Κρίση στο ψευδοκράτος λόγω κορονωϊού

Ο κορωνοϊός είναι αναμενόμενο να ταράξει την παγκόσμια οικονομία. Τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο, η κρίση του κορωνοϊού επιβάλλει στις πλείστες επιχειρήσεις να κλείσουν. Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται και τα κατεχόμενα, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ένα κλίμα κοινωνικού και πολιτικού αναβρασμού.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους, παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα. Στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απαγόρευση λειτουργίας που επέβαλε η ψευδοκυβέρνηση, κλείνουν επιχειρήσεις και οι εργοδότες στέλνουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους, προειδοποιώντας τους ότι δεν θα πληρωθούν κανονικά, ενώ πολλοί αναφέρουν πως υπάρχει περίπτωση για απόλυση πολλών εργαζομένων. Παράλληλα, οι τ/κ επιχειρηματίες πιέζουν για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, εάν τις επόμενες ημέρες περιοριστεί ο ιός στα κατεχόμενα. Επιπλέον, ο ψευδο-«υπουργός εργασίας» του ψευδοκράτους έκανε λόγο για καθυστέρηση πληρωμής, αλλά και για περικοπές στους μισθούς του δήθεν δημόσιου τομέα, ενόσω η κυβέρνηση αναζητά κονδύλια στήριξης για τον «ιδιωτικό» τομέα.

Από την πλευρά της, η παράνομη κυβέρνηση έχει περιορισμένα κονδύλια για να ανταπεξέλθει στην οικονομική αναστάτωση που έφερε ο κορωνοϊός. Ενόσω η Τουρκία παρακολουθούσε την κρίση του κορωνοϊού στα κατεχόμενα και δήλωνε πως βρίσκεται στο πλευρό τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν φαινόταν πρόθυμη να δώσει οικονομική βοήθεια στο παράνομο μόρφωμά της. Ωστόσο, σύμφωνα με την τούρκικη εφημερίδα «Anadolu», η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου, την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων στα κατεχόμενα.

Από πολιτικής πλευράς, οι σχέσεις του ψευδοηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί με την «κυβέρνηση» είναι τεταμένες, καθώς η δεύτερη μεταξύ άλλων δεν είναι σύμφωνη με τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού του κ. Ακκιντζί. Ο παράνομος ηγέτης αναφέρει στην «κυβέρνηση» τις επιπτώσεις  που θα έχει η μη αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού, προτείνοντας την επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, που σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο καθεστώς θα έχει αρχικά διάρκεια 14 ημερών και δεν θα πλήξει τα βασικά ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των τ/κ.

Από την άλλη, ο ψευδοπρόεδρος κ. Τατάρ και το κόμμα του (ΚΕΕ) εμμένουν σε νέα έκτακτα μέτρα που να μοιάζουν με όσα ανακοινώνονται κατά διαστήματα τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα, στηρίζοντας ότι για την οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η εύθραυστη οικονομία του ψευδοκράτους. Επιπλέον, η «κυβέρνηση» Τατάρ έρχεται αντιμέτωπη και με το «κόμμα του λαού» του κ. Όζερσαϊ, το οποίο φαίνεται να συμφωνεί σε κάποια σημεία με τον παράνομο ηγέτη Ακκιντζί, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων έχει βάλει το λιθαράκι του στην οικονομική κατάρρευση των επιχειρήσεων του ψευδοκράτους, καθώς αρκετοί Κύπριοι μετέβαιναν εκεί για αγορά φτηνών προϊόντων, ενισχύοντας οικονομικά τόσο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όσο και την παράνομη κυβέρνηση. Η Τουρκία δεν θα είναι για πάντα πρόθυμη να παρέχει οικονομική ενίσχυση στο ψευδοκράτος που δημιούργησε. Και το ψευδοκράτος χωρίς την οικονομική ενίσχυση των Κυπρίων, μπορεί να καταρρεύσει.

Όλα αυτά τα γεγονότα, φαίνεται να επηρεάζουν αρκετά την κατάσταση στο ψευδοκράτος, αφού η οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊος και συνεπώς και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, σε συνδυασμό με το κλίμα ασυνεννοησίας που υπάρχει στην ψευδοκυβέρνηση, ήρθαν και έδεσαν. Έτσι λοιπόν, η οικονομική κρίση που επικρατεί στο ψευδοκράτος μπορεί να ωφελήσει την κυπριακή πλευρά, καθώς με την πρώτη αναποδιά στην οικονομία, οι κυβερνώντες του ψευδοκράτους δεν φαίνεται να εκπέμπουν στα ίδια μήκη κύματος. Αν η οικονομική κρίση εξακολουθήσει να υφίσταται, θα πρέπει να στραφούν σε άλλες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η Τουρκία δεν θα είναι πάντα πρόθυμη για παροχή οικονομικής βοήθειας. Επομένως, εμμένουμε στην πάγια θέση μας, που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, ότι το ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΟ κλείσιμο των οδοφραγμάτων, θα ωφελήσει στην οικονομική δυσχέρεια του ψευδοκράτους και εμμέσως στην μόνη και πραγματική ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ των κατεχόμενων μας εδαφών, εφόσον δεν θα δύνανται οικονομικά οι κατακτητές να τα στηρίζουν.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης