Διακαής τους πόθος, μια λύση-διάλυση στο νησί

Ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τις λεγόμενες «καλές υπηρεσίες» της και τις δύο εκθέσεις που υποβλήθηκαν, όπως επίσης και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, παραχώρησε η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Με τη σειρά τους, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποίησαν ερωτήσεις όσον αφορά τον μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων της Κύπρου και τ/κ.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση κάλυψε όλα τα θέματα των εκθέσεων Γκουτέρες, στις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι η ΔΔΟ αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση. Η κ. Σπέχαρ συμπεριέλαβε στην ενημέρωσή της τα ζητήματα συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα θέματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την ένταση που υφίσταται στην κυπριακή ΑΟΖ, τις εξελίξεις στη νεκρή ζώνη, αλλά και τα όσα σύμφωνα με την ίδια και εκείνους που πρεσβεύει, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, ούτως ώστε να προχωρήσει η συνεργασία των δύο πλευρών στα στρατιωτικά ζητήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και από τις δύο πλευρές παρουσιάστηκε ανησυχία ως προς τις παραβιάσεις, την άσκηση βίας σε βάρος των «ειρηνευτών» και τους περιορισμούς στη διακίνηση της «ειρηνευτικής δύναμης». Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα οδοφράγματα και στην διακαή τους επιθυμία να ξανανοίξουν. Επίσης, αναφέρθηκαν και στον προβληματισμό τους, σχετικά με την περιορισμένη συνεργασία μεταξύ ψευδοκράτους και ελεύθερων περιοχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όσον αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, η κ. Σπέχαρ δήλωσε ότι υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουν σε άτυπη πενταμερή συνάντηση υπό την παρουσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο που θα υπάρξει ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης νέου ψευδοηγέτη των τ/κ. Ωστόσο, υπάρχουν παροτρύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους να κινήσουν τα απαραίτητα πολιτικά νήματα και έτσι να πραγματοποιηθεί επάνοδος στο τραπέζι των συνομιλιών. Παράλληλα, στην παρούσα συνάντηση για ενημέρωση από την κ. Σπέχαρ, αναφέρθηκαν από αρκετές αντιπροσωπείες και οι τουρκικές απειλές για τα Βαρώσια και επισημάνθηκε η ανάγκη να επιστρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη. Αρκετοί επίσης αναφέρθηκαν και στις παραβιάσεις που έλαβαν χώρα στα Στροβίλια. Και για τα δύο θέματα αναμένεται ότι θα υπάρξουν εκ νέου οι σχετικές αναφορές στο ψήφισμα που θα κληθεί να υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Ιουλίου.

Σχετικά με τον μηχανισμό συνεργασίας, τα μέλη του ΣΑ έθεσαν ερωτήσεις για τον λόγο για τον οποίο καθυστερεί η λειτουργία του, αναφέροντας πως είναι καλό να προχωρήσει και να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Κάπου εδώ, η κ. Σπέχαρ φέρεται να είπε ότι «υπάρχει διάθεση κι από τις δύο πλευρές για να γίνει κάτι», κάνοντας αναφορά στην πρόταση της 1ης Μαΐου, που η ίδια υπέβαλε, και η οποία κάνει λόγο για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ κατοχικού στρατού και Εθνικής Φρουράς. Την συγκεκριμένη πρόταση χαιρέτισαν και οι νόμιμοι κυβερνώντες του νησιού μας, αν και φαντάζει αλλόκοτο, όπως δήλωσε η κ. Σπέχαρ.

Το συγκεκριμένο διζωνικό πανηγύρι έλαβε χώρα την ίδια στιγμή που η Τουρκία πραγματοποιεί ακάθεκτη έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα σε όλη την επικράτεια του Ελληνισμού, προσβάλλοντας ακόμα και την Ορθόδοξη Πίστη μας. Αντί λοιπόν, να πραγματοποιηθεί συζήτηση γύρω από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, κύριος προβληματισμός τους αποτέλεσε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, προβάλλοντάς το ως αναγκαιότητα, όπως επίσης και η απουσία συνεννόησης μεταξύ του ψευδοκράτους και των νόμιμων αρχών της ΚΔ, εν καιρώ πανδημίας. Παράλληλα, οι αναφορές στα οδοφράγματα που συντηρούν την κατοχή είναι απότοκο της αδυναμίας της δικής μας πλευράς να αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να απεμπλακούμε από την πολιτική του διζωνισμού, η οποία επιβλήθηκε διά της συναίνεσής μας από τις δικές μας πολιτικές ηγεσίες.

Από τα λεγόμενα των όσων παρευρέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη για ενημέρωση, παρουσιάζεται η έντονη επιθυμία τους για συνεργασία της κατοχικής πλευράς με την ελεύθερη Κύπρο, ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο και ως εκ τούτου, η επιθυμία για νομιμοποίηση του ψευδοκράτους. Ωστόσο, το μόνο αναγκαίο στην όλη κατάσταση, δεν είναι ούτε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ούτε και φυσικά συνεργασία του κατοχικού στρατού με την Εθνική Φρουρά, όπως ούτε και μια λύση-διάλυση που προωθείται.

Στοιχειώδης αναγκαιότητα αποτελεί το να κατανοήσουν ντόπιοι κυβερνώντες και κατ’ επέκταση οι Ευρωπαίοι, ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να τίθεται περί συνεργατικού μηχανισμού με τον κατοχικό στρατό. Ο κατοχικός στρατός επιβάλλεται να αποχωρήσει άμεσα από την πατρίδα μας, όπως και οι ορδές εποίκων που αλλάζουν δημογραφικά το κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας. Αντιθέτως, η μόνη συνεργασία που πρέπει να πραγματοποιηθεί, είναι αυτή με την Μητροπολιτική Ελλάδα στο πλαίσιο το Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και οι διάφορες συνεργασίες με κράτη της περιοχής με τα οποία διατηρούμε κοινά συμφέροντα. Όσον αφορά τις λεκτικές αναφορές σε μοντέλα λύσης που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση της πατρίδας μας, είναι στο χέρι μας να εμποδίσουμε τη διαπραγμάτευση της αξιοπρέπειάς μας για την οποιαδήποτε λύση ομοσπονδίας.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης