Άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακκιντζί

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου, στην κατοικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη. Σκοπός της συνάντησης ήταν να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, ούτως ώστε «να καρποφορήσουν οι προσπάθειες τους για επίλυση του Κυπριακού».

Οι κ. Αναστασιάδης και Ακκιντζί επανέλαβαν για πολλοστή φορά την από κοινού τους θέληση για επίλυση του Κυπριακού με βάση την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εν τούτοις, η Τουρκία δεν αποδέχεται καμία λύση που να μην περιλαμβάνει την μία θετική ψήφο για τους τ/κ, προσπαθώντας να καταστήσει ισάξιες τις δύο πλευρές, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν το 82% του πληθυσμού, ενώ οι τ/κ μόλις το 18%. Ο Προέδρος Αναστασιάδης απορρίπτει την παραχώρηση της μιας θετικής ψήφου στους τ/κ μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά την Πρόταση Ακκιντζί για το θέμα της μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, ο ΠτΔ ανέλυσε τους λόγους της απόρριψης της, χωρίς να γίνονται γνωστοί αυτοί οι λόγοι αφού η συνάντηση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ. Ο κ. Αναστασιάδης στο πλαίσιο της διατήρησης του «καλού κλίματος» με τους τ/κ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενημερώνει τον κ. Ακκιντζί για τα ενεργειακά, τις εξελίξεις με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Επίσης, ανέφερε ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν οι συζητήσεις θα είναι έτοιμος να προσφέρει ασφαλιστικές δικλίδες προς την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» ως προς την εμπλοκή της.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου, θέτοντας ζήτημα διάνοιξης των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροϊού ως ένα θετικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Διερωτόμαστε πως μπορούμε να μπαίνουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για ΜΟΕ, όταν ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, διαμηνύει μέσα από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ότι η «Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη» και πως «η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι αναγκαία».

Ο Τούρκος υπουργός μετέβη με ελικόπτερο στη φρεγάτα που συνοδεύει το Γιαβούζ την ημέρα που πριν 23 χρόνια δολοφονήθηκε ο Τάσος Ισαάκ σε μια κίνηση εκφοβισμού, απειλώντας ανοικτά την Κυπριακή Δημοκρατία. «Όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος μας η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα μας. Κάναμε αυτό που πρέπει κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε». Ο κ. Ακάρ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις και θα εξορύξει τον ορυκτό πλούτο που «της ανήκει», όπως δήλωσε.

Την ίδια στιγμή που η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ Σολωμού διέσχιζε την Κύπρο κλείνοντας συμβολικά τα οδοφράγματα και στέλνοντας μήνυμα ενάντια στη λήθη, ο ΠτΔ καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον ψευδοηγέτη, συζητώντας για διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων. Με το τέλος της συνάντησης, τέθηκε ο στόχος για πραγματοποίηση πενταμερούς συνδιάσκεψης, αφού κυλήσουν όλα «ομαλά» στην επικείμενη τριμερή.

Όπως φαίνεται, η Τουρκία χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος για να πιέσει την ΚΔ να επανακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τη λάθος βάση. Με την επανέναρξη των συνομιλιών θα συνεχιστεί η υποτακτική πολιτική των υποχωρήσεων και των παραχωρήσεων, θυσιάζοντας την ΚΔ στον βωμό του «καλού κλίματος». Παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, προσπαθώντας να μην δυσαρεστήσουμε τους «γείτονες» και την Διεθνή Κοινότητα. Σκοπός της Τουρκίας είναι να μας εξαναγκάσει σε διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Διπλωματικά είναι εντελώς λανθασμένη κίνηση οι διαπραγματεύσεις, καθώς βρισκόμαστε στην πλέον μειονεκτική θέση. Επίσης, άτυπη ή μη, η συνάντηση και οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον ψευδοηγέτη, καθιστούν τον ΠτΔ ισότιμο συνομιλητή με έναν εκπρόσωπο μιας κοινότητας. Επομένως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποβάθμισε για ακόμα μια φορά την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως δικοινοτικό, εμείς οφείλουμε να αντιτασσόμαστε σε οποιεσδήποτε συνομιλίες και να κρατάμε τη μνήμη πυρωμένη στις καρδιές μας. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι εκπροσωπούν τον Ελληνισμό της Κύπρου. Οφείλουν να κατανοήσουν ότι η οποιαδήποτε λύση ομοσπονδίας, είτε ονομάζεται αποκεντρωμένη, είτε διζωνική δικοινοτική, θα αποτελέσει ταφόπλακα για την ΚΔ ως κράτος και θα την καταστήσει πραγματικά «εκλιπούσα».

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης