Οι Νέο-Βερολινέζοι και η ομοσπονδιακή κομπανία

Έκλεισε η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακκιντζί για τις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, ούτως ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό έπειτα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ξεκάθαρη επίσης είναι και η προσπάθεια συμβολισμού με την επιλογή του Βερολίνου ως τοποθεσία πραγματοποίησης της άτυπης συνάντησης.

Μόνο που εδώ δεν υπάρχει τείχος που χωρίζει δύο ομοεθνείς λαούς. Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η εισβολή της Τουρκίας και η 45χρονη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του νησιού μας και όχι ένα τείχος που μας χωρίζει ιδεολογικά. Όσοι ονειρεύονται περιστέρια που κουβαλούν «κλάδους ελαίας», καλύτερα να κοιτάξουν λίγο προς τη θάλασσα και να νιώσουν την απειλή των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Έτσι, μπορεί να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο κ. Αναστασιάδης και η ομοσπονδιακή κομπανία πρέπει επιτέλους να αναλάβουν πραγματικά το ιστορικό βάρος της ευθύνης της απαλλαγής από την κατοχή. Αν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ποτέ στην πολιτική δεν θα έπρεπε ένας ηγέτης να διαπραγματεύεται, την ίδια ώρα που απειλείται η εθνική κυριαρχία του κράτους του, εκτός εάν έχει αποφασίσει ότι θα αποδεχτεί τους όρους παράδοσης που θα τεθούν από τον κατακτητή του. Είναι γεγονός ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η Τουρκία θα φροντίσει αρχικά την επιτυχία των επιδιώξεών της εις βάρος του νησιού μας και μόνο τότε υπάρχει πιθανότητα να προσκαλέσει τους ηγέτες μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εκτός όλων των άλλων, ο κ. Αναστασιάδης αποδέχεται να διαπραγματευτεί με έναν ηγέτη ενός παράνομου κατοχικού μορφώματος που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά από στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό και μόνο, υποβιβάζει τον ρόλο του ως Πρόεδρος αναγνωρισμένου διεθνώς κράτους και ανάγει τον παράνομο κατοχικό ηγέτη σε ισότιμο συνομιλητή. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να συνομιλεί με τον πραγματικό υπαίτιο της εισβολής, αυτόν που διατηρεί παράνομη παρουσία 40 χιλιάδων στρατιωτών στο νησί μας και αυτόν που ευθύνεται για χιλιάδες σκοτωμούς, βιασμούς και 200 χιλιάδες πρόσφυγες, την Τουρκία. Οι συνομιλίες του ΠτΔ με τον κατοχικό ηγέτη δίδουν διπλωματικά όπλα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος και επιβάλλεται να τερματιστούν ΑΜΕΣΑ.

Οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να κατανοήσουν ότι οι συνομιλίες, είτε άτυπες είτε επίσημες, πραγματοποιούνται μεταξύ του ηγέτη του ψευδοκράτους και του μόνου νόμιμου ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως, το σημαντικό δεν είναι η επισημότητα της συνάντησης, αλλά το γεγονός ότι δίδεται υπόσταση στο ψευδοκράτος.

Η κατοχή, η εισβολή και η τουρκική επιθετικότητα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με ανούσιες συνομιλίες. Ο μακραίωνος αγώνας που θα επιφέρει στην Κύπρο την πολυπόθητη Απελευθέρωση αποτελεί τη μοναδική λύση. Όσοι νιώθουν νέο-Βερολινέζοι και ονειρεύονται ψευτοειρηνιστικά μηνύματα, ας πάρουν το παράδειγμα των Κούρδων, των Ποντίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των προγόνων μας για να κατανοήσουν ότι το συρματόπλεγμα της κατοχής ΔΕΝ θα σπάσει με φιλειρηνιστικά φεστιβάλ και δυσλειτουργικές λύσεις.

«Τιμή σε εκείνους που φέρουν τραύματα. Τα τραύματα στους αγώνες είναι παράσημα. Η αδράνεια και ο φιλοτομαρισμός είναι γνώρισμα και ένδειξις σαπίλας, εθνικής και κοινωνικής. Ντροπή σε εκείνους που τα προτιμούν, όταν οι άλλοι αγωνίζονται και πέφτουν.» – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης