Ζήτημα των S-400

Έντονο κλίμα φαίνεται να δημιουργήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά την αγορά του Ρώσικου πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ανάφερε ότι «αν δεν τους ξεφορτωθείτε, θα επιβληθούν κυρώσεις». Συνέχισε να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, όταν προχώρησε σε άλλες δηλώσεις όπως «η Τουρκία θα νιώσει τον αντίκτυπο αυτών των κυρώσεων», οι οποίες όπως είπε θα περάσουν από το Κογκρέσο με τη στήριξη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Τέλος, ο κ. Ο’ Μπραιεν αναφέρει πως στη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει, ο κ. Τραμπ θα ανέφερε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι S-400 δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ.

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν η συνάντηση μεταξύ Ντόναλτ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζητήθηκε η «θύελλα» που ξέσπασε, καθώς και άλλα ζητήματα όπως το ζήτημα της Βορειανατολικής Συρίας και των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας κατά των Κούρδων της Συρίας. Η συνάντηση κύλισε ομαλά σε ήρεμο κλίμα, χωρίς να υπολογίζονται οι προηγούμενες ενέργειες που καθιστούσαν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών «ψυχροπολεμικό». Μάλιστα, ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε μεγάλος οπαδός του Τούρκου Σουλτάνου, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία σπουδαίο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι δημιουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές τους. Το καλό κλίμα δεν χάλασε, αφού ο κ. Τραμπ στήριξε την Τουρκία ως προς το προσφυγικό αναφέροντας ότι η Τουρκία πληρώνει περισσότερα συγκριτικά με την Ευρώπη.

Όσον αφορά τον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι η συνάντηση φάνηκε «πολύ ειλικρινής» και ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot στην σωστή τιμή. Αποκορύφωμα των δηλώσεων του, ήταν η δήλωση του ότι η χώρα του δεν έχει κάποιο θέμα με τους Κούρδους, αλλά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο νεοσουλτάνος, που λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος τρομοκράτης, με τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του, προσπαθεί να εξαλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια διαπράττουν οι Κούρδοι αγωνιστές της Ελευθερίας να ανακηρύξουν δικό τους κράτος, πράγμα δίκαιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί καμιά κύρωση η Τουρκία από τις ΗΠΑ, αφού δεν έχει ενεργοποιηθεί σύστημα των S-400 από τους Τούρκους.

Αναρωτιόμαστε αν όλο αυτό το «ψυχροπολεμικό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί, είναι ένα ακόμη τέχνασμα από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία με δήθεν δικαιολογίες ότι η παρουσία τους εκεί ήταν άσκοπη, έδωσαν ουσιαστικά το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει και φάνηκε ξεκάθαρα το πραγματικό παιχνίδι που παίζουν οι δύο χώρες έναντι της Συρίας και των Κούρδων αγωνιστών. Έτσι λοιπόν όπως ήταν επακόλουθο, αυτή η σύγκρουση που ξέσπασε φαίνεται ότι γίνεται με μοναδικό σκοπό να τερματίσουν τις οποιεσδήποτε υποψίες έχουν δημιουργηθεί.

Οι ΗΠΑ έδειξαν πολλές φορές το πραγματικό τους πρόσωπο στο κουρδικό ζήτημα, αφού πρόδωσαν τους Κούρδους για πολλοστή φορά, διενεργώντας κρυφές συμφωνίες με τους Τούρκους. Ας μην ξεχνάμε πως η Αμερική κινούσε τα νήματα και στις συζητήσεις για το Κυπριακό ζήτημα τις δεκαετίες ’50-‘60. Τον επεκτατικό χαρακτήρα της Τουρκίας τον γνωρίζουμε δυστυχώς όλοι πολύ καλά, αφού μετά το 1908 με την ίδρυση των νεοτούρκων, η Τουρκία ξεκίνησε να εισβάλει τόσο σε ελληνικά κυρίως μέρη όπως η Κύπρος, η Θράκη, Ίμβρος ο Πόντος, καθώς και σε μέρη της Μέσης Ανατολής όπως τώρα στη Συρία. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα η επιθετικότητα της και η τάση της να διενεργεί εθνοκαθάρσεις στους λαούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα με τους S-400 αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια απλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου οι ΗΠΑ. Μετά την εισβολή στη Συρία και το «STOP» του κυρίου Τραμπ στο θέμα των κυρώσεων, έχει γίνει πλέον ολοφάνερο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εξομαλυνθεί πλήρως, παρά τη φαινομενική δυσχέρεια που επικρατούσε μεταξύ τους τούς τελευταίους μήνες. Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ο περίγελος στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί με ύπουλους τρόπους να υποκλέψει εδάφη που δεν της ανήκουν. Θα βρισκόμαστε πάντα ενάντια σε όσους πραγματοποιούν «παιχνίδια» έναντι του Ελληνισμού, προσπαθώντας με σώμα και ψυχή να καταστήσουμε σαφές ότι η βαρβαρότητα και οι επεκτατικές τους βλέψεις δεν θα περάσουν.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης