Ο πόλεμος των μπάζων

Με πρωτοβουλία του Δήμου Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες προσπάθειες για καθαρισμό και στήριξη του κτηρίου του επιβλητικού καφέ «Spitfire» στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, συνεργείο του δήμου προσπάθησε να διενεργήσει εργασίες για την επιμέλειά της ιστορικής καφετέριας που βρίσκεται στην Πύλη Πάφου, παραμελημένη και φανερά σημαδεμένη από τις φθορές του χρόνου. Κατά την έναρξη αυτών των εργασιών, το εργοτάξιο δέχτηκε επανειλημμένες παρενοχλήσεις από τον κατοχικό στρατό, εγκαταλείποντας τελικώς το σημείο μετά από την αποστολή τουρκικού συνεργείου, το οποίο τοποθέτησε και σκαλωσιά.

Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες του Δήμου Λευκωσίας να προσεγγίσει εκ νέου το σημείο, καθότι η έλευση τουρκικού συνεργείου έπειτα από εντολή του ψευδοϋπουργού εξωτερικών των κατεχομένων, Κουντρέτ Όζερσαϊ, και του κατοχικού στρατού καθιστούν το σημείο μη προσβάσιμο. Το καθόλα προφανές ερώτημα που πλανάται γύρω από την υπόθεση, είναι το εύλογο «που βρισκόταν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών;».

Από την Παρασκευή, βρίσκονται στο σημείο τα συνεργεία του τουρκικού εργοταξίου, με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμένει παντελώς αμέτοχη και απλώς να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, δίχως να διαδραματίζει κάποιο ενεργό ρόλο στην αποτροπή των τουρκικών προκλητικοτήτων. Επιβάλλεται η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να σταματήσει να ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να ενεργήσει πραγματικά ως ειρηνευτική δύναμη στο νησί. Την ειρήνη την απειλεί ο στρατός κατοχής και η Τουρκία. Το θύμα της παράνομης εισβολής είναι η ΚΔ και πρέπει να το κατανοήσουν καλά αυτό οι «κυανόκρανοι», αν όντως επιθυμούν να προστατέψουν την ειρήνη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά έντονων διαβημάτων για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί. Οι ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής δεν είναι αποδεκτές από πλευράς μας και αναμένουμε την αντίδραση των Η.Ε που όπως αντιλαμβανόμαστε είναι σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής για να επιλύσουν το θέμα». Είναι σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις, αλλά δεν έπραξαν ούτε τα στοιχειώδη όταν το επεισόδιο λάμβανε χώρα. Προσθέτοντας, ο κ. Κούσιος δήλωσε «Δεν είχαμε κάποια δικαιολόγηση αλλά είναι γνωστό, είναι μια στάση η οποία δεν μας ικανοποιεί αφενός, είναι όμως αφετέρου η στάση την οποία δυστυχώς υιοθετούν τα Η.Ε όχι σήμερα, αλλά διαχρονικά».

Για ακόμα μια φορά, η περιοχή κατά μήκος της πράσινης γραμμής είναι εκτεθειμένη στις ορέξεις των Τούρκων. Όπως συνέβη στη Δένεια αρκετές φορές, έτσι και τώρα, οι Τούρκοι δεν διστάζουν να προκαλέσουν μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας, αφού νιώθουν την ανεκτικότητα και την αμέτοχη στάση των Η.Ε να τους καλύπτει. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της για την ασφάλεια των πολιτών της. Είναι ίσως η στιγμή η κυβέρνηση να σταματήσει να εξαρτάται από τα Η.Ε για την προάσπιση των ελεύθερων περιοχών και να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα της άμυνας ή έστω να απαιτήσει από τα Η.Ε τελούν το καθήκον τους. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να επανδρωθούν εκ νέου τα φυλάκια που έκλεισαν με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τους Συ.Οπ, ούτως ώστε να ισχυροποιηθεί η Κ.Δ έναντι του «παιχνιδιού εντυπωσιασμού» που χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος και η Τουρκία.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης