Τεκταινόμενα Ε.Φ.Ε.Κ.Θ

«Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε πράξει τα δέοντα για την πραγματοποίηση των δημοκρατικών διαδικασιών του συλλόγου. Καταθέσαμε προτάσεις, αφήσαμε στην άκρη τις κόκκινες μας γραμμές που αφορούν τα διαδικαστικά, υπερψηφίζοντας προτάσεις που απέχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις θέσεις μας για να προχωρήσει η διαδικασία και αναλώσαμε αμέτρητες ώρες για την εξεύρεση αίθουσας τόσο για τις εκλογές όσο και για τη Γενική Συνέλευση. Ξέρουμε από πλευράς μας πως πράξαμε τα δέοντα. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Και δεν θα μπούμε στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών. Ο Σύλλογος είναι σε αδιέξοδο. Δεν βρέθηκε όμως τώρα σε αδιέξοδο. Βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και πολλά χρόνια.

Αν μελετήσει κάποιος τα πρακτικά θα παρατηρήσει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των συνεδριάσεων αναλώνεται στη Συνέλευση και τις Εκλογές και ένα μικρό ποσοστό στα διάφορα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τόσο την πατρίδα μας όσο και τους συμφοιτητές μας. Αναλωνόμαστε σε συζητήσεις επί διαδικασιών και αιθουσών, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε αυτά που επιθυμούμε και χάνουμε την ουσία της συμμετοχής μας στον ιστορικό αυτό Σύλλογο, την Ε.Φ.Ε.Κ.Θ Θεσσαλονίκης.

Η Τουρκία πραγματοποιεί μια Τρίτη εισβολή, αυτή τη φορά στα χωρικά μας ύδατα. Καταλαμβάνει επιπλέον χώρο στην περιοχή των Στροβιλιών και προκαλεί καθημερινά δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα. Συμφοιτητές μας εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ένεκα οικονομικών δυσκολιών. Αντιμετωπίζουν καθημερινά πρακτικά ζητήματα που δυσκολεύουν τις συνθήκες φοίτησης και διαβίωσης τους. Συνάνθρωπός μας χρειάζεται άμεσα δότη μυελού των οστών. Ένα σωρό άλλα ζητήματα εκτυλίσσονται καθημερινά. Ο Σύλλογος.. στην αδράνεια.  Αν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως αυτό είναι το πραγματικό αδιέξοδο τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι για τα καλά.

Οποιοσδήποτε εκπρόσωπος μπορεί να ισχυριστεί πως όσα αναφέρουμε πιο πάνω δεν ισχύουν. Ξέρουμε όμως όλοι πολύ καλά πως αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Ε.Φ.Ε.Κ.Θ, από συλλογικό όργανο των φοιτητών έχει καταντήσει απλά κοφτήριο ψήφων και έρμαιο στο παιχνίδι ευθυνών  που εκτυλίσσεται κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια της κάθε παράταξης να καλύψει την πάντα της.

Δεν θα καλέσουμε κανέναν να αναλάβει την ευθύνη για το ζήτημα των εκλογών και της συνέλευσης. Θα καλέσουμε όμως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ να αναλάβει τις ευθύνες για το γενικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Σύλλογος. Αδιέξοδο που δεν ντροπιάζει μόνο τον Σύλλογο αλλά και εμάς τους ίδιους ως εκπροσώπους των φοιτητών.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε πως πράξαμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για τη διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι σε καμιά περίπτωση να μπούμε σε πολύωρες διαδικασίες συζητήσεων, χωρίς ουσία, απλά και μόνο για να επιρριφθεί σε κάποιον η ευθύνη για το αδιέξοδο».

Αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση μας στη συνεδρία της 8ης Μαΐου 2019. Μιας συνεδρίας που όπως φάνηκε ήταν καταδικασμένη να εγκλωβιστεί σε ανούσιες προτάσεις οι οποίες δεν ήταν εκ των πραγμάτων υλοποιήσιμες και να οδηγήσει στην ακύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών του Συλλόγου.

Στη συνέχεια και μετά την ακύρωση των διαδικασιών, βρεθήκαμε ενώπιον δύο προτάσεων που αφορούσαν τη συνέχεια της λειτουργίας του Συλλόγου. Μια πρόταση από την «φοιτητομάνα» Προοδευτική και μια από την «αιώνια προστάτιδα του Συλλόγου» Πρωτοπορία. Μετά από πολλή σκέψη και προβληματισμό, καθώς η μη διεξαγωγή των εκλογών μπορούσε να εγκλωβίσει ξανά τον σύλλογο στην αδράνεια, επιστρέψαμε με δική μας πρόταση, προσπαθώντας να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του Συλλόγου, θέτοντας ταυτόχρονα κάποιους όρους που θα εξασφάλιζαν ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου θα πραγματοποιηθούν, αποφεύγοντας την πιθανότητα δημιουργίας προηγούμενου.

Η πρόταση μας αφορούσε τη συνέχιση του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου, γεγονός που αποτελεί σημαντική παραχώρηση, καθώς το έγκλημα της μη διεξαγωγής των εκλογών, διαδικασία για την οποία πράξαμε τα δέοντα, προκαλεί ζημιά στην ορθή λειτουργία του Συλλόγου. Στην πρόταση επίσης συμπεριλαμβανόταν ημερομηνία και χώρος διεξαγωγής της Α’ Γενικής Συνέλευσης, καθώς και πρόταση προς συζήτηση για τη Διεξαγωγή της Β’ Γενικής Συνέλευσης και των εκλογών. Η πρόταση πέρασε μαζί με την Πρωτοπορία.

Όπως ήταν φυσιολογικό, ακολούθησαν οι παιδιάστικες αντιδράσεις της παράταξης του ΑΚΕΛ, η οποία και αποχώρησε προφασιζόμενη το παράτυπο της διαδικασίας. Γεγονός βέβαια καθόλου παράξενο καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η «μητέρα όλων των φοιτητών» αποχωρεί όταν κάτι δεν της αρέσει. Ακύρωσε ετσι θελικά την Α’ Γενική Συνέλευση το 2017, αποχώρησε από τον Σύλλογο το 2018 γιατί δεν της άρεσαν τα αποτελέσματα, συνέβαλε ετσιθελικά στην αναβολή των ψηφισμένων δημοκρατικών διαδικασιών του συλλόγου το 2018 – 2019 και επέβαλε τη χρήση των καταλόγων των προεδρικών εκλογών στις φοιτητικές εκλογές της ίδια χρονιάς. Επίσης, παρεμπόδισε με προτάσεις που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και σε συνεργασία με τον Αγώνα τις περσινές εκλογές και αποχώρησαν μαζί με σκυφτό το κεφάλι και υπερηφανευόμενοι για την πράξη τους, όταν η απόφαση του συλλόγου δεν είχε σύγκλιση με την δική τους ορθή όπως πάντα άποψη.

Εμείς από την πλευρά μας, δεν έχουμε και δεν είχαμε να κρύψουμε τίποτε και σε κανέναν. Για αυτό τον λόγο, φροντίσαμε όπως υλοποιηθούν όλα όσα ψηφίστηκαν ενώπιον όλων των εκπροσώπων. Ο Σύλλογος λειτουργεί έστω και με την αποχή των λεγόμενων δημοκρατικών παρατάξεων και είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διεξαγωγή της Α’ Γενικής Συνέλευσης, της Β’ Γενικής και των εκλογών από τις αρχές Νοεμβρίου. Ό,τι είχαμε δηλώσει και προτείνει, υλοποιείται σταδιακά κατά γράμμα και χωρίς κρυφές συζητήσεις και κλειστές πόρτες αντιδημοκρατικών και κομματοκρατούμενων ομοσπονδιακών οργάνων που πολεμούν δήθεν για το συμφέρον των φοιτητών.

Καταθέσαμε προτάσεις ενώπιον όλων και τις υλοποιήσαμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με την ελπίδα πως επιτέλους και οι κομματικοί συμφοιτητές μας είτε θα το πράξουν, είτε θα αποχωρήσουν ολοκληρωτικά από τον Σύλλογο και θα τον αφήσουν στα χέρια των Αυτόνομων φοιτητών, ούτως ώστε να οδηγηθεί σε πορεία διεκδίκησης και αγώνα, τόσο για την πατρίδα όσο και για τον φοιτητή. Εκ των σκοπών της ενώσεως είναι η προβολή της παντείας ελληνικής Κύπρου. Όσοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν και προσπαθούν να δώσουν ομοσπονδιακό χρώμα στον ιστορικό Σύλλογο του Κυριάκου Μάτση, θα μας βρουν αντιμέτωπους και το γνωρίζουν πολύ καλά.

Στόχος μας δεν είναι κανένας άλλος εχτός από την ορθή λειτουργία του Συλλόγου. Με διαφάνεια και καθαρότητα λοιπόν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον Σύλλογο. Αρχής γενομένης της φετινής χρονιάς και κρατώντας τα λάθη του παρελθόντος ως παράδειγμα προς αποφυγή, ευελπιστούμε στην επανατοποθέτηση του Συλλόγου σε ορθή πορεία. Να είναι σίγουροι όλοι οι συμφοιτητές μας πως, όπως πάντα, θα κάνουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας, για μια Ε.Φ.Ε.Κ.Θ δυνατή, ΑΥΤΟΝΟΜΗ και διεκδικητική.

ΥΓ: «Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΙΞΕΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ»

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης