Κινήσεις «αλληλεγγύης» από την Τουρκία

Η Τουρκία έδειξε για ακόμα μια φορά το απάνθρωπό της πρόσωπο εν καιρώ κορωνοϊού. Ενόσω η πανδημία δεν εξαλείφεται, πολλές χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Η αδηφάγος Τουρκία είχε την «εκπληκτική» ιδέα να παίξει ένα ακόμα πολιτικό παιχνίδι, προκαλώντας εμπόδιο στην εξασφάλιση ιατρικού υλικού στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, αεροσκάφος αναχώρησε από την Κίνα με προορισμό την Κύπρο, ωστόσο η Τουρκία απαγόρευσε στο εν λόγω αεροσκάφος που μετέφερνε ιατρικό εξοπλισμό στο νησί να περάσει από τον εναέριό της χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το αεροσκάφος να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, ώστε να εφοδιαστεί με καύσιμα. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Καρούσος, «Η Τουρκία δεν έδωσε άδεια στον πιλότο του αεροσκάφους να εισέλθει τον εναέριό της χώρο για να φτάσει στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να προβεί σε εκ νέου υπολογισμό της πορείας του επειδή δεν θα είχε αρκετά καύσιμα για να φτάσει στην Κύπρο». Όπως ανάφερε στη δήλωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ενημερώθηκε όσον αφορά το περιστατικό, προκειμένου να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα που χρειάζεται.

Η παρεμπόδιση του αεροσκάφους από την Άγκυρα αποτελεί μια νέα της τακτική, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, Εκτελεστικό Διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία δεν έδωσε άδεια σε άλλη χώρα, εκτός της Κύπρου, να χρησιμοποιήσει την εναέρια περιοχή της ώστε να προσγειωθεί στην Κύπρο. Όπως ανάφερε ο ίδιος, «οι κυπριακές αρχές κατήγγειλαν την ενέργεια της Τουρκίας στο ICAO και στο EUROCONTROL αλλά όπως καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την έλλειψη συντονισμού, με ευθύνη της Τουρκίας, του κέντρου ελέγχου Άγκυρας και Λευκωσίας και μένουν στα χαρτιά, δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση το ίδιο θα συμβεί». Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αναγκαιότητά του να εφαρμοστεί συγκροτημένη εθνική στρατηγική αερομεταφορών, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιεί και άλλους παίκτες, που δεν τους συμφέρει η τουρκική στάση και την καταδικάζουν.

Την επόμενη ημέρα της περιπετειώδους πτήσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία «Να διατηρήσει το πνεύμα της αλληλεγγύης χωρίς διακρίσεις». Συγκεκριμένα, αφού κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το περιστατικό, δήλωσε ότι «Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της είναι η διεθνής αλληλεγγύη και η στενή συνεργασία». Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η «Η Τουρκία παρέχει βοήθεια ιατρικού εξοπλισμού σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και συμμετείχε επίσης στο παγκόσμιο συνέδριο ανταπόκρισης στην πανδημία», ενώ κλείνοντας πρόσθεσε «Ως εκ τούτου, θα περιμένουμε και θα ενθαρρύνουμε την Τουρκία να διατηρήσει αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης χωρίς διακρίσεις». Η παρατήρηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Peter

Stano, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας, εφόσον μια τέτοια πράξη είναι πέρα ως πέρα απάνθρωπη και προκλητική στις δύσκολες μέρες που περνά η ανθρωπότητα. Επίσης, η Τουρκία ήταν που μπλόκαρε στα αρχικά στάδια της πανδημίας την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού προς την Ιταλία.

Είναι άξιο απορίας, το πώς μπορεί να χωρέσει κανείς σε μια πρόταση την Τουρκία και το πνεύμα αλληλεγγύης και πόσο μάλλον όταν καλείται η Τουρκία να το διατηρήσει. Αυτό αποτελεί μια ουτοπία, καθώς η χώρα του Ερντογάν δεν επέδειξε ποτέ πνεύμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο αλλά και ευρύτερα. Αυτή η στάση του Ερντογάν, σαφώς σχετίζεται με τις σχέσεις που έχει με τα δύο ελληνικά κράτη, πιέζοντας και διατελώντας την πολιτική εκφοβισμού που χρόνια τώρα χρησιμοποιεί το τρομοκρατικό κράτος του.

Οι απρόβλεπτες κινήσεις του νεοσουλτάνου πράγματι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με καταγγελίες σε διάφορους οργανισμούς, γιατί όντως μένουν μόνο στα χαρτιά. Η επαναλειτουργία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και η συσπείρωση σχέσεων με άλλα κράτη που ενοχλούνται και διαφωνούν με την προκλητική στάση της Άγκυρας, αποτελούν έναν πιο ουσιώδη και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιου είδους κινήσεων, εφόσον ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης