Μήνυμα καλωσορίσματος στο ΝΑΤΟ από την ελληνική πλευρά

Μετά και την επίσημη ένταξη των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να καλωσορίσει τη γείτονα χώρα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα έβαλλε κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνεχάρη τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για την ένταξή της.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το εξής: «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Την επίσημη ένταξη χαιρέτισαν επίσης ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, δίνοντας το μήνυμα της «σταθερότητας» και της «ασφάλειας» στα δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκίνησαν μια μέρα πριν την ανακοίνωση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν αναμενόμενη, αφού βάσει του Άρθρου 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα Σκόπια θα επιδιώκουν ένταξη σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς υπό το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ενώ η Ελλάδα συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του γειτονικού κράτους σε Οργανισμούς και θεσμούς που η ίδια είναι μέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ξεχωριστή παράγραφο του ίδιου Άρθρου γίνεται αναφορά στις διαδικασίες ενσωμάτωσης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Επομένως, ο σκοπός της υπογραφής της Συμφωνίας, που δεν ήταν άλλος από την άσκηση κυριαρχίας των δυτικών στα Βαλκάνια, ήταν προ πολλού φανερός.

Έτσι, οι δυτικοί διατηρώντας ανέκαθεν την ίδια στάση, καλύπτουν την εγκληματική εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος άλλων λαών, με μηνύματα «σταθερότητας» και «ασφάλειας». Οι βλέψεις τους για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι γνωστές από το παρελθόν. Για σταθερότητα και ασφάλεια βομβάρδιζαν τη Σερβία το 1999, για σταθερότητα και ασφάλεια «επιλύσανε» το Σκοπιανό ζήτημα. Εξίσου εγκληματική ήταν βέβαια και η υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων στις δυτικές επιδιώξεις, παραβλέποντας την αντιστασιακή φωνή του ελληνικού λαού.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης κρίνεται καταδικαστέα και απαράδεκτη. Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι οι δήθεν αντιδράσεις που εκφράζονταν δύο χρόνια πριν από τη Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, πραγματοποιούνταν αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Άλλωστε, με την εκλογή του κ. Μητσοτάκη από τον ελληνικό λαό, το Σκοπιανό ζήτημα φαίνεται να τοποθετήθηκε σε δεύτερη μοίρα από την νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, η γνωστή συμφωνία εξακολουθεί να καθίσταται άκυρη για πολλούς λόγους, και ο ελληνικός λαός έδειξε με μεγάλη ένταση την αντίθεση και την αγανάκτησή του προς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βρισκόμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας κρίσης, εντούτοις ο λαός δεν πρέπει να αφήσει στην άκρη τα εθνικά ζητήματα. Πρέπει να συνεχίσει με κάθε μέσο να απαιτεί από τους πολιτικούς αρχηγούς του τη διαφύλαξη της Ιστορίας και των συμφερόντων του Έθνους των Ελλήνων.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης