Γκρέμισμα ναού προς τιμήν του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Μόνο στην ιδέα ότι το Ελληνικό στοιχείο δεν θα σβήσει ποτέ στην πανάρχαια Ελληνικότατη Βόρεια Ήπειρο, οι Αλβανοί πανικοβάλλονται. Για ακόμα μια φορά, έδειξαν την ενόχληση τους για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ακόμα και μετά τον θάνατο του, όσο και για οτιδήποτε θυμίζει την Ελληνική ιστορία της Βορείου Ηπείρου. Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την άνανδρη δολοφονία του, το Αλβανικό κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τερματίσει την ανέγερση του ναού που χτίζει στη μνήμη του η οικογένεια του 35χρονου Εθνομάρτυρα.

Συγκεκριμένα, η αλβανική αστυνομία κατέφθασε στις 10 Οκτωβρίου, στο σημείο όπου ένα χρόνο πριν εκτελέστηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας και τώρα χτίζει η οικογένεια του το μικρό εκκλησάκι, προκειμένου να σταματήσει τις εργασίες με την πρόφαση ότι χτίζεται χωρίς την σχετική άδεια. Έτσι, η οικογένεια Κατσίφα διέκοψε τις εργασίες για να μεταβεί στο δημαρχείο Δρόπολης και να ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας. Ωστόσο, την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι κατάστρεψαν όλα τα υλικά που αγοράστηκαν για το χτίσιμο του ναΐσκου.

Το Σάββατο, η αλβανική αστυνομία έστησε μπλόκα από την αρχή έως το ψηλότερο σημείο των Βουλιαρατών, απαγορεύοντας την πρόσβαση εκεί όπου ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έχασε τη ζωή του. Καταφθάνοντας στο σημείο η οικογένεια του Κωνσταντίνου, το πρωί της Κυριακής 12 Οκτωβρίου, αντίκρυσε μια θλιβερή εικόνα. Όλα τα τούβλα τα βρήκαν σπασμένα, τα τσουβάλια με τσιμέντο σκισμένα και διασκορπισμένα μέτρα μακριά από το σημείο.

Παράλληλα, η τυραννία των κατοίκων από τους Αλβανούς δεν έχει σταματημό, καθώς τις τελευταίες μέρες η αλβανική αστυνομία έχει καλέσει όλους τους κτηνοτρόφους του χωριού, ώστε να τους κάνει ερωτήσεις σχετικά με το κτίσιμο της εκκλησιάς. Επιπλέον, τους απευθύνει ερωτήσεις σχετικά με το αν είναι υπό την ιδιοκτησία  τους ή αν ενοικιάζουν τα χωράφια που βόσκουν τα αιγοπρόβατα τους.

Μια τέτοια βάρβαρη χώρα, δεν θα έπρεπε να έχει την απαίτηση να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς πραγματικά έχει μείνει στην εποχή του Ενβέρ Χότζα. Η «βουβή τρομοκρατία», όπως χαρακτήρισαν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου την αντιμετώπιση τους από τους Αλβανούς και η ασέβεια που δείχνουν προς τον νεκρό και την οικογένεια του πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό τόσο προς την οδύνη της οικογένειας Κατσίφα, όσο και προς το Ελληνικό στοιχείο της περιοχής και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου. Οι σπουδαίοι αυτοί Έλληνες κρατούν αναμμένη την Ελληνική φλόγα της Βόρειας Ηπείρου. «Παλεύουν και πεθαίνουν για την Λευτεριά»

«Στην γκρεμισμένη εκκλησιά
μια μάνα κλαίει μέσ’ στη νυχτιά και δέρνεται.
Ολονυχτίς παρακαλά
το δρόμο για τη Λευτεριά
να φέγγουν τ’ άστρα
στο γιο της που΄  φυγε κρυφά
κι’ απ΄  της Ηπείρου τα βουνά
τραβάει σε πίστης κάστρα.

Τώρα η ψυχή τη μοίρα της διατάζει
για λευτεριά η για θάνατο κινά.
Το λογισμό η Ελλάδα κυβερνά
μια πίστη γαλανόλευκη κρατά
κι ανατριχιάζει.»

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης