Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Φατίχ ρίχνει άγκυρα νοτίως της Κρήτης

Επιμένει στη στρατηγική της έντασης η Τουρκία και κλιμακώνει την κρίση στο Αιγαίο, επιμένοντας σε επικίνδυνες προκλήσεις προς την Ελλάδα. Μετά τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο, τις απειλές του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα στείλουν μετανάστες στην Ελλάδα και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, για «παρενοχλήσεις» στο Αιγαίο, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ», για σεισμικές έρευνες εντός Ιουλίου αυτή τη φορά νοτίως της Κρήτης, αρχίζοντας βαθμηδόν την υλοποίηση του λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Η Τουρκία, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος, αφενός εφαρμόζει το ψευδεπίγραφο μνημόνιο με τη Λιβύη και αφετέρου προκαλεί εκ νέου την Ελλάδα.

Αυτή η νέα πειρατική επιχείρηση της Άγκυρας ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit). Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτηση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης για την έναρξη σεισμικών ερευνών, στη βάση του γνωστού λεγόμενου Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Σημειώνεται, πως μετά την υποβολή της άδειας και τις σχετικές αναφορές, που έγιναν τόσο στο συνέδριο όσο και δημοσίως, χρονικά οι έρευνες αυτές τοποθετούνται εντός Ιουλίου. Όπως έπραξε και συνεχίζει να πράττει στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, η τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ, θα ενεργεί εκ μέρους του καθεστώτος της Τρίπολης, αφού υποστηρίζει ότι έχει άδεια από το καθεστώς Σάρατζ, χωρίς να αναφέρει ότι το μνημόνιο δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή της χώρας. Με λίγα λόγια, θα εφαρμόσει το παράνομο «επιτυχημένο μοντέλο», που υιοθέτησε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται, ότι είναι η δεύτερη αναφορά του Φατίχ Ντονμέζ μέσα σε λίγες μέρες, σχετικά με τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της χώρας του με την κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στην Τρίπολη της Λιβύης, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αδειοδότησης. Είναι σαφές πως η Άγκυρα, με τις συνεχιζόμενες προκλητικές αναφορές που γίνονται από διάφορους αξιωματούχους της χώρας, παρουσιάζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει ένα παράνομο ενεργειακό πρόγραμμα σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανεξαρτήτως εάν με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν νομιμοποιείται να το πράξει.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ντονμέζ είχε υποστηρίξει πως «στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίκτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης», προσθέτοντας πως τελικά ήταν αυτοί που τέθηκαν εκτός, επικαλούμενοι την πανδημία. Άφησε δε να εννοηθεί πως δεν ήταν αυτός ο λόγος της αποχώρησης των εταιρειών από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κάποιος άλλος. Σημειώνεται πως, παρά την προσωρινή αναστολή του ενεργειακού προγράμματος των εταιρειών, η Τουρκία με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της.

Η Άγκυρα επιμένει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή. Είναι προφανές, πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να στείλει συστημένο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Στην προκειμένη περίπτωση, στην Ελλάδα και όσους εμπλέκονται σε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στην κυπριακή ΑΟΖ. Η υλοποίηση του λεγόμενου μνημονίου θεωρείται, όπως συναφώς προκύπτει από τις κινήσεις της Άγκυρας, μονόδρομος για τον Ερντογάν, που επιδιώκει με την επανάληψη και την εμμονή του σε παραβατικές συμπεριφορές, να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν γαλουχηθεί με τη συνείδηση περί της ορθότητας και του δικαίου της τουρκικής προπαγάνδας. Η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική από ποτέ. Οι έρευνες που έχει προαναγγείλει νοτίως της Κρήτης προφανώς και συνιστούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και μεγαλύτερη κλιμάκωση των προκλήσεων, αλλά αυτό ποσώς απασχολεί την Τουρκία. Στην μεγάλη εικόνα, θα πρέπει να τοποθετηθεί και η νέα τακτική που έχει υιοθετήσει η Τουρκία με την έκδοση NAVTEX. Η νέα αυτή τακτική επιδιώκει εμπράκτως να διεκδικήσει την επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλώνει ουσιαστικά ότι οι ελληνικές Αρχές είναι αναρμόδιες να εκδίδουν NAVTEX, ακόμη και για περιοχές που είναι στο μέσον του Αιγαίου, αλλά και πέριξ του Καστελόριζου.

Η Τουρκία έχει χαράξει μια μακρόπνοη στρατηγική εις βάρος της Ελλάδας, την οποία και υλοποιεί κατά τρόπο σχολαστικό. Μέσω αυτής της τακτικής, η οποία κινείται εκτός διεθνούς νομιμότητας, η Τουρκία μονίμως αμφισβητεί και εν ταυτώ διεκδικεί ό,τι περισσότερο μπορεί να αξιώσει. Μέχρι στιγμής, ό,τι εξαγγέλλεται από πλευράς της Άγκυρας υλοποιείται. Το καθεστώς Ερντογάν, θέλει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του, «αγγίζοντας» ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς να το προκαλέσει. Έτσι, συντηρώντας την ένταση, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, η Άγκυρα επιχειρεί να υλοποιήσει την επεκτατική της πολιτική σε ολόκληρη την περιοχή, στη βάση του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η παρουσίαση χαρτών, στους οποίους αποτυπώνονται ως τετελεσμένες οι παράνομες τουρκικές αξιώσεις, εξυπηρετεί ασυζητητί την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων. Ενδεικτική του γεγονότος αυτού, τυγχάνει η προβολή του χάρτη με τις συντεταγμένες που συνοδεύει την κατάρτιση και δημοσιοποίηση του έκνομου Συμφώνου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Το ζητούμενο σε αυτή την αναβαθμιζόμενη επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας είναι το πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά. Εάν, η αντίδρασή της είναι παθητική, τότε προφανώς και θα επιβληθούν από μέρους της Τουρκίας νέα τετελεσμένα. Όσο δεν αναχαιτίζεται αποτελεσματικά η τουρκική απειλή, τόσο θα γιγαντώνεται. Η ανοχή της Ελλάδας σε πολεμικές συμπεριφορές, μετατρέπεται σε νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Είναι, πλέον, προφανές ότι η Τουρκία δεν θα αναστείλει τον υβριδικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Ελλάδα. Η φαινομενική παθητικότητα της Ελλάδας, την οποία αξιοποιεί στο έπακρο η Άγκυρα, δημιουργεί τετελεσμένα εις βάρος μας. Η τουρκική απειλή δεν είναι αναντίρρητη πραγματικότητα, διότι εξαρτάται από την ελληνική ισχύ. Η Τουρκία θα αποτελεί απειλή, όσον η Ελλάδα δεν την αποτρέπει.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης