Περί του Brexit ο λόγος

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης εφαρμόζεται το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που επιτρέπει την έξοδο κράτους-μέλους, μειώνοντας έτσι τα κράτη-μέλη σε 27. Την 31η Ιανουαρίου 2020 η Μεγάλη Βρετανία, ένας από τους κύριους εμπνευστές για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποχωρεί εν μέσω βρετανικών πανηγυρισμών μετά από μια σχεδόν τετράχρονη διαδικασία που συμπεριλάμβανε δημοψηφίσματα, διαδηλώσεις, διαπραγματεύσεις, πρόωρες εκλογές και μια διαιρεμένη Μεγάλη Βρετανία.

Οι φόβοι, όσον αφορά την οικονομία της χώρας, πλανώνται πάνω από το «στέμμα» και οι φήμες για μια κάλπικη «Νέα Ιερουσαλήμ» απειλούν την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), εικάζει ότι για την αποχώρηση από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πληρώσει ένα αντίτιμο υψηλότερο από εκείνο που θα καταβάλει οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ηπειρωτικής Ευρώπης αν αποχωρήσει.

Σε περίπτωση που η Βρετανία υποστεί κάποιο είδος κραχ λόγω της εξόδου της, οι σχέσεις της με Σκωτία και κατεχόμενη Ιρλανδία θα οξυνθούν εκ νέου, αφού ήδη το αίτημά τους για αυτοδιάθεση γίνεται όλο και ισχυρότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση της Σκωτίας θα απαιτήσει εντονότερα από ποτέ ένα δεύτερο δημοψήφισμα και οι Ιρλανδοί θα ζητήσουν την αυτοδιάθεση του κατεχόμενου μέρους της πατρίδας τους. Η Βρετανία πλέον αποτελεί ένα κράτος που το μέλλον της ταλαντεύεται, ο λαός της διαιρέθηκε σε φιλοευρωπαίους και ευρωσκεπτικιστές και η δήθεν Εθνική της ενότητα νοσεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις συστάσεις της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα εταιρική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, το Η.Β «κατεβαίνει» αρκετά φιλόδοξα, αφού στοχεύει σε μια συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο με μηδενικές ποσοστώσεις και μηδενικούς δασμούς με την Ε.Ε, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Στίβεν Λίλλι δήλωσε ότι «Η περίοδος μέχρι το τέλος του 2020, είναι μεταβατική». Εξέφρασε την ευχή του Η.Β για ελεύθερο εμπόριο με τους «Ευρωπαίους γείτονες», αναφέροντας για την Κύπρο ότι θα μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της στη Βρετανία, όπως το 46% της παραγωγής χαλουμιού. Σύμφωνα με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, «το Η.Β επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Κύπρο στον τομέα των υπηρεσιών όπου υπάρχει μεγάλη αλληλοσύνδεση μεταξύ των νομικών, λογιστικών και άλλων τομέων επαγγελματικών υπηρεσιών».

Λονδίνο και Βρυξέλλες «συνθηκολόγησαν για την επόμενη μέρα του Brexit», πριν ακόμα αυτό γίνει. Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε οριστικά στις 22 Ιανουαρίου από το βρετανικό κοινοβούλιο και στις 29 του μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά από την έξοδο, τίθεται σε εφαρμογή η μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η ημερομηνία λήξης δεν έχει αλλάξει παρά το γεγονός ότι τελικά χρειάστηκαν δέκα μήνες περισσότεροι για το Brexit σε σχέση με την 29η Μαρτίου 2019 που είχε οριστεί αρχικά ως ημερομηνία εξόδου, κατόπιν της έναρξης της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50 από την Τερέζα Μέι. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δύο πλευρές έχουν δέκα μήνες λιγότερους στη διάθεση τους, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καθορίζει το «τι μέλλει γενέσθαι».

Όσον αφορά το ματωμένο μας νησί θα έπρεπε να κυριαρχεί ο προβληματισμός, «τι θα γίνει με τις βάσεις;». Το ευρωπαϊκό δίκαιο θα υπερασπιστεί την Κύπρο ως κράτος μέλος ή θα αφήσει τους Βρετανούς να δράσουν «κατά συνείδηση»; Είναι σημαντική ευκαιρία για την πατρίδα μας, που πρέπει να εκμεταλλευτεί, αν θέλει να εκδιώξει επιτέλους ολοκληρωτικά τους Βρετανούς από το έδαφός της. Είναι μια στιγμή που βρίσκει μια κλονισμένη Μεγάλη Βρετανία να βάλλεται από παντού. Επιβάλλεται να πράξουμε αυτό που δεν πράξαμε πριν τρεισήμισι χρόνια, όταν η βρετανική αποστολή ήταν στην Κύπρο για να συζητήσει τις απαιτήσεις που ΘΑ έπρεπε να έχουμε από τη Βρετανία πριν το Brexit. Πρέπει να απαιτήσουμε από τη Βρετανία να αποσυρθεί οριστικά επιτέλους από το πολύπαθο νησί μας, που υποφέρει την αποικιακή δύναμη εδώ και 140 χρόνια.

 

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης