Τουρκικό ερευνητικό στην Κρήτη

Φαίνεται να βιάζεται η Τουρκία όσον αφορά τις ενέργειες που πλαισιώνουν το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης. Αμέσως μόλις υπογράφηκε η συμφωνία, ψηφίστηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και κατατέθηκε στον Ο.Η.Ε.

Ως πρώτο βήμα, εξαγγέλθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η αποστολή ενός ερευνητικού ανοικτά της Κρήτης, το οποίο θα πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές έρευνες, προκειμένου να μεταβεί ακολούθως το τουρκικό γεωτρύπανο. Παράλληλα με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να παραβιάσει εκ νέου τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας.

Η Τουρκία έχει ως βραχυπρόθεσμο στόχο την επίτευξη της «Μεγάλης Τουρκίας» μέχρι το 2023, δηλαδή στα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους και η εκπλήρωση του Εθνικού Όρκου των Τούρκων. Σκοπός τους για επίτευξη αυτής της ιδέας, είναι η επέκταση εδαφών της σημερινής Τουρκίας. Εύκολη λεία γι’αυτούς αποτελεί η Κύπρος, αφού οι κινήσεις της είναι μόνο ενέργειες κατευνασμού ενός θηρίου που έχει δείξει ότι δεν ημερεύεται. Σκοπός τους είναι η κατάληψη του φυσικού πλούτου και μερικών νησιών του Αιγαίου. Ανάχωμα αποτελεί η υποχωρητική στάση των κυβερνόντων και το γεγονός ότι δεν υπάρχει οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ μέχρι και σήμερα.

Η οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου το συντομότερο, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αποφευχθούν εν νέου απώλειες ελληνικής κυριαρχίας, είτε αυτή είναι χερσαία, είτε θαλάσσια. Η Τουρκία σε περίπτωση που εντοπίσει φυσικό αέριο στην «δεσμευμένη» περιοχή, θα κατέχει ένα πολύ ισχυρό χαρτί και θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει διπλωματικά. Αν με τις επικείμενες έρευνες εντοπίσει φυσικό αέριο, δεν θα συζητά ούτε για το «θεαθήναι» περί Κυπριακού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό πρόκειται να παραβιάσει ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ο οποίος όμως έχει αδειοδοτηθεί στην Αμερικανική Exxon Mobil. Στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία αποφεύγει να παραβιάσει τεμάχια της συγκεκριμένης εταιρίας, επιθυμώντας όπως απομακρυνθεί το ενδεχόμενο νέας ρήξης των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας. Σε περίπτωση όμως που η Τουρκία μετατρέψει το ζήτημα σε στρατιωτικό, η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να το αντιμετωπίσει ανάλογα και έτσι πιθανόν θα φτάσουμε για ακόμα μια φορά σε συνθηκολόγηση που θα δημιουργήσει τετελεσμένα όπως στην περίπτωση των Ιμίων. Δεν επιθυμούμε σε καμιά περίπτωση τη στρατιωτική σύρραξη, αλλά την αποτροπή οποιωνδήποτε τουρκικών ενεργειών.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, προκειμένου να διαφυλάξει την επικράτεια της και να αντισταθεί στα επεκτατικά τουρκικά σχέδια. Μόνη διπλωματική λύση είναι η χάραξη κοινής ΑΟΖ με την Κύπρο, η οποία εδώ και μήνες νιώθει στο πετσί της την τουρκική προκλητικότητα. Επιτέλους, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Μητροπολιτικής Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν να διατηρούν φοβικά σύνδρομα απέναντι στην καταπάτηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και να τα υπερασπιστούν αξιοπρεπώς.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης