Ο Ευρωπαϊκός Νότος στηρίζει Κύπρο και Μητροπολιτική Ελλάδα

Οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 στην Κορσική, εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6, που αφορά την «Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο», οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ακολούθως, οι επτά ηγέτες στέλνουν το μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής, για να συμμορφωθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Χαιρετίζουν, μάλιστα, την μεσολαβητική προσπάθεια του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και της Γερμανίας με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έπειτα και από τα συμπεράσματα του πρόσφατου άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης των MED7, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου, καλούν τους εταίρους τους στην ΕΕ, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που θα αφορούν κυρίως τον οικονομικό τομέα, εφόσον αυτή συνεχίζει να μην συμμορφώνεται. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη διακήρυξη για την Τουρκία, «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν κατάλογο περαιτέρω απαγορευτικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Η Τουρκία, ως συνήθως, απάντησε με προκλητικό τόνο στα μηνύματα της συνόδου της Κορσικής. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλησε να απαντήσει στο ισχυρό μήνυμα των επτά μεσογειακών κρατών (MED7) και στη στήριξη που έλαβαν Κύπρος και Ελλάδα από τους ηγέτες, με ένα βίντεο από το παρελθόν. Στο βίντεο διάρκειας 10 δευτερολέπτων, πιθανόν από την περίοδο που ήταν ακόμα Δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος ακούγεται να λέει απευθυνόμενος στους «λύκους», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μας συγχωρείτε αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε».

Υπενθυμίζεται, πως είχε προηγηθεί το προκλητικό παραλήρημα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγόρησε την Ελλάδα, τη Γαλλία και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, για «μονομερείς ενέργειες και την υιοθέτηση μαξιμαλιστικών θέσεων», μέσω των οποίων προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία. Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την «τουρκική μειονότητα της Θράκης».

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν λεκτικά την υποστήριξή τους έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σίγουρα είναι θετικό στοιχείο. Όμως, οι εύκολες κουβέντες περί λεκτικής αλληλεγγύης και στήριξης είναι σαφές πως δεν αρκούν, καθώς παρόλο που είναι χρήσιμες και ευπρόσδεκτες, δεν αποτελούν έμπρακτη απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά και πιο ουσιαστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, έτσι ώστε να τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητές της. Ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ οφείλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κρατών μελών της ενάντια στις τουρκικές παραβιάσεις και όταν λέμε να τα υπερασπιστεί εννοούμε με πράξεις.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης