Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά αναίρεση απόφασης για τα Βαρώσια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης αυτής. Ακολούθως, κάλεσε τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί. Η συνεδρίαση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων, από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η αξιωματούχος κινήθηκε στο πλαίσιο της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας ανησυχία για την τουρκική ενέργεια, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει.

Αναλυτικότερα, με δήλωση εκ μέρους όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος προεδρεύων, Βασίλι Νεμπενζια, αναφέρθηκε στο καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε επίσης ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «εκφράζει την βαθιά του ανησυχία σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας για άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια και ζητεί την αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί». Ακολούθως, το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Σχετικά με το κυπριακό, το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΑ καλεί τις πλευρές στο νησί και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’ επείγοντως, μετά την «εκλογική» διαδικασία στην τουρκοκυπριακή «κοινότητα». Τελειώνοντας, το ΣΑ επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

Η Τουρκία και το υποχείριό της μας απέδειξαν, ουκ ολίγες φορές, πως δεν καταλαβαίνουν από διαλόγους και συζητήσεις, καθώς απώτερος σκοπός τους είναι η πλήρης τουρκοποίηση της πατρίδας μας. Οπόταν, είναι αδιανόητο να εκφράζεται ως δίκαιη μια «λύση» που θα βασίζεται στις αρχές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας έτσι το ψευδοκράτος, το οποίο από παράνομο μόρφωμα θα αναβαθμιστεί σε αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή οντότητα, ως η μία εκ των δύο κοινοτήτων του ομόσπονδου κράτους. Αν συμβεί αυτό, τότε το Κυπριακό θα πάψει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αφού θα αναγνωρίζεται ξεκάθαρα ως πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αποτέλεσμα αυτού, η Τουρκία δεν θα καταδικαστεί ποτέ για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του «πρωθυπουργού» και υποψήφιου «πρόεδρου» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σχετικά με το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης του Βαρωσίου, αποτελούν την απόδειξη ότι τόσο η Τουρκία, όσο και το ψευδοκράτους δεν πρόκειται να σταματήσουν να προκαλούν. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η περιφραγμένη πόλη είναι μέρος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ενώ είπε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ συζήτησε μια απόφαση που πήρε η «κυβέρνηση». Ακολούθως, πρόσθεσε πως ως «πρωθυπουργός» αυτής της «κυβέρνησης», καταγράφει τη δήλωση του προεδρεύοντος του ΣΑ, που δεν είναι απόφαση του Συμβουλίου, «ως δήλωση που ελήφθη υπό την επήρεια της ε/κ πλευράς, χωρίς να εξετάσει τη νέα συγκυρία στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πραγματικότητες του νησιού». Όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έτσι και ο Ερσίν Τατάρ δεν αποκρύβει ότι το άνοιγμα της παραλίας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων ήταν το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Τo άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα έπρεπε να εξαφανίσει κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις του προέδρου της Τουρκίας, που δεν είναι άλλη από τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ο Τούρκος δικτάτορας δεν θα τολμούσε μια τρίτη εισβολή. Πίστευαν πως δεν θα παραβίαζε τα ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για πολλοστή φορά, όμως, μας απέδειξε πως δεν υπολογίζει κανένα. Η Τουρκία ανέκαθεν αυτά που σχεδίαζε τα υλοποιούσε επειδή εμείς το επιτρέπαμε.

Δυστυχώς, η ΕΕ μας απογοητεύει κάθε φόρα, αφού μας στηρίζει λεκτικά και όχι έμπρακτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την απάθεια της αποθρασύνει την Τουρκία και την ωθεί να συνεχίσει την εγκληματική της συμπεριφορά. Έτσι, η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει τις κινήσεις της στην Αμμόχωστο, εντός ενός πλαισίου που της επιτρέπει να δηλώνει ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως η ίδια η Τουρκία ερμηνεύει, προκειμένου να καλύπτει τις αποφάσεις και τις πράξεις της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του διαλόγου με την Τουρκία σχετικά με το Αιγαίο, ειδικά την ίδια ώρα που υπάρχει κατοχή στην Κύπρο. Η Άγκυρα αφού δημιουργεί τετελεσμένα αποδέχεται στη συνέχεια την έναρξη διαλόγου, επιτυγχάνοντας έτσι τις επιδιώξεις της. Αυτή είναι άλλωστε και η τακτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, επιβάλλεται οι δύο ελληνικές κυβερνήσεις να χαράξουν μια κοινή εθνική στρατηγική, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες της Τουρκίας στο μέλλον.

Γραφείο Τύπου 
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης