Διωγμός Χριστιανών και θύμησες «Σεπτεμβριανών»

Οι άκρατες προκλητικότητες των «γειτόνων» μας μονοπωλούν τη δεδομένη στιγμή το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού πέρα από την εισβολή στη Συρία, την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ, την εισβολή στον Έβρο και το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, φέρνουν στη μνήμη μας εποχές προ ανεξιθρησκείας και Χριστιανικών διωγμών. Τούρκοι φανατικοί μουσουλμάνοι επιτέθηκαν στους Χριστιανούς της Πόλης, με βάση μια παράλογη θεωρία τους ότι η αιτία για την πανδημία του κορωνοϊού είναι οι Χριστιανοί.

Συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών υπήρξε εμπρηστική απόπειρα κατά χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, με τον συλληφθέντα εμπρηστή να δηλώνει στην αστυνομία ότι ήθελε να κάψει την εκκλησία γιατί, όπως είπε, «οι Χριστιανοί και άλλες μειονότητες ήταν υπεύθυνοι για την πανδημία του COVID-19». Δεν ήταν η μοναδική επίθεση κατά των Χριστιανών της Πόλης, αφού όπως δείχνουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα, εκκλησίες πυρπολήθηκαν, σταυροί καταστράφηκαν και περίβολοι ναών υπέστηκαν ζημιές. Οι εκκλησίες που δέχτηκαν τα κτυπήματα αποτελούν μέρος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία είναι η εθνική εκκλησία του αρμενικού λαού, ενός λαού που βίωσε όσο λίγοι το μίσος των Τούρκων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε σχετική έκθεση, στην οποία συμπεριέλαβε την Τουρκία σε «Ειδική Λίστα Παρακολούθησης» για έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας, κάτι το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Άγκυρα. Τουρκικά δημοσιεύματα και παρουσιαστές αποδίδουν αυτές τις εξάρσεις μουσουλμανικής μισαλλοδοξίας, στο γεγονός ότι αρκετοί Τούρκοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας και προσπαθούν να μας πείσουν για το «τυχαίο» της κατάστασης.

Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Τουρκίας βιώνουν στο πετσί τους το μουσουλμανικό μίσος, το οποίο πολλές φορές στοίχισε σε πολλούς εξ αυτών τη ζωή τους. Τα επεισόδια έφεραν στις μνήμες μας εικόνες που έζησαν οι Έλληνες της Πόλης το 1955, με το τουρκικό πογκρόμ κατά των Χριστιανών, και κυρίως των Ελλήνων. Επίσης, οι επιθέσεις σε βάρος αλλοεθνών στην Τουρκία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανελευθερία του τύπου αναδεικνύουν πάμπολλα γεγονότα που συμβαίνουν στην Τουρκία και καταδικάζονται πολύ συχνά από την διεθνή κοινότητα.

Η ιστορία μας δίδαξε κατά τη μακραίωνη τουρκοκρατία της πατρίδας μας, ότι οι Οθωμανοί έχουν ως πρωταρχικό τους σκοπό, να εξισλαμίσουν τους Χριστιανούς όπως προστάζει το ιερό τους Βιβλίο, το Κοράνι. Η ανεξιθρησκεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάτι το οποίο όμως δεν απολαμβάνουν οι Χριστιανοί των μουσουλμανικών χωρών. Η Τουρκία αποτελεί ένα κράτος με προχωρημένες διαδικασίες για ένταξη στην ΕΕ, κάτι το οποίο θα έπρεπε να συνεπάγεται με τήρηση τουλάχιστον των στοιχειωδών ελευθεριών. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην Τουρκία η καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Ειδάλλως, θα αναδειχθεί η αναξιοπιστία και η αδιαφορία της για ανθρωπιστικά ζητήματα. Επιβάλλεται να προστατευθεί κάθε χριστιανική μειονότητα στην Τουρκία και σε κάθε μουσουλμανική χώρα.

 

Γραφείο Τύπου

Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης