Συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Οβάλ Γραφείο, η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόναλτ Τράμπ. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, με σκοπό να συζητηθούν θέματα γεωστρατηγικά, πολιτικά, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως φάνηκε. Οι δύο πλευρές επεσήμαναν τις άριστες, κατά τα λεγόμενα τους, ελληνοαμερικανικές σχέσεις οι οποίες πηγάζουν κυρίως από τη συμμαχία τους στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον Τράμπ τα ήδη γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος και το Ελληνικό Αιγαίο, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού και ανέφερε πως η Ελλάδα θέλει να αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Ας μην ξεχνάμε όμως την ποντιοπιλατική στάση της Αμερικής απέναντι στην τουρκική εισβολή κατά των Κούρδων και παλαιότερα στην Κύπρο. Ποιος εγγυάται στην Ελλάδα ότι δεν θα πράξει το ίδιο και σε ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας;

Επί τάπητος, τέθηκε και το ζήτημα για τα εξοπλιστικά προγράμματα που προσφέρει η Αμερική, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει το ενδιαφέρον για εκσυγχρονισμό των F-16, αλλά και παροχή F-35 από τις Η.Π.Α. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, ευνοϊκούς όρους πληρωμής εκ μέρους των Η.Π.Α, με τον «πλανητάρχη» να απαντά πως «στις ΗΠΑ υπάρχει μια μεγάλη ελληνική παροικία και προσβλέπει σε πολλές συμφωνίες με την Ελλάδα». Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα μονάδας παραγωγής του αεροπορικού μαχητικού σε στρατιωτική βάση στην Ελλάδα.

Η συζήτηση των δύο ανδρών περιορίστηκε σε περισσότερο «επικοινωνιακές» δηλώσεις, αφού δεν έγιναν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, με το πέρας της συνάντησης. Στις δηλώσεις που προχώρησαν ο κάθε ένας ξεχωριστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως όσα έπρεπε να ειπωθούν, ειπώθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τράμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Κατά τις δηλώσεις του Ντόναλτ Τράμπ, οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις που κυριάρχησαν ήταν περί της «εξουδετέρωσης» του Κασέμ Σουλεϊμανί, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρει ότι  «σώθηκαν χιλιάδες αθώοι άνθρωποι». Η Αμερική για ακόμα μια φορά επενέβη σε «ξένα αμπέλια», προκειμένου να δράσει κατά πως κρίνει ορθότερα, δολοφονώντας έναν άνθρωπο, απλά για να περάσει το μήνυμα της κυριαρχίας της στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες μόνο τη σταθερότητα δεν προάγουν, αντιθέτως δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τράμπ έγινε σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τις δύο χώρες και γενικότερα για τον κόσμο, αφού η Ελλάδα βιώνει στο πετσί της την Τουρκική προκλητικότητα μετά και από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ενώ οι Η.Π.Α βρίσκεται σε ένα κλιμακούμενο γεωστρατηγικό παιχνίδι με το Ιράν. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική της θέση και τις συμμαχίες που έχει συνάψει στο έπακρο, με σκοπό να προστατέψει την περιφέρεια της. Εντούτοις, δεν πρέπει να εφησυχάζετε επ’ ουδενί από τη λεκτική, μέχρι τώρα, στήριξη των Η.Π.Α.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης