Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές 2019

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Ιουλίου οι Εθνικές Εκλογές στην Μητροπολιτική Ελλάδα, τις οποίες εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις Ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Από τη Μεταπολίτευση του 1974, η Ελλάδα δεν πρωτοτυπεί όσον αφορά τα κυβερνώντα κόμματα, αφού ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ανταλλάζουν τα ινία, εξαιρουμένης της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,85% και 158 βουλευτές, κερδίζει την αυτοδυναμία στη βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, επαναφέροντας την παράδοση της «κληρονομικής Δημοκρατίας» στην Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 31,53% και 86 βουλευτές, καταφέρνει να κερδίσει το χρίσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά την καταστροφική θητεία Αλέξη Τσίπρα.

Τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που εισήλθαν στην ελληνική βουλή μοιράστηκαν μόλις ένα 20,54%, αφού η διαφορά του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο ΚΙΝΑΛ ήταν της τάξης του 23,43%. Στη βουλή επίσης εισήλθαν το ΚΚΕ, η νεοσύστατη Ελληνική Λύση του πρώην βουλευτή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από την Χρυσή Αυγή που μένει εκτός βουλής για πρώτη φορά από το 2012.

Με ποσοστό αποχής 42,08%, ο ελληνικός λαός έδειξε ακόμα μια φορά την αγανάκτηση του, αφήνοντας όμως τους άλλους να αποφασίζουν για αυτόν. Η αποχή δεν ήταν ποτέ λύση, καθώς έτσι απλά ο λαός αρνείται να συμμετάσχει στα κοινά. Είτε για σκοπούς αποδοκιμασίας, είτε για σκοπούς άγνοιας, η αποχή απλά ενισχύει τις κυβερνήσεις να πράττουν το έργο τους, χωρίς να πετυχαίνει ποτέ κάτι ο ίδιος ο λαός. Σίγουρα όμως, για το μεγάλο ποσοστό αποχής τεράστια ευθύνη φέρουν και τα πολιτικά κόμματα που μέσω των διαφόρων πολιτικών που εφάρμοσαν, εξαθλίωσαν οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά τον λαό και τον έκαναν να αηδιάσει με την ελληνική πολιτική σκηνή και να απαρνηθεί τη συμμετοχή του.

Ρίχνοντας όμως μια ματιά λίγο βαθύτερα στο εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται ξεκάθαρα η κοντή μνήμη του Έλληνα πολίτη και η επιπολαιότητα του. Στη Μακεδονία, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, στηρίζοντας όμως τη ΝΔ. Η ΝΔ όμως ποτέ δεν δεσμεύτηκε για την ακύρωση της συμφωνίας. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα σεβαστεί την υπογραφή της.

Σχεδόν σε όλη την περιφέρεια της χώρας η ΝΔ επικράτησε του εκλογικού αποτελέσματος, αποσπώντας ψήφους από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Τρανό παράδειγμα η Χρυσή Αυγή, που από τα 7-8% προσγειώθηκε στο 2,93% και με βάση τα στατιστικά, αρκετοί πρώην ψηφοφόροι του Λαϊκού Συνδέσμου μεταφέρθηκαν στη ΝΔ. Γενικότερα, πολλοί πολίτες με την ψήφο τους προσπάθησαν κυρίως να διώξουν το ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, παρά να εκλέξουν μια κυβέρνηση που θα τους αντιπροσωπεύει. Την είσοδο της εξασφάλισε και η Ελληνική Λύση, αφού κατάφερε να αποσπάσει το αναγκαίο ποσοστό που χρειαζόταν, προκειμένου να πετύχει την είσοδο της στη νέα βουλή. Πολλοί ξεχνάνε όμως ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος συμμετείχε σε προηγούμενες κυβερνήσεις και το όνομα του είχε συνδεθεί με διάφορα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε η αναμενόμενη κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του, αφού δεν απομακρύνθηκε πολύ από το 35% του 2015. Όπως ήταν όμως αναμενόμενο, έχασε την κυβέρνηση της χώρας. Η ήττα αυτή οφείλεται και στο ότι, επί μερών Αλέξη Τσίπρα δεν τηρήθηκαν επουδενί οι προεκλογικές δεσμεύσεις του περί «σκισίματος των μνημονίων», κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και πολλών άλλων ανέξοδων για τον ίδιο πολιτικών που τον οδήγησαν στην εξουσία. Αντιθέτως, υπέγραψε νέο μνημόνιο, αύξησε τον ΕΝΦΙΑ και μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015 σε ΝΑΙ.

Έκπληξη αποτέλεσε η είσοδος του ΜέΡΑ25 με αρχηγό τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον άλλοτε Υπουργό Οικονομικών επί πρώτης κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα. Απουσιάζοντας από την πολιτική σκηνή του τόπου επί σειρά ετών, επανήλθε για να εκλεγεί με το κόμμα του ως έκτο και τελευταίο κοινοβουλευτικό. Αντιπολιτευόμενος τώρα, θα μπορέσει να ασκήσει την κριτική που «φυλάει» κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα από τότε που αποχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και να επιτελέσει τον «μονομέτωπο ανένδοτο αγώνα εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας» όπως ο ίδιος δήλωσε. Ρίχνοντας μια ματιά στις θέσεις και προτάσεις του κόμματος, καταλαβαίνει κάποιος την κατάντια του Έλληνα ψηφοφόρου που επέλεξε το συγκεκριμένο κόμμα για να τον αντιπροσωπεύει.

Συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ25, τάσσεται υπέρ στον διαχωρισμό κράτους –εκκλησίας, καθώς και στην κατάργηση της υπάρχουσας θρησκευτικής επίκλησης στο προοίμιο του Συντάγματος, αντικαθιστώντας το, προκειμένου να παραγκωνιστεί εντελώς η Ορθόδοξη πίστη. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Γιάννης Βαρουφάκης προτείνει τη ΜΗ εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, προκειμένου να μην δημιουργείται ένταση με την Τουρκία που επιβουλεύεται κεκτημένα της Ελλάδας και «να εκφραστεί μια πράσινη πολιτική». Στα εθνικά θέματα, το ΜέΡΑ25 τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση της Ομοσπονδίας, κάτι που θα επιφέρει την πλήρη τουρκοποίηση του νησιού μας. Επίσης, συμφωνεί και με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών που παραχωρεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας στους Σλάβους και τους χαρακτηρίζει εθνοτικά και γλωσσικά «Μακεδόνες».

Απ’ ότι φαίνεται, ο Ελληνικός λαός δεν έχει μάθει από τα λάθη του, αφού κατά διαστήματα προσπαθεί να τα διορθώσει, πέφτοντας σε νέα ολισθήματα και άλλοτε επιστρέφει στα παλιά, ευελπιστώντας να έχει αλλάξει κάτι από την προηγουμένη φορά. Ανέδειξε κυβέρνηση το κόμμα που κατέχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την παρακμή της χώρας, αφού έχει κυβερνήσει άπειρες φορές στο παρελθόν και του δίνει εκ νέου το πράσινο φως για να εφαρμόσει ξανά την δική του πολιτική τακτική. Σε άλλες περιπτώσεις δεν προσέρχεται καν για να ψηφίσει αφήνοντας τη μοίρα του στα χέρια κάποιων άλλων, αφού το ποσοστό αποχής στις εν λόγω εκλογές αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο από τη μεταπολίτευση. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν ηγέτη που μόνο του μέλημα θα είναι η πρόοδος της χώρας και η αναπτέρωση του εθνικού φρονήματος. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, επιτακτική ανάγκη είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής που θα εξυπηρετεί το συμφέρον του ελληνικού λαού και μόνο. Είναι αδιανόητο το ελληνικό κράτος να εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και να λαμβάνει οδηγίες από ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο Ελληνισμός έχει την ανάγκη να ελευθερωθεί επιτέλους από τους δυτικούς «κηδεμόνες» του και να χαράξει μια πορεία ανοδική όπως του αρμόζει.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης