Κυρώσεις ΕΕ για την Τουρκία

 

Σε κυρώσεις προβαίνει η Ε.Ε έναντι της Τουρκίας, με αφορμή τις παραβιάσεις της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Ε.Ε είχε απευθύνει προειδοποίηση τον Ιανουάριο, δίνοντάς της ουσιαστικά την ευκαιρία να τερματίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις, καθώς ανακοίνωσε την άφιξη ενός ακόμα πλοίου γεωτρήσεων κοντά στο νησί. Σύμφωνα με την πρώτη λίστα μέτρων της Ε.Ε, οι κυρώσεις στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Επίσης, αναφέρεται ότι ενόσω η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες, η λίστα κυρώσεων θα αυξάνεται και το αντίθετο.

Η απόφαση ενδέχεται να παρθεί σε συνεδρία της Ομάδας Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ως σκοπό οι απαιτούμενες νομικές πράξεις να δρομολογηθούν εντός δύο εβδομάδων. Η Ε.Ε είχε εξηγήσει κατά τις προειδοποιήσεις ότι οι κυρώσεις θα είναι εναντίων «των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ′ αυτές τις δραστηριότητες». Οι εν λόγω κυρώσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη», σχετίζονται με το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στην Ε.Ε, καθώς και απαγόρευση εισόδου τους σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απειλεί για τούρκικες απαντήσεις στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ισχυριζόμενος ότι «Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των τ/κ, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η Ε.Ε εναντίον μας, θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για μείωση της έντασης», δήλωσε. Στο μεταξύ, η Άγκυρα εξέδωσε περίπου πριν δύο εβδομάδες δύο νέες NAVTEX, με τις οποίες επιχειρεί να τεντώσει ακόμη περισσότερο το σκοινί. Η μία αφορά θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, εντός των οικοπέδων οκτώ και δώδεκα της κυπριακής ΑΟΖ και η άλλη αφορά μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, η οποία καταλαμβάνει όλη την θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλορίζου.

Παρ’ όλα αυτά, οι κυρώσεις έναντι των δύο «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» δεν μπορούν να θεωρηθούν αρκετές, ώστε να αναχαιτίσουν τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες, αποτελούν όμως μια αρχή στα όσα πραγματοποιεί η Τουρκία στις θαλάσσιες κυπριακές ζώνες. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία εισηγήθηκε αρχικά την τοποθέτηση στη λίστα πέντε φυσικών προσώπων και δύο νομικών οντοτήτων, κάτι το οποίο δεν έχει απορριφθεί, ενώ παράλληλα συζητούνται διάφορες ιδέες για ενίσχυση του πλαισίου μέτρων κατά της Τουρκίας, εάν αυτή συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε έχει τεθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Κύπρου, οι Βρυξέλλες δείχνουν να ανησυχούν ότι με τέτοιου είδους

κινήσεις ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Πάντως, η εν λόγω απόφαση για τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ε.Ε επιτέλους αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία μέσω των παράνομων ενεργειών της καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, με αποτέλεσμα να προβεί σε κυρώσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα αναταραχής σε όσες εταιρίες και όσα φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας. Ως εκ τούτου, παρέχει τη δυνατότητα στον Κύπριο ΥΠΕΞ να επιχειρήσει σε υποβολή περισσότερων ονομάτων, εάν και εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει να ενεργεί παράνομα στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ. Όμως, επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να ληφθούν δραστικότερα μέτρα έναντι των τουρκικών ενεργειών και να αξιοποιηθούν οι τριμερείς συνεργασίες που πραγματοποίησε με αφορμή το φυσικό αέριο η ΚΔ στο έπακρο.

Εν κατακλείδι, τα εν λόγω μέτρα που έλαβε η Ε.Ε έναντι της Τουρκίας δεν είναι σκληρά, καθώς δεν αποτελούν τη σωτήρια λύση για τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών που πράττει η Τουρκία, αλλά δεν σημαίνει πως είναι και ανούσια. Η ΚΔ δεν πρέπει να καθησυχαστεί με τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την Ε.Ε. Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρέχεται, προσθέτοντας κυρώσεις στους αθέμιτους εμπλεκόμενους, φέρνοντας την Τουρκία σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται αρκετή δουλειά από πλευράς Κύπρου, προκειμένου να πείσει τους ευρωπαϊκούς εταίρους, οι οποίοι φαίνονται να είναι διστακτικοί, λόγω απειλών της Τουρκίας με το μεταναστευτικό, κάτι που δεν θα έπρεπε να περιορίζει τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Γραφείο Τύπου Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης