Πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ

Αναστάτωση προκάλεσε η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη με την οποία καθορίζονται τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στην Μεσόγειο. Τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία ως παράνομη. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ενεγράφη με τη συγκατάθεση των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που έγινε γνωστό από τα τούρκικα μέσα. Οι Τούρκοι δεν έχασαν ευκαιρία, προβάλλοντας το σχετικό έγγραφο με τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν κρίνουν επί της ουσίας μία συμφωνία, αλλά προχωρούν στην υλοποίηση όσων επιθυμούν τα κράτη-μέλη. Η εγγραφή μιας τέτοιας συμφωνίας αποτελεί άλλωστε μια τυπική διαδικασία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού μνημονίου έρχεται την ίδια περίοδο που ήταν προγραμματισμένο το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έσπευσε να τοποθετηθεί για το ζήτημα δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη».

Υπενθυμίζεται, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχε καταδικαστεί από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 13 Δεκεμβρίου 2019, ως μια συμφωνία που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Συγκεκριμένα, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Είναι γεγονός ότι η Μεσόγειος βρίσκεται σε κρίση, με τις σχέσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου να δοκιμάζονται συνεχώς. Η Τουρκία αποτελεί την κύρια απειλή, καθώς παραβιάζει συνεχώς τόσο την ΑΟΖ της ΚΔ, όσο και την Υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Επομένως, όλοι οι διεθνείς αλλά και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την οποιαδήποτε κίνησή τους. Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μετά από την ολοκλήρωση της Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνεχίζουν τις κατευναστικές ενέργειες και δεν νοούνται να λάβουν πρακτικά μέτρα που στόχο θα έχουν την προστασία των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και τον περιορισμό των παράνομων παραβιάσεων της Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου 
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης