Πρόταση Ακκιντζί

Την ίδια στιγμή που η Κυπριακή ΑΟΖ δέχεται αλλεπάλληλες παραβιάσεις από τουρκικά γεωτρύπανα που προσπαθούν να εξορύξουν παράνομα ορυκτό πλούτο από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί κατέθεσε πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής και συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και τ/κ, με σκοπό την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ΚΔ.

Η πρόταση προνοεί όπως:
– Καλυφτεί η διάρθρωση, οι στόχοι και οι μέθοδοι συνεργασίας της κοινής Επιτροπής.
– Δημιουργηθεί ένα κοινό Ταμείο και τρόπος κοινού οφέλους.
– Συμμετοχή στην Επιτροπή ίσου αριθμού μελών και από τις δύο κοινότητες, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και της ΕΕ ως παρατηρητές.

Η πρόταση μοιάζει με το πλάνο εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου μας σε περίπτωση δια-λύσης με τη μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, η συμφωνία στα ενεργειακά δεν φαίνεται πιθανόν να αποκλίνει και πολύ από αυτό το πλαίσιο. Επίσης, σε περίπτωση συμφωνίας από πλευράς μας, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο τετελεσμένο, το οποίο θα εκμεταλλευτούν οι τ/κ σε πιθανές επερχόμενες συνομιλίες. Είναι ανεπίτρεπτο να παραχωρηθεί μερίδιο σε μια κατοχική μη αναγνωρισμένη, οντότητα που ζητά να εκμεταλλευτεί ορυκτό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ακκιντζί ζήτησε τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής, αποτελούμενης από ίσο αριθμό μελών και από τις δύο κοινότητες. Δηλαδή εν ολίγοις, θέλει να εξισώσει το 82% Ελληνοκυπρίων με το 18% των τ/κ, αδιαφορώντας για τις αρχές της Δημοκρατίας. Εκτός εάν στους τ/κ συμπεριλαμβάνει τις χιλιάδες εποίκων και στρατιωτών του κατοχικού στρατού. Όσον αφορά το σημείο για δημιουργία κοινού ταμείου, δεν νοείται καν η συζήτηση περί αυτού, αφού σε ένα κοινό ταμείο μιας επιτροπής αποτελούμενης από ισάριθμα μέλη, τα έσοδα θα είναι τα ίδια και για τις δύο πλευρές. Μια πρόταση πλέον αντιδημοκρατική και αδιανόητη.

Η πρόταση αυτή της τ/κ μειονότητας κατατέθηκε εν αναμονή της συνάντησης της Τζέιν Χολ Λουτ με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις που διενεργεί εντός της ΑΟΖ της ΚΔ. Με αυτή την κίνηση, το ψευδοκράτος κατάφερε να κερδίσει χρόνο για την Τουρκία, της οποίας αναστάληκε η προενταξιακή χρηματοδότηση και επιβλήθηκε παγοποίηση των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το συμβούλιο αρχηγών της ΚΔ απέρριψε ομόφωνα την πρόταση Ακκιντζί με τον τ/κ ηγέτη να ζητά συζήτηση της πρότασης αυτής κατά τη διάρκεια μιας τετ-α-τετ συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να αποτρέψει την κάθοδο Λουτ. Για την ΚΔ προέχει η συνάντηση με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών. Στις 17 Ιουλίου, το ΑΚΕΛ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία του επισημαίνουν ότι πρέπει να αποσταλεί αντιπρόταση στον κ. Ακκιντζί σχετικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Η αντιπρόταση σύμφωνα με το ΑΚΕΛ πρέπει να κατατεθεί για να υπάρξει πρόσφορο έδαφος και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όσο ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι και στην κατεχόμενη μας πατρίδα εδράζεται ένα παράνομο κατοχικό μόρφωμα, είναι αδιανόητο από δικής μας πλευράς να μπαίνουμε σε συνομιλίες και συζητήσεις με τον κατακτητή για τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας. Είναι απαράδεκτο να ζητά ένα μη αναγνωρισμένο κράτος, δημιουργημένο από την Τουρκία, μερίδιο από τον φυσικό μας πλούτο, την ίδια ώρα που τα τουρκικά γεωτρύπανα τρυπούν την Κυπριακή ΑΟΖ. Η ΚΔ αποτελεί αναγνωρισμένο κράτος, κυρίαρχο επί ολόκληρης της νήσου και μέλος της ΕΕ. Αν επιθυμούν μερίδιο από τους φυσικούς πόρους της, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουν την ΚΔ ως το πραγματικά νόμιμο κράτος. Είναι αδιανόητο να παραχαράξουμε την ιστορία και ένεκα καλής θελήσεως να παραδώσουμε τα υπάρχοντα μας στους κατακτητές μας, που σκότωναν τους παππούδες μας και λεηλάτησαν την πατρίδα μας. Τον φυσικό πλούτο της ΚΔ δεν θα τον απολαμβάνει κανείς άλλος παρά μόνο οι νόμιμοι κάτοικοι της.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης