Τριμερής Συνάντηση στο Βερολίνο

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί-Γκουτέρες, στο συμβολικής σημασίας Βερολίνο με σκοπό τη δρομολόγηση επανέναρξης των συνομιλιών. Ατυχές συμβολισμός βέβαια, αφού στην Κύπρο το συρματόπλεγμα το επιβάλλει ο τουρκικός στρατός και δεν αποτελεί ιδεολογικό διαχωρισμό.

Κύριος στόχος της άτυπης τριμερούς συνάντησης ήταν η από κοινού επικαιροποίηση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, του πλαισίου της 30ής Ιουνίου 2017 και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Επίσης, εξέφρασαν για ακόμα μια φορά τη θέληση τους για λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991, την ίδια στιγμή που τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καταπατώνται επανειλημμένα εις βάρος των Ε/κ. Ο κ. Ακκιντζί ανέφερε συγκεκριμένα ότι «έχει μαζευτεί αρκετό υλικό προκειμένου να επαναρχήσουν οι διαπραγματεύσεις»,εννοώντας τα συμφωνηθέντα του Μον Μπελεράν και Κραν Μοντάνα.

Δευτερεύον σκοπός της συνάντησης ήταν η προετοιμασία μιας πενταμερούς συνδιάσκεψης, συμπεριλαμβανομένου των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων. Παρόλα αυτά, υπήρξε έντονη απαισιοδοξία και από τις δύο πλευρές για το κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια συνάντηση. Η Βρετανία έχει να ασχοληθεί με τις εθνικές εκλογές της και BREXIT, στα κατεχόμενα πλησιάζουν ψευτοεκλογές και η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει για μια λύση τύπου ΔΔΟ όπως έχουν δηλώσει πρόσφατα αξιωματούχοι της. Όπως διαμηνύει η Τουρκία, ο μόνος τρόπος να διαπραγματευτεί με την ΚΔ είναι να γίνουν (και άλλες) παραχωρήσεις εκ μέρους μας. Παραχωρήσεις όπως να αναγνωριστεί η «πολιτική ισότητα», να γίνει δεκτή η εκ περιτροπής προεδρία καθώς και η επιτροπή κοινής διαχείρισης του φυσικού αερίου. Κοντολογίς, η Τουρκία ζητά να τις παραχωρηθούν και οι τελευταίες «αντιστάσεις» της ΚΔ προκειμένου να μας κάνει τη χάρη να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οπότε η μόνη θεωρητικά «εύκαιρη» για μια τέτοια συνάντηση είναι η Ελλάδα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκμηδενίζει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά, αφού κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον κατοχικό ηγέτη. Αυτή του η υποχωρητικότητα, δίνει το ελεύθερο να ισοπεδώνουν την κυριαρχία της ΚΔ όποιοι θελήσουν.

Επί της ουσίας, ο κ. Ακκιντζί μετέβη στο Βερολίνο με πτήση από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, χρησιμοποιώντας όμως έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο)  της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αυτά του ψευδοκράτους είναι ανυπόστατα. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Τύμπου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυριαρχία θα προέρχεται από δύο ισότιμες κοινότητες, με πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, όπου και οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζουν ισότιμα, ελεύθερα και με ασφάλεια», θέλοντας να εξισώσει το 18% τ/κ με το 82% των Ελληνοκυπρίων.

Την περασμένη Παρασκευή, 4 μέρες δηλαδή πριν την συνάντηση στην γερμανική πρωτεύουσα, προέβη σε δηλώσεις ο «οικοδεσπότης» εκπρόσωπος τους γερμανικού ΥπΕξ. Ο Κρίστοφερ Μπούργκερ μιλώντας με «ομοσπονδιακή» γλώσσα, χαρακτήρισε τους δύο συνομιλητές ως «ηγέτες των δύο κοινοτήτων», αδιαφορώντας για την κυριαρχία της ΚΔ έναντι ενός παράνομου μορφώματος. Τάδε έφη Κρίστοφερ Μπούργκερ:«Για αυτόν τον λόγο στηρίζουμε, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους δύο κύπριους ηγέτες κοινοτήτων στο Βερολίνο την Δευτέρα ως οικοδεσπότες, με οικονομική και τεχνική στήριξη». Αν αυτό δεν είναι υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε τι είναι;

Ανακεφαλαιώνοντας, έχουμε μια «άτυπη» συνάντηση στο Βερολίνο που τελικά το μόνο που αποκομίζουμε από αυτή, είναι η επικαιροποίσηση των όσων συμφωνήθηκαν στις προ 2 ετών συνομιλίες και τα οποία συμφωνηθέντα αποτελούν καταισχύνη.  Έχουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να δέχεται να υποβαθμίζεται σε ισότιμο συνομιλητή με έναν κατοχικό ηγέτη, ο οποίος ταξίδεψε για τη συνάντηση από το παράνομο αεροδρόμιο του ψευδοκράτους. Εν τέλει, έχουμε την οικοδέσποινα χώρα να θεωρεί τον Πρόεδρο της ΚΔ ως ηγέτη κοινότητας.

Ας μας απαντήσει ο κ. Αναστασιάδης από που πηγάζει αυτή η υπεροπτική στάση των ξένων απέναντι στην ΚΔ. Προφανώς από την συνεχιζόμενη υποχωρητικότητα μας και την αδυναμία μας να υπερασπιστούμε τα δίκαια της Κύπρου. Είναι επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί κάθε άτυπη ή επίσημη διαπραγμάτευση με το ψευδοκράτος. Όπως φαίνεται από τη στάση της Τουρκίας, καθώς και από αυτή των Ηνωμένων Εθνών, η ΚΔ κινδυνεύει όσο συνεχίζει να διαπραγματεύεται με το παράνομο ψευδοκράτος. Από την μια, η τουρκική επεκτατική πολιτική έχει ξεπεράσει κάθε όριο και από την άλλη, τα Η.Ε πιέζουν για εξεύρεση λύσης. Εμμέσως πλην σαφώς, δίνεται υπόσταση στο ψευδοκράτος και αυτό φαίνεται να το εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο κατακτητής.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης