Παραμονή Αμερικάνων στη Συρία

Στις 7 Οκτωβρίου 2019, τα Αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν να αποσύρονται από το συριακό έδαφος στο οποίο πολεμούσαν τα τελευταία χρόνια το Ισλαμικό χαλιφάτο. Η απόσυρση των στρατευμάτων αναγγέλθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», η οποία δεν ήταν τίποτα άλλο από μια εισβολή εθνοκάθαρσης των Κούρδων.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή». Σε αυτή την «περιοχή» έδρασαν τελικά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κατέλαβαν εδάφη τα οποία ήταν ελεγχόμενα από τους Κούρδους αγωνιστές.

Ο Ντόναλτ Τράμπ, σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, επέλεξε να αποχωρήσει από την Συρία όταν κλήθηκε να προστατέψει τους μέχρι πρότινος συμμάχους του, τους Κούρδους.  Εν τούτοις, όπως γνωστοποιήθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι, στην περιοχή παραμένουν ακόμα περίπου 600 Αμερικανοί στρατιώτες. Όταν ο Μαρκ Μίλι ρωτήθηκε κατά πόσο θα παραμείνουν εκεί Αμερικανοί και αν ναι πόσοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα παραμείνουν «λιγότερο από χίλια άτομα, κάπου γύρω στα 500, ίσως και 600».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι στρατιώτες των Η.Π.Α παραμένουν στις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας και θα βοηθήσουν τους Κούρδους να τις ελέγξουν.

Χρειάζεται αρκετή αφέλεια για να πειστεί κάποιος ότι ο πραγματικός λόγος που παραμένουν οι Αμερικανοί είναι για να βοηθήσουν τους Κούρδους. Από την μια πλευρά, αφήνουν τους Κούρδους έρμαιο στις ορέξεις των βαρβάρων και ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι θα τους στηρίξουν στο να λάβουν τον έλεγχο του πετρελαίου. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι Η.Π.Α δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν τον «αστυνομικό» στην Μέση Ανατολή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στη διαχείριση των Κούρδων ή οποιωνδήποτε άλλων τα εποφθαλμιούν, είτε είναι οι Τούρκοι είτε οι Ρώσοι.

Στο ιστορικό των ΗΠΑ, καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις που με προφάσεις προσπάθησε να οικειοποιηθεί ξένες ιδιοκτησίες με σκοπό να κατακτήσει τα εκεί ενεργειακά κοιτάσματα. Είναι κατακριτέο να επεμβαίνουν οι Η.Π.Α και οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη σε ξένα κράτη με σκοπό την εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων. Όταν έπρεπε να παραμείνει ο Αμερικανικός στρατός στη Συρία για να αποτρέψει την τουρκική εισβολή, δεν το έπραξε και γι’ αυτό τώρα είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι θα στηρίξει τους Κούρδους σε οικονομικά συμφέροντα. Έχει γίνει πλέον ολοφάνερο, ότι το μόνο που ενδιέφερε τις Η.Π.Α εξ αρχής, ήταν να ελέγξει τα πετρελαιοπαραγωγικά κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή και ουδέποτε ενδιαφέρονταν πραγματικά για την ειρήνη ή την εξάλειψη της θρησκευτικής τρομοκρατίας.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης