Βόρειος Ήπειρος γη ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όταν η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της με την Ελλάδα για να στείλει χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι θα έβρισκε συνοδοιπόρο και σύμμαχο στην επίθεση αυτή τους Αλβανούς, που ανέκαθεν είχαν ως στόχο να αφελληνίσουν τις ελληνικότατες περιοχές της Βορείου Ηπείρου, τις οποίες κατέχουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αλβανία ετοιμάστηκε να υποδεχτεί 30 χιλιάδες μετανάστες, κυρίως συριακής καταγωγής όπως ανέφερε, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη. Αρχικά, αυτό διαφαίνεται ως πράξη συμπαράστασης. Όμως, η Αλβανία θα υποδεχτεί τους μετανάστες σε έξι νέα κέντρα φιλοξενίας σε πόλεις της Βορείου Ηπείρου, όπως το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά. Για την υποδοχή, θα αξιοποιηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την εποχή του Χότζα.

Πολύ απλά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περιοχές που δεν υπάρχουν εκεί ελληνικοί πληθυσμοί και να μην υπήρχε καμιά αντίδραση από τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Παρόλα αυτά, σκοπός των Αλβανών είναι να αφελληνίσουν τις περιοχές αυτές. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος να το πράξουν είναι να αφήσουν να ζήσουν σε αυτές τις περιοχές μετανάστες, που στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται για αντικαθεστωτικούς Σύριους ή ακόμα και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αλβανοί επιχειρούν την δημογραφική αλλοίωση των περιοχών αυτών.

Αρκετά καλό παράδειγμα είναι οι απαλλοτριώσεις περιουσιών Βορειοηπειρωτών  στη Χιμάρα. Το αλβανικό τρομοκρατικό κράτος εκμεταλλεύεται δόλια το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας στην συγκεκριμένη περιοχή, ασχέτως εάν βάσει χαρτών, οι περιουσίες αυτές ανήκουν στους Έλληνες κατοίκους της περιοχής. Έτσι, με μια υπουργική απόφαση μετατρέπει σε «δημόσια περιουσία» τις εστίες τους, τρέποντάς τους σε φυγή από τη γη των προγόνων τους. Επίσης, τους δίδει άμεσα αποζημίωση και έτσι δεν τους αφήνει την όποια νομική διέξοδο για να στραφούν κατά των αρχών που πολλές φορές εκδίδουν αυθαίρετες αποφάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σε πρόσφατη υιοθέτηση σχετικού νόμου από το αλβανικό κοινοβούλιο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, όταν απείλησε την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτές οι παράνομες πράξεις παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα του γεγονότος ότι οι αδελφοί μας στην Βόρειο Ήπειρο είναι υπό διωγμόν από το αλβανικό καθεστώς, κάτι που παραβιάζει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, το οποίο αναφέρεται επίσημα σε αυτόνομη Βόρειο Ήπειρο, που στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ παρότι δεν αναιρέθηκε από κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο.

Πέρα από την δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, μια τέτοια ενέργεια είναι πιθανόν να επιχειρεί να ξεκινήσει μια δεύτερη μαζική επίθεση, σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχει τελειώσει και θα έχουν ανοίξει τα σύνορα των χωρών. Εξάλλου, αρκετές χώρες της ΕΕ δεν αποδέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, κάτι που καθιστά ορατό το σενάριο να θέλουν να επιστρέψουν, εφόσον αρκετές χώρες δεν θα τους δεχτούν. Ενδεικτικό της κατεύθυνσης που προτίθεται να ακολουθήσει η αλβανική κυβέρνηση, είναι ότι μόλις το 2018 η Αλβανία δήλωνε ανένδοτη στην πιθανότητα δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας εντός της επικράτειάς της, ενώ σήμερα το πράττει σε περιοχή μειονοτική ελληνική.

Οι αυτοδιοικητικές αρχές της επίσημης Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία έχουν αντιδράσει ήδη στο συγκεκριμένο γεγονός, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να σημαίνει και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αρχών και των κατοίκων.

Αναμένουμε την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν αποτελεί πράξη αλληλεγγύης των Αλβανών, αλλά ύπουλη προσπάθεια αφελληνισμού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Βορείου Ηπείρου. Πρέπει, λοιπόν, να αντιδράσουμε σθεναρά στην όποια προσπάθεια δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί γη ελληνική, ξεχασμένη από τις ελληνικές κυβερνήσεις από την εποχή του Βενιζέλου μέχρι και πρόσφατα. Λεηλατήθηκε βάναυσα από το αλβανικό βαθύ κράτος και ήρθε ο καιρός επιτέλους να αγωνιστούμε έμπρακτα για τα δίκαια του Ελληνισμού της περιοχής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης