Ευρωεκλογές 2024 (α’ μέρος)

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024 στην Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ σημαντικές τόσο για τη μορφή που θα έχει η σύσταση του Ευρωκοινοβουλίου τη 10η Ιουνίου, όσο και για την Κύπρο ξεχωριστά αφού οι επόμενοι Ευρωβουλευτές της ΚΔ είναι αυτοί που θα κληθούν να προωθήσουν περισσότερο το εθνικό μας ζήτημα. Η Αυτονομία της παράταξής μας, που αποτελεί το κύριο ιδεολογικό της υπόβαθρο, μας επιτρέπει να δούμε τα δεδομένα με περισσότερη σύνεση και αντικειμενικότητα.

Η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών Θεσσαλονίκης αποτελεί τη μόνη ΑΥΤΟΝΟΜΗ παράταξη στη Θεσσαλονίκη. Ο κάθε φοιτητής που εντάσσεται στις τάξεις της καταρτίζεται αυτοβούλως και έχει την απαραίτητη κριτική σκέψη ούτως ώστε να αποφασίσει μόνος του για την ψήφο του. Δυστυχώς, τα κόμματα όπως έχουν εξελιχθεί, επιτελούν ένα επιφανειακό έργο με τους κομματικούς μηχανισμούς να έχουν ως αυτοσκοπό την ψηφοθηρία και το ρουσφέτι.

Εμείς, ως αυτόνομοι και ελεύθερα σκεπτόμενοι φοιτητές, θα παραμείνουμε μακριά από το κομματικό κατεστημένο και θα διατηρήσουμε την Αυτονομία μας, όπως πράττουμε εδώ και 46 χρόνια. Η παράταξή μας, η Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε για να προστατέψει την πατρίδα μας από την τουρκοποίηση που θα επιβάλει η ρατσιστική ΔΔΟ. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με μόνο γνώμονα το καλό της πατρίδας και το συμφέρον της κοινωνίας. ΔΕΝ θα γίνουμε έρμαιο σε κανένα κομματικό παιχνίδι και θα διαφυλάξουμε την Αυτονομία μας ως κόρη οφθαλμού.

Στις επόμενες εκλογές λοιπόν, θα κληθούμε να ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Το βασικότερο θεμέλιο της Δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ένα δικαίωμα για το οποίο άνθρωποι στο παρελθόν έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να αποφασίζουμε μόνοι μας για το μέλλον μας. Είναι απόλυτα σημαντικό να το πράξουμε σωστά και να μην αφήσουμε κανέναν να μας επιβάλει την ψήφο μας, είτε λόγω υποχρέωσης, είτε λόγω οικογενειακής παράδοσης.

Ο λαός της Κύπρου θα κληθεί να επιλέξει τους έξι Ευρωβουλευτές που θα τον εκπροσωπήσουν την επόμενη πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα κληθεί να επιλέξει έξι άτομα τα οποία θα είναι υπεύθυνα να αναδείξουν τα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ακόμα μια φορά το έργο που έχει να επιτελέσει είναι δύσκολο, αφού τα κομματικά επιτελεία φρόντισαν οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων να αποτελούν κομματικά στελέχη που σε καμία περίπτωση δεν ενστερνίζονται τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

Επίσημους υποψήφιους ευρωβουλευτές έχουν ανακοινώσει ο ΔΗ.ΣΥ, το Α.Κ.Ε.Λ, το ΔΗ.ΚΟ, η Ε.Δ.Ε.Κ, το Ε.ΛΑ.Μ, η ΔΗ.ΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι Οικολόγοι – Συμμαχία Πολιτών, οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, το Κόμμα για τα Ζώα, το «Volt», το Κίνημα «Νίκη» και το Κίνημα «Εθνική Δράσις». Επίσης, στις εκλογές θα κατέλθουν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ανδρόνικος Ζερβίδης και Φειδίας Παναγιώτου.

Πιο κάτω, αναφέρουμε περιληπτικά τις θέσεις κάθε σχηματισμού, καθώς και των υποψήφιων ευρωβουλευτών ξεχωριστά.

Ευρωψηφοδέλτιο ΔΗ.ΣΥ: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνιστά ένα φιλελεύθερο, λαϊκό, δημοκρατικό, δυτικό και ευρωπαϊκό κόμμα. Περί της λύσης του κυπριακού, χαρακτηρίζονται υπέρμαχοι μιας «βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» με βάση τη διακήρυξη των αρχών του 1976, στην πολιτική δυναμικού και αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού στις συμφωνίες «Υψηλού Επιπέδου». Είναι υπέρμαχοι, στην ουσία, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Υποστηρίζουν τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων ως ένα «Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», με την πρόφαση της δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων Κυπρίων και τ/κ και με την πολιτική του, νομιμοποιεί τους εποίκους.

Στο μεταναστευτικό, παράλληλα, ο ΔΗ.ΣΥ θεωρεί ότι το ζήτημα εργαλειοποιείται από την Τουρκία και ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο δημόσιας ασφαλείας για τη χώρα μας, ενώ επισημαίνει ότι επιφέρει μέγιστες οικονομικές επιβαρύνσεις στον τόπο μας. Αποτελεί οξύμωρο δηλαδή, το γεγονός ότι είναι υπέρ της διάνοιξης οδοφραγμάτων, μέσω των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών εισέρχονται στη χώρα μας, αλλά καταδικάζουν ταυτόχρονα τα μεταναστευτικά προβλήματα. Αξιούν την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα και υποστηρίζουν μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με σταθερά σύνορα.

Όσον αφορά την οικονομία, υποστηρίζουν την κοινωνική οικονομία της αγοράς. Στέκονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, της ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας και του ανταγωνισμού, στην εξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου. Κατηγορούν τα μονοπώλια ότι υποσκάπτουν την οικονομική συνοχή, ενώ στηρίζουν την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αναφορικά με την εκπαίδευση, απαιτούν να είναι σύγχρονη και ανοιχτή στον κόσμο, προωθούν την πλήρη κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση.

Το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού στις συγκεκριμένες ευρωεκλογές δεν περιλαμβάνει αριστίνδην υποψήφιο. Τέλος, οι ευρωβουλευτές του ΔΗ.ΣΥ θα συμμετέχουν στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υποψήφιοι:

Ελένη Σταύρου: Είναι Βουλεύτρια του ΔΗ.ΣΥ από το 2016 και υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεμολογία και διδακτορικό στις ελληνοαραβικές σχέσεις, έχει εργαστεί ως σύμβουλος στα ζήτημα Μέσης Ανατολής. Από το 2022 που κατέχει το αξίωμα της ευρωβουλεύτριας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις επιτροπές Ελέγχου του Προϋπολογισμού και Ανάπτυξης, ενώ λαμβάνει μέρος ως αναπληρώτρια στις επιτροπές Οικονομικών και Δικαιωμάτων των Γυναικών. Υπήρξε το μοναδικό μέλος του ΔΗ.ΣΥ που καταψήφισε την κατάργηση της τροπολογίας για εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος (νόμος Ακκιντζί), ενώ προκάλεσε αντιδράσεις με ανάρτησή της το 2019 στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά το μνημόσυνο του Αρχηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, όπου αναφερόταν στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, καθώς και στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Κατόπιν «λογοκρισίας» όμως, διόρθωσε την τοποθέτησή της, αναφέροντας πως η Ένωση δεν αποτελεί πολιτικό στόχο του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί. Τον Ιανουάριο του 2024, υπερψήφισε την πρόταση ψηφίσματος αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία (Τουρκία) από το 1913 έως το 1923. Η ίδια φαίνεται να συνιστά την εκπρόσωπο που διατηρεί το πατριωτικό προσωπείο του κόμματός της, μολονότι ανήκει στο ψευδοπατριωτικό αντεθνικό κόμμα του συναγερμού, το οποίο αποδέχεται τα τετελεσμένα της εισβολής, μέσω της ΔΔΟ.

Λουκάς Φουρλάς: Αποτελεί εν ενεργεία ευρωβουλευτή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Υπήρξε στέλεχος της φοιτητικής παράταξης του ΔΗ.ΣΥ στη Θεσσαλονίκη και μετά από τις σπουδές τους στις Πολιτικές Επιστήμες, απέκτησε μακροχρόνια πείρα στη δημοσιογραφία που τον «έκανε να δει προβλήματα της κοινωνίας και να δώσει τη μάχη για αυτά». Διετέλεσε στέλεχος, καθώς και εκπρόσωπος τύπου του υποψήφιου του κόμματος του ΔΗ.ΣΥ για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008, Ιωάννη Κασουλίδη. Από το 2017 εκτελούσε χρέη εκπροσώπου τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και το 2019, όπου παραιτήθηκε από τη θέση. Όντας εν ενεργεία ευρωβουλευτής ψήφισε υπέρ στην πρόταση για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Υπήρξε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας «Μικροί Ήρωες», ένα ίδρυμα που επιδιώκει την υποστήριξη καρκινοπαθών παιδιών.

Χρίστος Αγγελίδης: Δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε Ευρωπαϊκές χώρες με βάση την ελεύθερη Αμμόχωστο. Κατέχει Διδακτορικό και Μεταπτυχιακό από τη Σχολή Σχεδιασμού Δημόσιας Πολιτικής. Είναι ανώτερο διευθυντικό στέλεχος ομίλου εταιρειών της Τουριστικής βιομηχανίας εδώ και τριάντα πέντε χρόνια και εξειδικεύεται στη Διοίκηση, Ανάπτυξη Εργασιών, Προώθηση του Τουριστικού προϊόντος και Διαχείριση Κινδύνων στο Τουριστικό τομέα, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη. Συμμετείχε σε Ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για θέματα Τουρισμού. Αποτελεί μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επίτροπος Παραγωγής Πολιτικής για θέματα Τουρισμού του ΔΗ.ΣΥ. Το 2016 ήταν ο αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου με τον ΔΗ.ΣΥ.

Χριστιάνα Ξενοφώντος: Πτυχιούχος στις Πολιτικές Επιστήμες με κατεύθυνση τις Διεθνείς Σχέσεις. Εργάστηκε ως Λειτουργός Προγραμμάτων και Πολιτικής για τη Νεολαία στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Προέδρευσε της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για τον Ευρωπαϊκό Διάλογο με τους Νέους. Συνεργάζεται με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου για τη διαμόρφωση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Το 2020 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Βρίσκεται στη Γραμματειακή Ομάδα Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΔΗ.ΣΥ. Από τον Μάη του 2023 αποτελεί μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ.

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Τέως Υπουργός Οικονομικών. Εργάστηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέλος της ομάδας εναρμόνισης της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στην προενταξιακή πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Το Νοέμβριο του 2011, μετά από άδεια άνευ απολαβών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ως Διευθυντής του Γραφείου του, λαμβάνοντας ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία του προεκλογικού προγράμματος και στην προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές εκλογές του 2013. Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2013, διορίστηκε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Ανέλαβε ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του προγράμματος στήριξης με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά και συντονιστικό ρόλο εντός της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του Προγράμματος. Διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Υπουργός Εσωτερικών το 2017. Κατέθεσε τότε στη Βουλή νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεταρρυθμίσεις για την ενοποίηση της Οικοδομικής και Πολεοδομικής άδειας, καθώς και απλοποίηση διαδικασιών για διευκόλυνση των επενδύσεων. Επί Υπουργίας του, εισήχθησαν κριτήρια διαφάνειας και ελέγχου για τη διάθεση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Το Δεκέμβριο του 2019 διορίστηκε ως Υπουργός Οικονομικών, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2023 με τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης. Κατάθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων με το «Ενοίκιο αντί δόσης» και κατάρτισε και έθεσε σε εφαρμογή τη Στρατηγική Προσέλκυσης Επιχειρήσεων για δραστηριοποίηση ή επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. Επί Υπουργίας του επιπλέον, καταρτίστηκε, η Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Όραμα 2035», η οποία περιλαμβάνει 240 οριζόντιες δράσεις, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), με την έγκριση και των δύο.

Μιχάλης Χατζηπαντέλας: Είναι εγκεκριμένος λογιστής, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου BA (Hons) και μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά MSc (Econ). Διετέλεσε από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, Υπουργός Υγείας. Επίσης, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Ηλεκτρισμού και πρόεδρος του Σωματείου και της Εταιρείας Ανόρθωσης Αμμοχώστου.

Ευρωψηφοδέλτιο Α.Κ.Ε.Λ: Το φετινό ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, όπως υποστηρίζει επανειλημμένως ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζει την έμφυλη ισότητα «εφόσον αποτελείται από τρεις γυναίκες και τρεις άντρες» και τον δικοινοτισμό εφόσον απαρτίζεται «μαζί από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». Στόχος του κόμματος για τις ευρωεκλογές 2024 είναι η διατήρηση των δύο εδρών που έχει από το 2004.

Στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ υποστηρίζει, ως γνωστόν, τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, τάσσεται υπέρ της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου. Διαλαλεί τον αγώνα του για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τ/κ, ανακυκλώνοντας συνεχώς τις τουρκικές τακτικές και τις αξιώσεις για νομιμοποίηση των εγκλημάτων της Τουρκίας και ανάκτηση ολόκληρης της Κύπρου, μέσω της ομοσπονδίας. Όσον αφορά τον εποικισμό, προωθεί μια «ανθρωπιστική» οπτική, που μεταφράζεται στην αποδοχή της παραμονής των εποίκων μετά τη λύση. Επίσης, υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων και την παραμονή μικρής δύναμης του κατοχικού στρατού για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λύση, έως ότου εξασφαλιστεί η ασφάλεια των τ/κ. Η όλη «ιδεολογία» του, στηρίζεται δήθεν στην προσπάθεια για «ειρηνική συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα», ενώ στην πραγματικότητα με τη δράση του ενισχύει προοπτικές διχοτόμησης.

Συμμετέχει στην ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Υποψήφιοι:

Γιώργος Γεωργίου: Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2011 και το 2016 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας και από το 2019 είναι ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα. Υπήρξε εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς στην Ευρωβουλή για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία. Συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, ενώ διετέλεσε μέλος του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ. Για χάριν του κόμματός του ακολουθεί τα γνωστότερα παραληρήματα του ΑΚΕΛ, με τρανταχτά παραδείγματα τις θέσεις του σε σχέση με την εγκληματική έκρηξη στο Μαρί και τη δυσφήμιση προς το πρόσωπο του Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Έχει χαρακτηρίσει «λωποδύτες» όσους επιζητούν πραγματική δικαίωση για τα θύματα της φονικής έκρηξης στο Μαρί.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Είναι ο πρώτος και ο μόνος Tουρκοκύπριος ευρωβουλευτής. Εκλέχθηκε με το ΑΚΕΛ το 2019, ενώ ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού από το 2015. Ζει και εργάζεται στις ελεύθερες περιοχές από το 1995, όταν ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και ως Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το 1997 απονεμήθηκε στον ίδιο το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Abdi İpekçi» για το σύνολο των προσπαθειών του με στόχο την ελληνοτουρκική φιλία και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση του «Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Όλα αυτά παρά το ότι αγωνίζεται μανιωδώς για την ενίσχυση του φυλετικού διαχωρισμού του λαού και τη διχοτόμηση.

Η τελευταία διαπίστωση επιβεβαιώνεται μέσα από τα λεγόμενα και τη δραστηριοποίησή του στην πολιτική, καθώς και στον ακαδημαϊκό χώρο σε ότι αφορά το Κυπριακό, κατά την οποία μεταφέρει αυτούσιες τις τουρκικές θέσεις προς το ζήτημα. Μεταξύ άλλων, δικαιολογεί την τουρκανταρσία του ‘63-‘64 και την εισβολή του Αττίλα όταν βρίσκεται ο ίδιος στα κατεχόμενα, αλλά στις ελεύθερες περιοχές, καταδικάζει την εισβολή στις δηλώσεις του. Η υποκριτική του στάση φαίνεται και από το γεγονός ότι δηλώνει κατατρεγμένος από την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή στα κατεχόμενα διαφημίζεται έντονα η υποψηφιότητά του, τόσο στις επικείμενες ευρωεκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές του 2019. Ακόμα, εκτός από το ΑΚΕΛ, έχει στενές σχέσεις και με το ΔΗ.ΣΥ, αφού ήταν σύμβουλος στο Κυπριακό του τέως ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, και βιογράφος του Γλαύκου Κληρίδη. Ανέκαθεν, δηλώνει ότι «θα αγωνιστεί για να γίνει η τουρκική, επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσφατα παραδείγματα της στάσης αυτής είναι το γεγονός ότι, στην πορεία του στο ευρωκοινοβούλιο, φρόντιζε να ξεκαθαρίζει ότι εκπροσωπεί την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» και όχι το σύνολο του κυπριακού λαού. Επίσης, κύριο μέλημα για τον ίδιο είναι η «εξασφάλιση των δικαιωμάτων» των παιδιών μεικτών γάμων και στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας οργάνωσε συζήτηση-παρουσίαση με θέμα «το δικαίωμα Ιθαγένειας των Τούρκων της Κύπρου στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φέρνοντας ξανά στην ατζέντα τα παιδιά που πέφτουν θύματα μεικτού γάμου».

Άννα Θεολόγου: Είναι οικονομολόγος και πρώην βουλεύτρια Αμμοχώστου εκλεγμένη με τη Συμμαχία Πολιτών το 2016, ως ανεξάρτητη από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και τέλος, εκλεγμένη με το κίνημα «Ανεξάρτητοι» από τον Οκτώβριο του 2019. Ως βουλεύτρια, μεταξύ άλλων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. 

Σταύρη Καλοψιδιώτη: Είναι νομικός και διεθνολόγος και εργάζεται ως επαγγελματικό στέλεχος στο ΑΚΕΛ. Συμμετείχε σε Υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά το 2017 και της Υποεπιτροπής για την Ασφάλεια. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. Επίσης, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ.

Μέλανη Στέλιου: Είναι ηθοποιός, τηλεοπτική παραγωγός και παρουσιάστρια. Έχει οικολογική δράση και ήταν αρχικά υποψήφια με τους Οικολόγους στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 στην επαρχία Λεμεσού, αλλά στη συνέχεια απέσυρε την υποψηφιότητά της. Διετέλεσε υπεύθυνη για την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων σε κυπριακό σταθμό, για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Άντρος Καραγιάννης: Είναι Δήμαρχος Δερύνειας από το 2011 και Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τρία χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Ευρωψηφοδέλτιο ΔΗ.ΚΟ: Το Δημοκρατικό Κόμμα ιδρύθηκε το 1976. Υποστηρίζει τη ΔΔΟ ως βάση λύσης του Κυπριακού, διαφωνώντας με την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο. Υποστήριξε τη διάνοιξη των πρώτων οδοφραγμάτων επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και διαφωνεί με τη διάνοιξη νέων. Επί της ίδιας προεδρίας υπεγράφη η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, έγγραφο το οποίο, μετά την καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν, επαναβεβαίωσε την αποδοχή της ΔΔΟ ως βάση λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης, ενώ αντιτάχθηκε στη συμμετοχή του ΠτΔ στην πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης το 2017 η οποία υποβάθμισε στην ουσία τον ρόλο του ΠτΔ και την κρατική οντότητα της ΚΔ.  Επίσης, το ΔΗ.ΚΟ υποστηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, ούτως ώστε να αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα, ενώ επίσης υποστηρίζει τη διευρυμένη συνεργασία με περιφερειακές δυνάμεις όπως οι Η.Π.Α για προώθηση της «ειρήνης» στην περιοχή μας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό το ΔΗ.ΚΟ υποστηρίζει ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προτείνει ως μέτρα τον καθορισμό αυστηρότερων κριτηρίων για ξένους φοιτητές, την άμεση πρόσληψη επιπρόσθετων εξεταστών αιτήσεων ασύλου, την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας για ασφαλείς χώρες που δεν παράγουν ψηλά ποσοστά ατόμων που χρήζουν προστασίας και ασύλου, την εφαρμογή της εθελούσιας επιστροφής των αιτητών, προσφέροντας κίνητρα και τη σωστή φύλαξη και επιτήρηση κατά μήκος της «πράσινης γραμμής». Τέλος, ζητά τη λήψη μέτρων και για τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εισέλθει στην ΚΔ και εισηγείται τη δημιουργία συντονιστικού φορέα μετανάστευσης ένταξης ασύλου, την υποχρεωτική εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, την υποχρεωτική «εθελοντική» εργασία για όσους λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα, τη μέγιστη αξιοποίηση του οργανισμού Frontex, αλλαγή του νόμου περί ασύλου και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, συμμετέχει στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υποψήφιοι:

Κώστας Μαυρίδης: Από το 2014 είναι ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλεγμένος με το ΔΗ.ΚΟ και συμμετέχει στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Ο ίδιος είναι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής για τις Σχέσεις με το Ισραήλ. Επίσης, έχει υπάρξει αρκετά έντονος σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η παρουσία του ήταν καταλυτική στην εισήγηση των Σοσιαλιστών για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η οποία παρά το γεγονός ότι ορθώς αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις αναβαθμίζει την τελωνειακή ένωση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Ελένη Θεοχάρους: Είναι γιατρός, πολιτικός και ποιήτρια. Έχει διατελέσει ευρωβουλεύτρια και βουλεύτρια στην Εκλογική περιφέρεια Λεμεσού εκλεγμένη με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αρχικά ήταν μέλος του ΔΗ.ΚΟ με το οποίο διεκδίκησε έδρα στις βουλευτικές εκλογές του 1996, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Αποχώρησε από το ΔΗ.ΚΟ τον Ιανουάριο του 1998 και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΔΗ.ΣΥ. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλεύτρια στις Βουλευτικές εκλογές του 2001 στη Λεμεσό με τον ΔΗ.ΣΥ. Επανεκλέχθηκε στις Βουλευτικές εκλογές του 2006. Το 2003 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στα πλαίσια αυτά συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν ολοκλήρωσε την τελευταία θητεία της, καθώς στις Ευρωεκλογές του 2009 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΔΗ.ΣΥ για την περίοδο 2009-2014, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επανεκλέχθηκε στις Ευρωεκλογές του 2014. Τον Νοέμβριο του 2015 αποχώρησε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, λόγω διαφωνιών με την πολιτική στάση που ακολουθούσε το κόμμα στο Κυπριακό, και στη συνέχεια ίδρυσε το Κίνημα Αλληλεγγύη. Μετά την αποχώρηση της διαγράφηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εντάχθηκε στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές για το υπόλοιπο της θητείας της. Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης. Παρόλο που εξασφάλισε έδρα στη βουλή, δεν την αποδέχτηκε, προτιμώντας να παραμείνει ευρωβουλεύτρια. Στις Ευρωεκλογές του 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΔΗ.ΚΟ, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Σήμερα εν έτει 2024, βάζει ξανά υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΔΗ.ΚΟ. Επίσης, είχε αντιταχθεί το 2004 στο Σχέδιο Ανάν, παρά την αντίθετη θέση του κόμματος της, αλλά παρέμεινε σε αυτό για αρκετές ακόμα εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι μέλος των «Γιατρών του Κόσμου» με πλούσιο πολιτιστικό έργο. Επιπρόσθετα, το Αζερμπαϊτζαν εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης της για τη δράση της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η Αλβανία την ανακήρυξε ως «persona non grata», λόγω της παρουσίας της στην κηδεία του Ηρωομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Χρύσης Παντελίδης: Κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και διαμένει στη Λευκωσία. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει πτυχίο κοινωνιολογίας. Ασχολήθηκε ως Οργανωτικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Αναγέννησης Θεσσαλονίκης και ως Πρόεδρος της ΠΟΦΝΕ. Ακόμη, έχει διατελέσει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΝΕ.ΔΗ.Κ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. Μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία του ΔΗ.ΚΟ, το 2000, διορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του Κόμματος και το 2002 ανέλαβε Συντονιστής του Εκλογικού Επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές Εκλογές 2003. Παράλληλα, συμμετείχε και στη σύνταξη του προεκλογικού Προγράμματος Διακυβέρνησης. Την πενταετία 2003-2008 υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος και Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου. Επίσης, είναι εκλελεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Γραμματείας του ΔΗ.ΚΟ και εργάζεται ως Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και αρθρογραφεί στον «Φιλελεύθερο» και στην «Καθημερινή».

Λεόντιος Κωστρίκης: Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στην Άσσια της Μεσαορίας στην επαρχία Αμμοχώστου. Είναι Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έζησε και εργάστηκε 20 χρόνια στην Αμερική και μετά αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο, όπου ασκεί το επάγγελμα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2024 εξελέγη Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Academia Europaea).

Μαίρη Λάμπρου: Είναι απόφοιτος του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου στον Κλάδο Πολιτικής Μηχανικής και του Πανεπιστημίου TEXAS A & M, Η.Π.Α. με πτυχίο Bachelor of Business Administration και μεταπτυχιακό διπλώματος MBA. Ξεκίνησε ως Διοικητικός Λειτουργός στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στο οποίο ασχολήθηκε κυρίως με θέματα του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Συνέχισε ως Διοικητικός Λειτουργός στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, όπου ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση. Έπειτα, προήχθη στη θέση του Διοικητικού Λειτουργού Α΄ και διετέλεσε στη συνέχεια Προϊστάμενη του Κλάδου Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Προϊστάμενη του Τομέα Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών. Στις αρχές του 2011 προήχθη ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός και ασχολήθηκε ως υπεύθυνη της Διεύθυνσης Κτηματολογίου και Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Στις αρχές του 2015 διορίσθηκε από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ως Έπαρχος με απόσπαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για εκτέλεση καθηκόντων που αφορούσαν κτηματολογικά θέματα, διαχείριση Τ/Κ Περιουσιών, και μνημονιακές υποχρεώσεις ΥΠ.ΕΣ έναντι Τρόικας. Από το 2015, η κα. Λάμπρου ανέλαβε ως Έπαρχος Πάφου.

Πρόσφατα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αναφέρθηκε στην Κύπρο ως η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όπου συνεχίζεται η κατοχή και η καταπάτηση των περιουσιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων της. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, κύριο μέλημα στο ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. Επίσης, μίλησε για το μεταναστευτικό και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τα εξωτερικά σύνορα με τον θεσμό της Frontex και να μεριμνήσει για τη βελτίωση των σχέσεων με τρίτες χώρες για τις επιστροφές. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο θέμα της πράσινης μετάβασης και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συνδέοντας το θέμα με τα ενεργειακά.

Κατερίνα Χριστοφίδου: Κατάγεται από τη Λεμεσό και την Πάφο και ζει στη Λευκωσία. Σπούδασε δημοσιογραφία και νομική. Μετά από 25 χρόνια στη δημοσιογραφία αναμείχθηκε ενεργά με την πολιτική. Κατήλθε ως υποψήφια στα ψηφοδέλτια του ΔΗ.ΚΟ στις Ευρωεκλογές του 2019 και στις βουλευτικές του 2021. Συμμετέχει στη Γραμματεία του ΔΗ.ΚΟ και είναι Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Σήμερα δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επικοινωνίας.

Ευρωψηφοδέλτιο Ε.Δ.Ε.Κ: Είναι πλέον κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάση λύση του Κυπριακού προβλήματος, παρότι υπήρξε ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία ψήφισαν υπέρ της παγιοποίησης της ΔΔΟ ως θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1989, ενώ γενικότερα η Ε.Δ.Ε.Κ είχε συμμετοχή σε αποφάσεις που θεμελίωσαν τη λύση της ΔΔΟ ως βασική θέση της ΚΔ. Όσον αφορά το Κυπριακό, ζητά την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τον επαναπατρισμό των εποίκων. Υποστηρίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφαλείας. Επιπρόσθετα, υποστηρίζει τη διαμόρφωση μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με σκοπό την επανενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Ελλάδα και τη χρήση της Ε.Ε ως όπλο για εξεύρεση λύσης.

Συμμετέχει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Υποψήφιοι:

Νίκος Αναστασίου: Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ε.Δ.Ε.Κ και Μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Στις Δημοτικές εκλογές του 2001 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. Επανεξελέγη στις Δημοτικές εκλογές του 2006 και στις Δημοτικές εκλογές του 2011. Κατά την περίοδο του 2012-2016 διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών. Τον Μάιο του 2016 ο τότε Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Γιώργος Γεωργίου εξελέγη βουλευτής. Έτσι, τη θέση του για τους υπόλοιπους εφτά μήνες της θητείας του κατέλαβε ο τότε αντιδήμαρχος Νίκος Αναστασίου ως δημαρχεύων. Επίσης, στις Δημοτικές εκλογές του 2016 εκλέχθηκε Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗ.ΚΟ και της Ε.Δ.Ε.Κ. Τον Σεπτέμβριου του 2021, εξελέγη Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ε.Δ.Ε.Κ Λεμεσού.

Ηλίας Μυριάνθους: Διεκδίκησε βουλευτική έδρα στις βουλευτικές εκλογές του 1996 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με την Ε.Δ.Ε.Κ, αλλά δεν εκλέχθηκε. Παρόλα αυτά μετά τον διορισμό του βουλευτή της Ε.Δ.Ε.Κ στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου, Γιαννάκη Ομήρου, στη θέση του Υπουργού Άμυνας στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, τη θέση του στη βουλή πήρε στις 5 Μαρτίου 1998 ο Ηλίας Μυριάνθους ως πρώτος επιλαχών, για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 κέρδισε ξανά βουλευτική έδρα στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Είναι μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (2003-2006), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) (2010-2014) και είναι ένας εκ των αντιπροέδρων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου. Από το 1998 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ. Επανεκλέγηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2021 για την ΙΒ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ανδρέας Αποστόλου: Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας Πολιτών. Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 υποστήριξε τη συμπόρευση με την Ε.Δ.Ε.Κ. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος και εκλέχθηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με την Ε.Δ.Ε.Κ. για την ΙΒ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Νικόλας Φιλίππου: Κατέχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακό MBA με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin – Madison. Από το 2010, είναι στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ). Την περίοδο 2017-2020, διατέλεσε Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ενώ το διάστημα 2017-2020, διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΓΕΣΥ) ως ο εκπρόσωπος των οργανωμένων ασθενών. Το 2023 ανέλαβε Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Τυφλών Παιδιών και Παιδιών με Προβλήματα Όρασης.

Παντελίτσα Γιόκκα: Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας. Το 2017-18 απέκτησε δίπλωμα Ελληνικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ήταν πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης, πρόεδρος του Κέντρου Νεότητος της κοινότητας που διαμένει. Επίσης, είναι Κοινοτική Σύμβουλος από το 2016.

Βίβιαν Κανάρη: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Από το 2000 είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Σπούδασε Δημοσιογραφία στη Σχολή Τεχνών, Επικοινωνίας & Πολιτιστικών Σπουδών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία στην Κοινωνία της Πληροφορίας, με τη διατριβή της να εστιάζει στην επιχειρησιακή επικοινωνία. Έχει εργαστεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον ιδιωτικό τομέα, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Είναι δημοσιογράφος, παρουσιάστρια ειδήσεων, συντάκτρια, παραγωγός και παρουσιάστρια τηλεοπτικών προγραμμάτων της επικαιρότητας, στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ.

Ευρωψηφοδέλτιο Ε.ΛΑ.Μ: Το Ε.ΛΑ.Μ. κατέχει θέσεις για το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, την οικονομία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον αθλητισμό και άλλα φλέγοντα θέματα.

Όσον αφορά το Κυπριακό το Ε.ΛΑ.Μ υποστηρίζει τον απεγκλωβισμό από το πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και οποιασδήποτε άλλης μορφής Ομοσπονδίας. Επιδιώκει λύση Ενιαίου Κράτους για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας. Απορρίπτει τη λεγόμενη πολιτική ισότητα και κάθε σκέψη για εκ περιτροπής Προεδρία. Επίσης, υποστηρίζει την επανατοποθέτηση του εθνικού ζητήματος ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και τη διεθνοποίηση του Κυπριακού στην Ευρώπη ως στρατιωτική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από τρίτη χώρα (Τουρκία). Ακόμη, υποστηρίζει την κατάργηση της χρηματοδότησης της Τουρκίας και των κατεχομένων από την Ε.Ε και την επιβολή εμπάργκο όπλων. Επιπρόσθετα, το Ε.ΛΑ.Μ προτείνει το άμεσο κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων. Παράλληλα, υποστηρίζει την ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς ως αποτρεπτική δύναμη και τη σύναψη αμυντικών και οικονομικών συμμαχιών με χώρες με τις οποίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. Ακόμη, προτείνει πλαίσιο προστασίας των περιουσιών των προσφύγων για να μην περάσουν σε τουρκικά χέρια και ενίσχυση της προσφυγικής πολιτικής του κράτους, καθώς και αποκατάσταση της υφιστάμενης αδικίας ειδικότερα για την πλειοψηφία των προσφύγων που έχουν παραγκωνιστεί στους συνοικισμούς. Τέλος, θεωρεί ότι δεν πρέπει να παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα σε χώρους μη ελεγχόμενους της Δημοκρατίας και υποστηρίζει την κατάργηση των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε άτομα που δεν διαμένουν σε χώρους ελεγχόμενους από τη Δημοκρατία.

Όσον αφορά την οικογένεια το Ε.ΛΑ.Μ αποζητά την προστασία του θεσμού αυτού, τον οποίο θεωρεί θεμέλιο της κοινωνίας. Εντός αυτού του πλαισίου, δίνει έμφαση στην προστασία των αξιών και των αρχών που αποτελούν τη βάση της οικογενειακής μονάδας, προωθώντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη μεταξύ των μελών της. Η οικογένεια αναδεικνύεται ως η βασική μονάδα της κοινωνίας, όπου δημιουργεί σχέσεις αγάπης και αλληλεγγύης.

Σχετικά με το μεταναστευτικό θεωρεί τη λαθρομετανάστευση σημαντική πρόκληση για την Κύπρο και ολόκληρη την Ευρώπη. Στηρίζει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπισή της, με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πρόληψη της δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της.

Το Ε.ΛΑ.Μ. έχει ανακοινώσει πως θα ενταχθεί στο European Conservatives and Reformists Group (ECR). Το ECR είναι ένα πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα ευρωβουλευτών από διάφορα κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς. Στόχος του παρουσιάζεται η προώθηση των παραδοσιακών αξιών της Ευρώπης, όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία.

Υποψήφιοι:

Γεάδης Γεάδη: Είναι γόνος αγωνιστή του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Η μητέρα του είναι πρόσφυγας από την κατεχόμενη Σκυλλούρα. Σπούδασε Προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες ως τεχνικός και συντηρητής ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς επίσης στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και σε γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο. Μετά την είσοδο του Ε.ΛΑ.Μ στη Βουλή, εργάζεται ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης, ενώ είναι Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Μάριος Πελεκάνος: Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για μερικούς μήνες μέχρι την πρόσληψη του στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ, έπειτα σπούδασε εξ αποστάσεως στο University of Manchester. Εργάστηκε τρία χρόνια στην Αλβανία και πλέον έχει τη δική του επιχείρηση. Από το 2017 άρχισε την έντονη ενασχόλησή του με τα κοινά καταθέτοντας υποψηφιότητα δημοτικού συμβούλου με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Έκτοτε έχει διαγράψει σταδιοδρομία με το εν λόγω κόμμα. Τον Ιούλιο του 2021 διορίζεται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, πόστο το οποίο διατηρεί μέχρι και τη λήξη της θητείας της Κυβέρνησης. Τον Μάιο του 2023 εκλέγεται στη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗ.ΣΥ. Παραιτήθηκε από τη θέση του στις 12 Φεβρουαρίου 2024 και περίπου ένα μήνα μετά εγγράφεται ως μέλος του Ε.ΛΑ.Μ. Υπήρξε χωρία φημών για τους λόγους του διαζυγίου του Μάριου Πελεκάνου με το ΔΗ.ΣΥ. Από πλευράς του το ΔΗ.ΣΥ. εξέδωσε φήμες γύρω από το όνομά του και φρόντισε να διαγράψει θορυβωδώς τον συγκεκριμένο από το κόμμα. Ο Μάριος Πελεκάνος δικαιολόγησε την επιλογή αποχώρησης του από το ΔΗ.ΣΥ και ένταξής του στο Ε.ΛΑ.Μ, αναφερόμενος στις διαχρονικές του θέσεις σε ύψιστης σημασίας ζητήματα για τον κάθε Έλληνα Κύπριο.

Λίνος Ιωάννης Χατζηγεωργίου: Είναι 26 χρονών και αποτελεί τον νεότερο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο του Ε.ΛΑ.Μ. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης στο «Εμπορικό Δίκαιο» του University of Sunderland. Ανήκει στις τάξεις του Ε.ΛΑ.Μ από τα εφηβικά του χρόνια και συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του κινήματος. Διετέλεσε πρόεδρος του Μετώπου Νεολαίας του Ε.ΛΑ.Μ. Ασπάζεται τις θέσεις του Ε.ΛΑ.Μ, θεωρώντας ως σημαντικότερη αυτή του Κυπριακού προβλήματος. Σήμερα, είναι μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του Ε.ΛΑ.Μ και ενεργό στέλεχος της Επαρχιακής Οργάνωσης του Ε.ΛΑ.Μ Αμμοχώστου.

Πόλυς Ανωγυριάτης: Είναι γόνος αγωνιστών του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Λάρισα και έκανε μεταπτυχιακό στο Bristol University. Σήμερα διοικεί μαζί με τον αδελφό του βιομηχανία ξυδιού στην Κύπρο, επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ενώ είναι αντιπρόσωπος της εταιρείας «OJO sunglasses», έχοντας καταστήματα σε Λεμεσό, Πάφο και Λίβανο. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Επαρχιακός Επιτροπής Λεμεσού Ε.ΛΑ.Μ.

Μαρία Νικολάου: Κατέχει πιστοποιητικά που αφορούν Εκφώνηση και Ομιλία, LCCI Accounting, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, ενώ σήμερα σπουδάζει Digital Marketing. Από το 2017 έως και σήμερα εργάζεται ως Κοινοβουλευτική Συνεργάτης του Ε.ΛΑ.Μ. Παρακολουθεί τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Εργασίας, Οικονομικών και Υγείας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 ήταν υποψήφια του Ε.ΛΑ.Μ στην επαρχία Αμμοχώστου.

Παύλος Ιωάννου: Είναι ο αριστίνδην υποψήφιος της Ε.ΛΑ.Μ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα των Οικονομικών Επιστημών. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στο London School of Economics, έχει σπουδάσει στο Northern Illinois University, ενώ, έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές στα Μαθηματικά και στις Επιστήμες των Υπολογιστών. Υπήρξε επί δεκαετίας Χρηματοοικονομικός επίτροπος. Κατέρχεται ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Ε.ΛΑ.Μ χωρίς, όμως, να μετέχει στο κόμμα. Αποζητά τη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της Απελευθέρωσης, καθώς, επίσης, διεκδικεί τη διατήρηση του θεσμού της οικογένειας.

*Θα ακολουθήσουν οι θέσεις των υπόλοιπων υποψηφίων στο β’ μέρος.