Έκλεισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Τουρκία αποφάσισε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της με Ελλάδα και Βουλγαρία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο έκλεισαν, με τους μετανάστες να απομακρύνονται σταδιακά από την περιοχή και να επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη και τα ενδότερα της Τουρκίας, αφού η ίδια φρόντισε για την αποστολή λεωφορείων για τον σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 18 Μαρτίου, ενεργοποιήθηκε η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα της Τουρκίας με Ελλάδα και Ευρώπη, λόγω της εξάπλωσης του ιού στη χώρα. Επισήμως, οι αρχές αναφέρονται στο κλείσιμο των συνόρων στις Καστανιές και στους Κήπους. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης μέχρι και την ώρα εφαρμογής της εν λόγω απόφασης, παρατηρήθηκαν πολλαπλές και μεγάλης διάστασης συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και ελληνικών δυνάμεων, αφού δεκάδες μετανάστες επιχείρησαν για ακόμα μια φορά, με κάθε τρόπο και με τη συνδρομή των τουρκικών αρχών, να εισέλθουν στα ελληνικά εδάφη, αντιμετωπίζοντας όμως την άμεση αντίδραση των δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αποτροπής της νέας εισβολής, συμμετείχαν και στελέχη του FRONTEX (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης, οι εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή, απομακρύνονται και αποστέλλονται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μεταφερθούν όπου αλλού θέλουν εντός Τουρκίας. Βέβαια, οι περισσότεροι από αυτούς αν όχι και όλοι, είναι πιθανόν να παραμείνουν σε περιοχές πλησίον των συνόρων, ούτως ώστε με την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού, να επιστρέψουν άμεσα στα σύνορα και να επιχειρήσουν να μεταβούν παράνομα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλωστε, είναι γεγονός ότι οι μετανάστες επιθυμούν διακαώς την προσχώρησή τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Δεδομένης όμως, της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με το μεταναστευτικό από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν αποδέχονται να απορροφήσουν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα, είναι πιθανόν οι πλείστοι μετανάστες που θα περάσουν τα σύνορα, να παραμείνουν στα ελληνικά εδάφη. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το μεταναστευτικό θα εξακολουθεί να αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για την Τουρκία απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού στο παρόν στάδιο, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.

Επομένως, θα ήταν αφελές αν η Ελληνική Δημοκρατία καθησυχαζόταν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Το πιο πιθανό σενάριο βρίσκει την Τουρκία να αποστέλλει μαζικά τους μετανάστες και πάλι στα σύνορα, αυτή τη φορά πιο οργανωμένα. Συνεπώς, το κλείσιμο των συνόρων που αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση, πρέπει να καταστεί εκμεταλλεύσιμο από την ελληνική πλευρά. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, που όπως φαίνεται δεν έχουν αποχωρήσει μετά την ενεργοποίηση της απόφασης, πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε ετοιμότητα, αλλά και να ενισχυθούν αποτελεσματικά, προκειμένου να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη «επίθεση» από την Τουρκία. Παρά της δυσκολίας της κρίσης του ιού, η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί αυτή την περίοδο, για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε μελλοντικές εχθρικές ενέργειες υπό τις εντολές του Ερντογάν, οι οποίες μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης καθιστούσαν την περιοχή πεδίο μάχης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Δημοκρατία, που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να στηριχθεί στην προκειμένη περίπτωση από ευρωπαϊκές δυνάμεις, πρέπει επιτακτικά να βρει μια τελική λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα προς όφελός της.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης