Σχολιασμός των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024

Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 στην Κύπρο έφεραν συγκλονιστικά αποτελέσματα. Οι εκλεγμένοι Ευρωβουλευτές της ΚΔ καλούνται να προωθήσουν το εθνικό μας ζήτημα, ιδιαίτερα εν όψει της συμπλήρωσης μισού αιώνα κατοχής στο νησί μας. Ως Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών Θεσσαλονίκης, η μόνη αυτόνομη παράταξη στην πόλη, οφείλουμε να γράψουμε μια αντικειμενικά κριτική προσέγγιση επί των αποτελεσμάτων.

Στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2024 ξεχώρισε η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου, ενός ανεξάρτητου ευρωβουλευτή με το τεράστιο ποσοστό 19,3%. Αυτό το ποσοστό δεν αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της θέσης που δίδει σε έναν άνθρωπο, ο οποίος καλείται να αποφασίζει για το νησί μας, έχοντας πλήρη πολιτική άγνοια. Το προαναφερθέν αποτελεί τη μέγιστη απόδειξη της πλήρης κοινωνικής αλλοτρίωσης που βιώνει ο κυπριακός Ελληνισμός. Στην ουσία πρόκειται για την εκλογή ενός 24χρονου, ο οποίος αυτοδημιούργητα έχει χαράξει πορεία στον τομέα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και δεν έχει τις οποιεσδήποτε σπουδές. Έθεσε την υποψηφιότητά του χωρίς να κατέχει πολιτικές γνώσεις, φέροντάς την ως απάντηση στη χρόνια απάθεια της νεολαίας για συμμετοχή στα κοινά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία ήταν η πρώτη στην οποία ψήφισε, εφόσον στις προηγούμενες δεν έβρισκε κανένα κόμμα να τον εκπροσωπεί.

Ταυτόχρονα, η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου έρχεται να ταρακουνήσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό από την καρέκλα και, εν τέλει, να κλέψει μια θέση από το ΑΚΕΛ. Τα χρόνια κομματικά στελέχη βρίσκονται άναυδα μπροστά στην κατάρρευση της πολιτικής τους «παράγκας». Οι ψηφοφόροι του Φειδία, μέσω μιας απερίσκεπτης κίνησης, επιδεικνύουν αντίδραση στην κομματοκρατία της Κύπρου.

Το περιστατικό αυτό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε έντονες συζητήσεις. Δεν είναι, όμως, κάτι που μας εκπλήσσει. Αρχικά, όταν η ψήφος του λαού άγεται και φέρεται αντιστοίχως της ψήφου των γονέων του, είναι λογικό επερχόμενο να λειτουργήσει ως μη σκεπτόμενη οντότητα και στην προκειμένη περίπτωση. Βλέποντας, στην καθημερινότητά μας νέους χωρίς ιδέες και θέσεις, να δρουν χειραγωγούμενοι από εξωγενείς παράγοντες, γνωρίζαμε πολύ καλά την πραγματικότητα για τον λαό μας, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την εν λόγω επιλογή τόσων ανθρώπων. Ερχόμενοι, πλέον, αντιμέτωποι με αυτό το αποτέλεσμα, ελπίζουμε τουλάχιστον πως το ταρακούνημα που δέχθηκαν τα κόμματα θα φέρει κάποια βελτίωση στα πολιτικά δρώμενα του νησιού. Με κυριότερο την επιλογή οριζόντιας ψήφου, μιας και η κάθετη αφορά μόνο την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η πτώση που έλαβε το ΑΚΕΛ, συγκεντρώνοντας 21.5% των ψήφων μετά την ανεξάρτητη εκλογή του Φειδία, ήταν καθοριστική για το ίδιο καθώς έχασε μια έδρα, αλλά και για ολόκληρη την κυπριακή εκπροσώπηση, εφόσον ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής έμεινε εκτός Ευρωκοινοβουλίου. Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ κατά την πενταετή θητεία του, δεν παρέλειπε να ξεκαθαρίζει ότι εκπροσωπεί την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» και όχι το σύνολο του κυπριακού λαού και να αγωνίζεται για τα δικαιώματα μόνο της πρώτης. Παράλληλα, το γεγονός ότι εκλέγηκε από την ΚΔ, ως γνήσιος ακελικός, δεν τον πτόησε, επιμένοντας στη διχοτομιστική δικοινοτική ρητορική και τη δήθεν «ανθρωπιστική» οπτική, υπονομεύοντας για άλλη μια φορά το μοναδικό νόμιμο κράτος του νησιού. Επιπλέον, αποτέλεσε αγγελιαφόρο της Τουρκίας στην Ευρώπη, προωθώντας διάφορες αξιώσεις της έμμεσα ή άμεσα, οπότε η ήττα του επηρεάζει και τα ευρωτουρκικά ζητήματα. Παράλληλα, ο εκτοπισμός του αφαιρεί επιτέλους το τουρκικό στοιχείο από την κυπριακή ομάδα και δίνεται η ευκαιρία της τόνωσης του ελληνισμού της Κύπρου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρόλο που έριξε τα ποσοστά του, φέροντας 24.8%, διατήρησε τη δεύτερη έδρα του. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως στις Ευρωεκλογές του 2019 υπήρχε ποσοστό αποχής 55,01%, ενώ, το ποσοστό φέτος μειώθηκε στο 41,14%. Το προαναφερθέν βοήθησε στην πτώση των κομμάτων αφού η αποχή αποτελεί έμμεση ψήφο στον πρώτο. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός πως φέτος ο ΔΗ.ΣΥ ψηφίστηκε από πάνω από 90.000 ανθρώπους, ενώ το 2019 είχε 10.000 ψηφοφόρους λιγότερους, και παρόλα αυτά τα ποσοστά του παρουσίασαν μείωση. Πτώση είχε και το Δημοκρατικό Κόμμα, με συγκεντρωτικά αποτελέσματα να αγγίζουν το 9,7%, ενώ άνοδο παρουσίασε μόνο το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, με 11,2%, το οποίο θα έχει φέτος για πρώτη φορά εκπρόσωπο ευρωβουλευτή στην Ευρώπη.

Κλείνοντας, καλούμε τους εκλεγμένους να δράσουν ανιδιοτελώς και όχι βάσει προσωπικών είτε κομματικών συμφερόντων, αλλά έχοντας ως πρώτο γνώμονα το καλό του τόπου μας. Εδώ και πενήντα χρόνια βρισκόμαστε εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές μας εστίες. Επομένως, δεν μπορούμε παρά να απαιτούμε από τους ίδιους, όπως επιτέλους θέσουν το Κυπριακό στην ορθή του βάση. Επιβάλλεται, το Κυπριακό να αντιμετωπιστεί διεθνώς ως πρόβλημα παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι ως δήθεν «δικοινοτικό». Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές που εκλέγηκαν οφείλουν να ανταπεξέλθουν στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τα οποία χρήζουν άμεσα λύσης, όπως το μεταναστευτικό ζήτημα, η οικονομική κρίση, το οικολογικό πρόβλημα και άλλα πολλά προβλήματα. Τέλος, μέσω του ευρωκοινοβουλίου μπορούμε να προωθήσουμε την ελληνικότητά μας και να παλέψουμε για τη μοναδική δίκαιη και βιώσιμη λύση, την Απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων χωριών μας.

«Χρόνια, σκλαβκιές ατελείωτες, τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους.
Εμείς τζιαμαί, ελιές τζιαι τερατσιές πάνω στον ρότσον τους.»

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ. Θεσσαλονίκης