Ευρωβουλευτές καλούν για πανευρωπαϊκή απαγόρευση «Γκρίζων Λύκων»

Το παράδειγμα της Γαλλίας για απαγόρευση της τουρκικής εγκληματικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων», ακολούθησε πρωτοβουλία Ευρωβουλευτών. Η επιστολή που ζητά την απαγόρευση της εν λόγω οργάνωσης, η οποία υπογράφηκε από Ευρωβουλευτές, στάλθηκε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΔΗ.ΚΟ, Κώστα Μαυρίδη.

Συγκεκριμένα, την επιστολή συνυπέγραψαν 33 Ευρωβουλευτές από 6 διαφορετικές πολιτικές ομάδες (EPP, S&D, RE, Greens, ECR, GUE/NGL), προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες (όπως Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρο κ.α). Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, στάλθηκε σε όλους τους Ευρωβουλευτές εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ID (Identity and Democracy Group – Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας), οι οποίοι όπως ανέφερε έχουν ακροδεξιά ατζέντα και είναι αντιευρωπαϊστές.

Σημειώνεται πως λίγες μέρες αργότερα, το γερμανικό κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση ψηφίσματος, με το οποίο ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει την απαγόρευση των «Γκρίζων Λύκων». Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα επικροτείται η απαγόρευση της οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων» στη Γαλλία στις αρχές Νοεμβρίου και εκφράζεται «η ελπίδα ότι και άλλα κράτη θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

Οι Ευρωβουλευτές στην επιστολή τους, αναφέρονται στη μακροχρόνια δράση των «Γκρίζων Λύκων», μιας τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης, που υποκινεί κλίμα τρομοκρατίας, εκφοβισμού και μίσους και συμμετέχει σε βίαιες και εγκληματικές ενέργειες εντός και εκτός Τουρκίας και με έντονη δράση σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται στην επιστολή, οι υπογράφοντες Ευρωβουλευτές «καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο και όλα τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν άμεσα στην απαγόρευσή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή όπως τονίζουν, τέτοιες οργανώσεις στρέφονται ενάντια στις ευρωπαϊκές μας αρχές και αξίες».

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, 9 Νοεμβρίου, όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης, στάλθηκε η πρώτη επιστολή και ακολούθησαν αργότερα άλλες δυο υπενθυμίσεις. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι, οι δυο Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου, δεν υπέγραψαν την συγκεκριμένη επιστολή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τέσσερις Κύπριους Ευρωβουλευτές. Οι δύο κύριοι ισχυρίστηκαν ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν τους στάλθηκε κάτι σχετικό, την ίδια ώρα που Ευρωβουλευτές της Αριστεράς (GUE/NGL), στην οποία και εντάσσονται οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, ενημερώθηκαν και υπέγραψαν την επιστολή. Διερωτόμαστε εάν θεωρούν ότι μια τέτοια δικαιολογία είναι αρκετή. Δεν θεωρούν τους Γκρίζους Λύκους τρομοκρατική οργάνωση;

Την ίδια ώρα που ο νεοσουλτάνος Ερντογάν παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διοργανώνοντας «πικ νικ» στα Βαρώσια και φιέστα για να γιορτάσει την μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι δύο Ευρωβουλευτές τολμούν να διατηρήσουν, για ακόμη μια φορά, τη στάση της «καλής θέλησης» προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για «επίλυση» του Κυπριακού. Η δικαιολογία των δύο Ευρωβουλευτών δεν δύναται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γι’αυτό μετά τον σάλο που προηγήθηκε ο κ. Γεωργίου έσπευσε να απαντήσει στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν. Στο ερώτημα «γιατί δεν το υπογράψατε;» ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως διαφώνησε με τη διαδικασία που ακολούθησε ο Κώστας Μαυρίδης για την προώθηση του ψηφίσματος. Επίσης, ένας άλλος λόγος που δεν στήριξαν την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων ήταν για να προστατευθούν αυτοί που τους πολεμούν καθώς δήλωσε κατά στις «μαύρες λίστες». Όπως ανέφερε ο ίδιος «Έχουμε μια ένσταση για το εξής, αυτό με τις μαύρες λίστες. Ξέρετε, εμείς δεν θέλουμε να εκχωρήσουμε σε καμιά ΕΕ το δικαίωμα να κατατάσσει σε μαύρες λίστες, γιατί σε αυτές τις μαύρες λίστες έχει κατατάξει και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και προοδευτικές οργανώσεις και κόμματα, είτε κομμουνιστικά είναι είτε άλλα προοδευτικά κόμματα. Και για σκεφτείτε λίγο, στην ίδια λίστα με τους Γκρίζους Λύκους, δίπλα-δίπλα, να παρελαύνουν και εκείνοι που πολεμούν τους Γκρίζους Λύκους στην Τουρκία ή τον Ερντογάν.»

Δεν μας πείσατε κύριοι. Στην αρχή λέγατε ότι δεν ενημερωθήκατε και τελικά το θέμα ήταν ο τρόπος προσέγγισης; Τέτοια θέματα δεν χωράνε εγωισμούς και επιβραβεύσεις αρκεί όμως να θυμάστε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι είναι οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και είναι ένα ζήτημα που πληγώνει την Κύπρο πολύ περισσότερο από άλλα κράτη. Η στάση του ΑΚΕΛ απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει, δεδομένων των φιλοτουρκικών αισθημάτων του. Αποδεικνύεται έτσι για ακόμα μια φορά, ότι ο Τουρκοκύπριος Ευρωβουλευτής και κατ’ επέκταση το ΑΚΕΛ, λειτουργεί προς όφελος του νεοσουλτάνου Ερντογάν.

Γραφείο Τύπου 
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης