Δεν αναγνωρίζεται αλλά χορηγείται

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβεί σε διάφορα σχέδια σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας των κρατών – μελών της και κυρίως την οικονομική στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί μια σειρά νέων οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων του ιού, όμως πέραν των μέτρων που αφορούν τα κράτη – μέλη της, δρομολόγησε μέτρα και για τους τ/κ στα κατεχόμενα.

Το σχέδιο αυτό προγραμματίζεται να χορηγήσει το ψευδοκράτος σε συνολικό ύψος 11 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η εν λόγω δέσμη μέτρων περιλαμβάνει στήριξη για διαρθρωτικές επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, επιχορηγήσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και άμεσες επενδύσεις για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, με σκοπό την τόνωση της πράσινης ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Όπως αναφέρεται, τα μέτρα οικονομικής στήριξης έκτακτης ανάγκης έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην αποφυγή μιας βαθιάς και παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης στα κατεχόμενα, αλλά και να αποφευχθεί το κλείσιμο εταιρειών που, κατά τα δεδομένα που υπήρχαν πριν τον κορωνοϊό, είναι βιώσιμες. Οι πρώτες δραστηριότητες θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός του Ιουλίου 2020, όπως διευκρινίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περαιτέρω στοιχεία αφορούν το γεγονός ότι η προτεινόμενη ανακατανομή του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τις μικρές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα θα εξακολουθήσει να στηρίζει ένα σχέδιο ανάκαμψης με στοχευμένη βοήθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με μια ισχυρή συνιστώσα πράσινης ενέργειας, ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Για την εν λόγω συνιστώσα, το ποσό ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ από την προτεινόμενη ανακατανομή του προϋπολογισμού.

Τέλος, αναφορικά με το τρέχον εμβληματικό έργο «Ενεργειακά Αποδοτικά Σχολεία», θα ακολουθηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προώθηση της ανάπτυξης προς μια πιο πράσινη οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του τοπικού εργατικού δυναμικού και μέσω της ανάπτυξης τοπικών καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων. Η προτεινόμενη ανακατανομή του προϋπολογισμού για τη συγκεκριμένη συνιστώσα ανέρχεται σε 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω της σχετικής ανακοίνωσης και των στοιχείων που δίνονται, παρατηρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προθυμοποιείται υπερβολικά για να δώσει χέρι βοηθείας στα κατεχόμενα. Βοηθώντας την επανεκκίνηση της οικονομίας του ψευδοκράτους, υποβοηθείται και η οικονομία της δημιουργού του, Τουρκίας. Τα οδοφράγματα έχουν κλείσει και τα έσοδα που λάμβανε το κατοχικό καθεστώς από τις διελεύσεις Ελληνοκυπρίων ήταν πολύ σημαντικά για την οικονομία του. Επίσης, η Τουρκία αντιμετωπίζει και αυτή σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας του ψευδοκράτους. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο παρέχει σημαντική οικονομική ένεση στο παράνομο μόρφωμα.

Το ερώτημα είναι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ένα τόσο σημαντικό οικονομικό κονδύλι σε ένα παράνομο «κράτος», που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και έχει ανασταλεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε αυτό, με βάση τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτήν. Από το 2004, όταν δηλαδή εισχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ, το ψευδοκράτος δεν έχει διεθνή υπόσταση, ενώ η Τουρκία δεν έχει παρουσιάσει κανένα ψήγμα ευρωπαϊκής πολιτικής. Άρα τι έχει αλλάξει από τότε; Τα κατεχόμενα ήταν, είναι και παραμένουν ένα παράνομο και μη αναγνωρισμένο «κράτος», που καταπατά τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 46 χρόνια. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα από αυτούς στους οποίους αποτελεί μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης