Επέτειος ντροπής – Νόμος Ακκιντζί

Τέσσερα χρόνια πριν, γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες σε όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται γύρω από το εθνικό μας πρόβλημα. Το ζήτημα της τροπολογίας του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, συζητήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν έχουμε όμως κατανοήσει πλήρως ποιων αντιπροσώπων. Των αντιπροσώπων του ελληνικού κυπριακού λαού ή των Τούρκων; Μια συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής με εντάσεις και ολιγόλεπτη διακοπή λόγω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Μια συνεδρία η οποία θα καταστήσει την εβδόμη Απριλίου ως μια από τις πιο ντροπιαστικές μέρες στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

Το ενιαίο εδώ και καιρό ΔΗΣΑΚΕΛ, έκανε πράξη όλα όσα κατηγορεί τους υπόλοιπους καθώς με την πρόταση που έφερε το «πατριωτικό κόμμα», αναιρέθηκε μια δημοκρατικά ψηφισμένη απόφαση της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο «Δημοκρατικός» Συναγερμός, κατέθεσε πρόταση «μεταφοράς» της αρμοδιότητας για εγκύκλιους στα σχολεία στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας. Η πρόταση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από διαμαρτυρία του κατοχικού ηγέτη και αποχώρησή του από τις συνομιλίες της ντροπής. Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως για να επαναρχίσουν οι λεγόμενες συνομιλίες πρέπει η «ελληνοκυπριακή πλευρά» να διορθώσει τη λανθασμένη απόφαση της Βουλής για αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα. Από την πλευρά του, ο κύριος Αβέρωφ με τη συμπαράσταση του Άντρου Κυπριανού ενέδωσαν αμέσως στις απειλές και συνέβαλαν στη διαγραφή της ιστορικής μνήμης και της λησμονιάς ενός γεγονότος-σταθμού στην ιστορία μας.

Η πρόταση βέβαια πέρασε πλειοψηφικά καθώς υποστηρίχθηκε από το ενιαίο ΔΗΣΑΚΕΛ. Κατέθεσαν δηλαδή μια παράνομη πρόταση για να αναιρέσουν την δημοκρατικά ψηφισμένη απόφαση της Βουλής.

Μετά από εντάσεις, διακοπές και τοποθετήσεις βουλευτών, η εν λόγω πρόταση τέθηκε προς ψήφιση. Δυστυχώς, με το πέρας της ψηφοφορίας, καταγράφηκε ακόμα μια μαύρη σελίδα στην ιστορία μας. Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 κατά, αναιρώντας τη μνήμη του αγώνα των προγόνων μας για Αυτοδιάθεση και Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Για όσους διερωτώνται πώς πέρασε, αφού την προηγούμενη φορά υπερψηφίστηκε η πρόταση περί ολιγόλεπτης αναφοράς στο εν λόγω ιστορικό γεγονός, να θυμίσουμε πως ο ΔΗ.ΣΥ στην εν λόγω πρόταση είχε τηρήσει αποχή.

Η συγκεκριμένη συνεδρία της Βουλής, μια από τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων, ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο των κυβερνώντων. Ο μόνος κερδισμένος με το αποτέλεσμά της, είναι το παράνομο καθεστώς που ίδρυσε η Τουρκία στα σπίτια των προγόνων μας, αφού σε δηλώσεις του τότε ψευδοηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, μετά το πέρας της, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την απόφαση αυτή. Ήταν εξάλλου προσωπικό του αίτημα η διαγραφή της μνήμης.

Εμείς με τη σειρά μας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά πως όσα τραγικά συμβαίνουν στην ιδιαίτερή μας πατρίδα, συμβαίνουν εξαιτίας της επιμονής των κυβερνώντων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Συμβαίνουν επειδή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνώντες υποκύπτουν στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος μέσω των δικοινοτικών συνομιλιών και προσπαθούν να το νομιμοποιήσουν, παραγράφοντας τα τετελεσμένα της εισβολής και ξεχνώντας την ιστορία μας. Για άλλη μια φορά, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στα «μαντρόσκυλα» των κομμάτων πως είναι καιρός σαν λαός να ξυπνήσουμε. Είναι καιρός να κοιτάξουμε το συμφέρον της Κύπρου μας και να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ικανοποίηση ξένων συμφερόντων. Δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση στους Ήρωές μας, που είναι θαμμένοι στα ιερά χώματα της πατρίδας μας. Μπορούμε όμως εμείς, μπορεί ο λαός, μπορεί η κοινωνία να αποδώσει στους αγωνιστές μας ό,τι τους αξίζει. Καλούμε τον λαό να ταχθεί ενάντια στα σχέδια της Τουρκίας και τις απειλές της. Ας ανασηκώσουμε το ανάστημά μας και ας συμβάλουμε κι εμείς στην προσπάθεια για «αποτίναξη του τουρκικού ζυγού».

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης