Δίχτυ ασφαλείας και εξελίξεις με Brexit

Εντείνεται η κρίση σχετικά με το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τις ενέργειες του προσπάθησε να επιτύχει έξοδο της χώρας από τον ευρωπαϊκό θεσμό άμεσα, ακόμα και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας», ή αλλιώς backstop, στην Βόρεια Ιρλανδία είναι ο παράγοντας που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μια, η κυβέρνηση των Συντηρητικών που επιθυμεί καθαρή ρήξη με την ΕΕ, τάσσεται ενάντια στο «δίχτυ ασφαλείας», σε αντίθεση με αρκετούς βουλευτές των «Τόρις» που επιθυμούν την έξοδο με συμφωνία, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι το θεωρούν ως απαραίτητο μέτρο ούτως ώστε οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε τελική συμφωνία.

Στο πλαίσιο της πιθανής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από αντιπολιτευόμενα κόμματα, όσο και από βουλευτές της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι Βρετανοί βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση νόμου του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, η οποία θέλει την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Κατά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση Τζόνσον υπέστη ήττα κατά κράτος, αφού η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των «ανταρτών» βουλευτών της κυβέρνησης συγκέντρωσε 328 ψήφους υπέρ έναντι 301 που ψήφισαν κατά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι αποφάσισε την εγκατάλειψη του κόμματος του και την ένταξή του στους Φιλελεύθερους. Επομένως, ο Μπόρις Τζόνσον ηγείται πλέον μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και η αντιπολίτευση αναλαμβάνει τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή, η Downing Street επιβεβαιώνει την αποπομπή από το κόμμα των 21 «ανταρτών» της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε μετά την ήττα του την κατάθεση πρότασης για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών η οποία και ηττήθηκε κατά κράτος. Μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο βρετανικό πολιτικό προσκήνιο, πραγματοποιήθηκε η ψήφιση των τριών σταδίων του νομοσχεδίου Χίλαρι Μπεν για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit, το οποίο επικυρώθηκε και από τη Βουλή των Λόρδων και τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ και έτσι το ΗΒ πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ παράταση για το Brexit για ακόμα μια φορά. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός αρνείται να ζητήσει παράταση με την ΕΕ και αναφέρει ότι δεν θα το πράξει στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο αποτέλεσε την αρχή των πιο πάνω εξελίξεων, αποτελεί μέτρο το οποίο αποτρέπει την ύπαρξη «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την εφαρμογή του backstop στην Βόρεια Ιρλανδία, ενώ η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί το μέτρο ως διατήρηση του δεσμού της χώρας με την ΕΕ, αφού με την εφαρμογή του η Βόρειος Ιρλανδία παραμένει ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Σύμφωνα με τη θέση του κυβερνώντος κόμματος, με τον τρόπο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει συνδεδεμένο με την ΕΕ για αόριστο χρονικό διάστημα, όντας ταυτόχρονα υποταγμένο στον θεσμό, αφού θα χάσει την ισχύ του λόγου του ελέω Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει μονομερώς το backstop, εφόσον θα είναι απαραίτητη η έγκριση της ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για αποφυγή των σκληρών συνόρων, χωρίς να χρειάζεται η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Ωστόσο, δεν έχει προτείνει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε τελική συμφωνία με την ΕΕ.

Επίσης, το backstop προτείνεται αντί για χρήση τελωνειακών ενώσεων, με τις οποίες δημιουργείται σκληρό σύνορο ανάμεσα στις δύο περιοχές, παραβιάζοντας έτσι τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που υπογράφηκε το 1998 έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, λόγω των αιματηρών επεισοδίων που διαδραματίζονταν στην Βόρειο Ιρλανδία, γνωστά και ως «φασαρίες». Ανάμεσα στα μέρη της συμφωνίας ήταν και το δίχτυ ασφαλείας που επιβλήθηκε για τους ελέγχους ασφαλείας από τα ιρλανδικά σύνορα, ώστε τα σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας να είναι πρακτικά «αόρατα». Επομένως, μπορεί το backstop να μην αποτελεί το βέλτιστο μέτρο για τους Δημοκράτες της Ιρλανδίας, οι οποίοι επιθυμούν ανεξαρτητοποίηση της Ιρλανδίας από το ΗΒ, ωστόσο είναι προτιμότερο από την ύπαρξη τελωνειακής ένωσης που παραβιάζει την προαναφερθείσα συμφωνία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η παράταση και η προσωρινή αποτροπή του no-deal Brexit, το μόνο που επιτυγχάνει είναι την καθυστέρηση για ακόμα μια φορά, χωρίς να βρίσκεται στην ουσία κάποια εναλλακτική. Η έξοδος από την ΕΕ αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί, εφόσον την επιθυμούν ακόμα και σήμερα οι Βρετανοί πολίτες, κάτι που διαφάνηκε και από τις πρόσφατες εκλογές. Όμως, εφόσον οι Βρετανοί επιθυμούν σκληρά σύνορα με την ΕΕ, πολύ απλά θα μπορούσαν να αφήσουν τους Ιρλανδούς στην Βόρεια Ιρλανδία να εξασκήσουν το δικαίωμα που διατηρούν χάρη στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και να αποφασίσουν αυτοί για τον εαυτό τους. Εάν επιθυμούν να ενταχθούν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τότε μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα σκληρά σύνορα με την ΕΕ, εφόσον δεν θα παραβιάζεται πλέον η Συνθήκη. Η Ενοποίηση ολόκληρης της Ιρλανδίας είναι διαταγή της Ιστορίας και είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί. Τα σύνορα της Ιρλανδίας ξεπερνούν τα στενά όρια του σημερινού κράτους. Τα σύνορα της Ιρλανδίας βρίσκονται στη θάλασσα και καμιά διαίρεση της δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. «Ιρλανδία ανελεύθερη, δεν θα είναι ποτέ σε ειρήνη»

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης