Συνάντηση Ακκιντζί-Σπέχαρ

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον τ/κ ψευδοηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, πραγματοποίησε πρόσφατα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Οι εν λόγω συναντήσεις διεξήχθησαν ενόψει της μετάβασης της κ. Σπέχαρ στην Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μετά το πέρας της συνάντησης του τ/κ ψευδοηγέτη με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί τόνισε για ακόμα μια φορά τη σημασία της πολιτικής ισότητας, όπως την ερμηνεύουν οι τ/κ και του διαλόγου για το φυσικό αέριο, εννοώντας τον ίσο διαμοιρασμό του, παρόλο που οι τ/κ αποτελούν το 18% του νησιού, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το 82%. Επίσης, ξεχνάει ο κ. Ακκιντζί ότι το φυσικό αέριο δεν διαμοιράζεται στις «κοινότητες» του νησιού, αλλά αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Ακιντζί με αυτή την πράξη, έφερε στην ατζέντα ξανά την πρόταση που η τ/κ πλευρά κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πηγές των κατεχομένων, μετά τη συνάντηση Ακιντζί – Σπέχαρ που διήρκησε περίπου μια ώρα, ο τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης σε γραπτή δήλωση της «προεδρίας» την ανάγκη να περιληφθεί στην έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η σημασία του διαλόγου για την επίλυση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τ/κ πλευρά παρουσιάζεται για ακόμα μια φορά ως το θύμα του Κυπριακού ζητήματος, προβάλλοντας την ανάγκη για πολιτική ισότητα, που με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν ερμηνεύεται σε καμιά των περιπτώσεων ως αριθμητική, όπως την εννοούν οι τ/κ. Οι τ/κ, με πρόφαση την προστασία των «δικαιωμάτων» τους, επιθυμούν τον «δίκαιο διαμοιρασμό» του φυσικού πλούτου στην περιοχή. Έτσι, το ψευδοκράτος αρχίζει σταδιακά να αποκτά «υπόσταση». Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε παθητικά τα όσα συμβαίνουν στο νησί μας. Οι καιροί απαιτούν να θωρακιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητά της απέναντι σε όσους την υποσκάπτουν.

Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα της αντιμετώπισης του ψευδοκράτους ως μια τουρκοκυπριακή περιοχή που ζητά ευθαρσώς ίσα δικαιώματα και «δίκαιο διαμοιρασμό» του πλούτου, διότι διασαλεύεται η ίδια η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε τελική ανάλυση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αναφορικά με την αναγνώριση του ψευδοκράτους προέρχεται από εμάς τους ίδιους, εάν συνεχίσουμε να εκχωρούμε κυριαρχία σε αυτό μέσω των ΜΟΕ και άλλων ενεργειών που δημιουργούν τετελεσμένα που πρέπει να ανατραπούν.

 

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης