Η οικονομική ψευδο-βιωσιμότητα της «λύσης»

Έρευνα πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρία PRIO, σχετικά με τα οικονομικά οφέλη για Ελληνοκυπρίους και τ/κ σε ενδεχόμενο πιθανής λύσης στο νησί μας. Η έρευνα της νορβηγικής εταιρίας κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ του κράτους περί τα 17.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρία μελετά το Κυπριακό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες και είχε χρηματοδοτήσει την καμπάνια υπέρ του «ΝΑΙ» στο Σχέδιο Ανάν, που θα διχοτομούσε ουσιαστικά το νησί και θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Επί του πρακτέος, η έρευνα αναφέρει ότι λύση θα επιφέρει διάνοιξη της αγοράς της Τουρκίας για τους Ελληνοκυπρίους και της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τ/κ, επιφέροντας έτσι τεράστιο οικονομικό όφελος για τις δύο «κοινότητες». Δεν μας εξηγούν όμως σε κανένα σημείο της έρευνας, πως θα επέλθει η οικονομική αναγέννηση αυτή. Αν θέλουν να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, ας μας εξηγήσουν ποια οικονομική βιωσιμότητα επιφέρει στα κατεχόμενα η αγορά της Τουρκίας, που πριν τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων ήταν στο χείλος της καταστροφής και ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακάμψει, αφού η Τουρκία την χειραγωγεί εσκεμμένα. Το ίδιο που θα επιχειρήσει να κάνει και στην αγορά ολόκληρου του «ομόσπονδου» κράτους σε περίπτωση λύσης.

Σε σχέση με εμάς, μπορεί να δει κάποιος τα απτά αποτελέσματα της διάνοιξης της ευρωπαϊκής αγοράς για τους Έλληνες της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία. Από το 2004, το νησί μας βίωσε οικονομική κρίση, κουρέματα, κλείσιμο του Συνεργατισμού και γενικότερη οικονομική εξαθλίωση των πολιτών από τις αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Επομένως, αν θέλουν να αναφέρονται σε οικονομική ανάπτυξη μετά τη λύση, θα ήταν σοφότερο να χρησιμοποιήσουν καλύτερα επιχειρήματα.

Μπορούμε και εμείς να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς ΔΕΝ θα επιφέρει οικονομική βιωσιμότητα μια λύση ομοσπονδίας στους Έλληνες της Κύπρου. Παραδείγματος χάριν, τα έσοδα από τον φυσικό πλούτο που βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ένα χρονικό διάστημα θα κατανέμονται κατά 1/6 στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και τα 5/6 στο τ/κ, έτσι ώστε να φτάσει κάποια στιγμή το τ/κ το 85% του ΑΕΠ του ελληνικού συνιστώντος κρατιδίου, με βάση τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ.

Επίσης, μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για την ΚΔ, δηλαδή ο τουρισμός, θα μειωθεί αρκετά στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Αν σήμερα, με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, αρκετοί ξένοι και Έλληνες Κύπριοι, επισκέπτονται τα κατεχόμενα ως τουρίστες, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πόσο θα επωφεληθεί ο τουρισμός των κατεχομένων από μια πιθανή λύση και πόσο σοβαρό πλήγμα θα αποτελέσει αυτό για τον τουρισμό στην ελεύθερη Αμμόχωστο όταν θα είναι πλήρως νόμιμο να μεταβαίνει για τουρισμό στην κατεχόμενη μας γη. Και το κυριότερο, είναι η επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή οικονομία, προσπαθώντας να την απομυζήσει.

Από τα συγκεκριμένα παραδείγματα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οικονομία των Ελληνοκυπρίων όχι μόνο δεν θα επωφεληθεί, αλλά αντιθέτως είναι κατά πολύ πιθανότερο να πληγεί ανεπανόρθωτα από μια πιθανή λύση στη βάση του μοντέλου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αντιθέτως, μια λύση πραγματικής Απελευθέρωσης είναι απόλυτα λογικό να επιφέρει την οικονομική ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους, καθώς η ΚΔ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελος της οικονομίας της και τα κατεχόμενα εδάφη της και είναι λογικό αυτό να επιφέρει οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να επέλθει η διάλυση της.

Πραγματοποιείται μια άνευ προηγούμενου πνευματική επίθεση με οικονομικίστικους όρους προς τους Έλληνες του νησιού. Προσπαθούν να τους δημιουργήσουν την αντίληψη ότι θα επέλθει η οικονομική ευμάρεια με τη λύση του Κυπριακού. Επιθυμούν να δημιουργήσουν στον νεοκύπριο την ιδέα ότι θα πλουτίσει μετά τη λύση και επομένως πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η πατρίδα του είναι κατεχόμενη και να αποδεχτεί τη διαιώνιση της κατοχής.

Είναι καθήκον κάθε Έλληνα της Κύπρου να αντιληφθεί ότι όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια μορφοποίησης των Ελλήνων της Κύπρου, έτσι ώστε να αποδεχτούν κάθε λύση και να είναι εύκολα χειραγωγίσιμοι. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να το ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη μια λύση ομοσπονδίας. Εν τέλει, ποτέ δεν αγωνιστήκαμε «περί χρημάτων». Επομένως, η PRIO και η κάθε PRIO που προσπαθεί να μας πείσει με ανόητα τεχνάσματα να ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας στους κατακτητές μας, ας μας αφήσει ήσυχους. Υπόσχονται στους Έλληνες της Κύπρου σμαράγδια και παλάτια για να τους ξεγελάσουν και να εισαχθεί ο τούρκικος δάχτυλος στο νησί. ΔΕΝ πρόκειται να επιτρέψουμε να παραχαραχτεί η αλήθεια από εταιρίες «άγνωστων» συμφερόντων.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης