Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στις 11 Νοεμβρίου εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλαίσιο για μέτρα/κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων ή οντοτήτων, που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε ως επακόλουθο των συμπερασμάτων που ενέκρινε και επικύρωσε το Συμβούλιο γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η Ε.Ε επιβεβαίωσε την «πλήρη αλληλεγγύη» της προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Όπως αναφέρει το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του, το πλαίσιο καθιστά δυνατόν να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων:
1. Πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της. Στις εν λόγω δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνονται, όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη σχετικής συμφωνίας οριοθέτησης.

  1. Πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης.
  2. Συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.

Τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε αφορούν στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συνολική συμφωνία αερομεταφορών Ε.Ε. – Τουρκίας, στην ακύρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης και άλλων συνεδριάσεων στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου Ε.Ε. -Τουρκίας, στη μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και στην αναστολή της χορήγησης δανείων σε κρατικές εταιρείες της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο Νεοσουλτάνος Ερντογάν φανερώνει για ακόμα μια φορά το βάρβαρο πρόσωπό του, απειλώντας με την αποστολή «συλληφθέντων» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Με τον ισχυρισμό πάντοτε ότι η Τουρκία ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ο κ. Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «Δεν σας συμφέρει να δίνετε τελεσίγραφα στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Κύπρο. Δεν τους δίνουμε πολλή σημασία και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», προσθέτοντας επίσης, ότι «Μπορεί να το αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα, όμως αυτές οι πόρτες θα ανοίξουν και αυτά τα μέλη του Νταές θα σταλούν σε σας. Μην προσπαθείτε να απειλήσετε την Τουρκία αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο».

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την άλλη, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εν λόγω απόφαση, η οποία «έμπρακτα στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμότητα στη θάλασσα της Κύπρου», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Η απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου αποτελεί μια θετική εξέλιξη μετά και τα τελευταία γεγονότα με την παράνομη εισβολή τουρκικών σκαφών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ωστόσο, ο Τούρκος ηγέτης παρουσιάζεται αδίστακτος, χρησιμοποιώντας ως όπλο τους τζιχαντιστές που «συνελήφθησαν» κατά την μέχρι και σήμερα παρουσία της Τουρκίας στη Συρία και οι οποίοι φαίνεται να ισχυροποιούν την πρώτη στρατηγικά.

Επομένως, η καταδικαστική αυτή απόφαση δεν θα έπρεπε να μας καθησυχάζει. Αντιθέτως, θα έπρεπε να συνδυαστεί με ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και άλλα σχετικά εγκλήματα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου μας, με ατομικές προσφυγές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν και δικαίωσαν εν μέρει τα θύματα της εισβολής, με τη χρήση των συμμαχιών μας προς όφελος του εθνικού μας ζητήματος, καθώς και με μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής. Μέτρα όπως ο άμεσος τερματισμός των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοηγέτη και το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, κάτι που θα επιφέρει οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι καλοδεχούμενες, όχι όμως αρκετές για να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή στο νησί μας. Επιβάλλεται να ληφθούν σοβαρότερα μέτρα και από την Ε.Ε και από την ΚΔ, ούτως ώστε να αποτραπεί πραγματικά η Τουρκία από οποιεσδήποτε δραστηριότητες στο νησί. Τη δεδομένη στιγμή, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία και να αξιολογηθεί εν τέλει η ευρωπαϊκή απόφαση ως ένα θετικό μέτρο, είναι ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα οι κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες. Είναι ανεπίτρεπτο να εισβάλλουν παράνομα τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, δίνοντας το δικαίωμα στους Τούρκους να διεκδικούν τα αναγνωρισμένα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ΕΕ να παραμένει άπραγη επί του πρακτέου.

Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, προσπαθώντας να επιβάλει την κυριαρχία της σε ξένα κράτη. Επομένως, υπάρχουν σημαντικά διαπραγματευτικά χαρτιά, αλλά και επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, τα οποία όμως παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεκμετάλλευτα. Ακολουθώντας ορθή πολιτική γραμμή, η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ε.Ε και τους συμμάχους της, θα μπορούσε να καταπολεμήσει τις τουρκικές επιδιώξεις που την απειλούν. Εμείς, ως νέοι της Κύπρου, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την επανατοποθέτηση του Κυπριακού ζητήματος σε πρόβλημα εισβολής και κατοχής, μέχρι να επέλθει η πλήρης Απελευθέρωση του νησιού μας.

 

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης