρα που αυτός συμμετέχει σε «κυβέρνηση» που απροκάλυπτα δηλώνει ότι θα ανοίξει την Αμμόχωστο για το κατοχικό καθεστώς.

Μια πιθανή διάνοιξη της περίκλειστης πόλης θα σήμαινε πολλά δεινά για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα είναι πολύ πιο εύκολος ο εποικισμός της Αμμοχώστου εάν κριθούν όλες οι παλιές κατοικίες κατεδαφιστέες στις μελέτες και θεωρηθεί αναγκαία η κατοίκηση της. Οι πολυκατοικίες της Αμμοχώστου, το σύμβολο της στα χρόνια της κατοχής και της προσφυγιάς θα καταστραφούν. Όχι όμως τα όνειρα των παλιών κατοίκων της να επιστρέψουν στα παλιά τους διαμερίσματα και τα παλιά τους σπίτια, όπως και οι ελπίδες των νέων αυτού του τόπου που έχουν βαθιά μέσα τους ριζομένη την επιστροφή στην γή των προγόνων τους.

Η Αμμόχωστος, η Κερύνεια, η Μόρφου, η Γιαλούσα, η Λύση, το Πραστιό, η Άχνα, το Ριζοκάρπασο, η Περιστερονοπηγή και όλα τα κατεχόμενα χωριά μας δεν είναι κάπου μακριά. Η επιστροφή μας σε αυτά δεν είναι ένα όνειρο απατηλό. Ο εποικισμός της Αμμοχώστου και όλες οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας γίνονται για να τσακίσουν το ηθικό το δικό μας και των πατεράδων μας που έφυγαν από τα χωριά τους και άφησαν πίσω τους ένα κομμάτι της ψυχής τους. ΔΕΝ θα αφήσουμε να καταρρακωθεί το ηθικό μας. Η Αμμόχωστος μας καρτερεί.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης