Ευρωεκλογές 2024 (β’ μέρος)

Ευρωψηφοδέλτιο ΔΗ.ΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων: Το κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης ιδρύθηκε το 2018 έπειτα από εσωκομματικές διαφορές με το ΔΗ.ΚΟ, με το οποίο δεν έχει ουσιαστική διαφορά στις ιδεολογικές αντιλήψεις του.

Όσον αφορά το Κυπριακό επιδιώκεται μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομποσπονδίας, στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Αρχών της Ε.Ε και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών. Μια λύση που θα επανενώνει τον λαό, την κοινωνία και την οικονομία, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό η ΔΗ.ΠΑ επιθυμεί μια μεταναστευτική πολιτική βάσει της οποίας θα διασφαλίζεται ο σεβασμός στους νόμους της Πολιτείας από πλευράς αιτητών ασύλου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί άμεσης απέλασής τους, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, διεκδικούν μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα, τη γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης, όπως, και, τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών το οποίο θεωρείται προϋπόθεση ελευθερίας.

Κατέρχεται στις Ευρωβουλευτικές εκλογές διεκδικώντας έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκειμένου να συμμετάσχει στην πολιτική ομάδα του «RENEW EUROPE», όντας η πρώτη πολιτική δύναμη της Κύπρου που θα ταχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Η ΔΗ.ΠΑ-Συνεργασία, μαζί με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, εργάζονται για μια Ευρώπη που θα βασίζεται στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη και στην ισότητα. Ως στόχος τους παρουσιάζεται μια Ευρώπη όπου θα υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ζουν με ασφάλεια και θα ευημερούν.

Υποψήφιοι:

Μαρίνος Κλεάνθους: Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της ΔΗ.ΠΑ. Είναι δικηγόρος με εξειδίκευση το Δίκαιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Από το 2005 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Στα πλαίσια της εθελοντικής του δράσης, βοήθησε στην εισαγωγή του αθλήματος boccia στην Κύπρο: ενός αθλήματος που απευθύνεται σε άτομα με ολική αναπηρία. Όσον αφορά το Κυπριακό έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του πλαισίου Γκουτέρες λέγοντας τα εξής: «Είμαστε το μόνο κόμμα του κέντρου που στηρίζουμε την υφιστάμενη διαδικασία, καθώς υιοθετούμε το πλαίσιο Γκουτέρες, με τα καλά και τα κακά του. Πιστεύουμε στις προοπτικές της επανενωμένης μας πατρίδας».

Αλέκος Τρυφωνίδης: Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολογικής Μηχανικής του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου. Εργάστηκε ως Τεχνικός Μηχανικός στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, όπου ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση ως Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ. Υπήρξε Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Κυπρίων Φοιτητών «Αναγέννηση» και έχει υπάρξει σε διάφορα άλλα παραρτήματα του ΔΗ.ΚΟ. Πλέον, είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία.

Μάριος Ελευθερίου: Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, επαγγελματικού τίτλου στις Τραπεζικές Εργασίες και Πτυχίου Νομικής από το University of London. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Αναγέννησης Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΝ και Πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗ.ΚΟ Λεμεσού. Η ένταξή του στη ΔΗ.ΠΑ έγκειται στην ανέκαθεν σχέση του με το Δημοκρατικό Κόμμα, και, έπειτα στη ΔΗ.ΠΑ. Η πρόταση για συμμετοχή του στο Ευρωκοινοβούλιο αφορά «τη Δημιουργία Πανευρωπαϊκής Μονάδας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος, αναβαθμίζοντας το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Διαφθοράς. Μια τέτοια Μονάδα θα έχει αρμοδιότητες ελέγχου των κρατών-μελών, σε εθνικό επίπεδο και θα συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτικών και νομοθετημάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βάση τα μοντέλα βέλτιστων πρακτικών». Σήμερα είναι μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής της ΔΗ.ΠΑ Λεμεσού και Δημοτικός Σύμβουλος Κάτω Πολεμιδιών.

Παντελής Ποιητής: Συμμετέχει ως Αριστίνδην Υποψήφιος στο συνδυασμό της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία. Σπούδασε Νομική και Διεθνή Πολιτική στο Middlesex University London και στο τελευταίο έτος των σπουδών του, μαθήτευσε στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με θέματα της Κυπριακής Διασποράς. Η πολιτική βρισκόταν από τα νεανικά του χρόνια στη ζωή του και το 2023 δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον προεκλογικό αγώνα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η στάση του προήλθε μετά την αποχώρησή του από τον Δημοκρατικό Συναγερμό τον Σεπτέμβριο του 2022, γεγονός που τάραξε τότε την κοινή γνώμη, αφού ο ίδιος είχε υπάρξει στέλεχος σε όλα τα παραρτήματα του Συναγερμού. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως εκφράζει τις μετριοπαθείς θέσεις, ενώ, επεξήγησε πως έτσι κατονομάζει τις θέσεις που δεν εμπίπτουν στα άκρα. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως εκφράζει την πολιτική μετριοπάθεια.

Μάριος Χαραλαμπίδης: Συμμετέχει ως Αριστίνδην Υποψήφιος στο συνδυασμό της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία. Σπούδασε στο University of East Anglia (UEA) και είναι Πιστοποιημένος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κύπρου. Από το 2021, κατέχει τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Europa Donna Κύπρου, με πλούσιο έργο και εξαιρετικά αποτελέσματα, προχωρώντας σε σημαντικές τομές για πλήρη αναβάθμιση και ορθολογιστική ανάπτυξη του Οργανισμού. Διατελεί, επίσης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Θέμις Ανθοπούλου: Συμμετέχει ως Αριστίνδην Υποψήφια στο συνδυασμό της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία. Η Θέμις Ανθοπούλου το 2014 διορίστηκε λειτουργός δημοσίων σχέσεων της Λεβέντειου Πινακοθήκης, όπου είχε εργατικό ατύχημα το 2015 και παρέλυσε το αριστερό της χέρι. Μετά το εργατικό ατύχημα ανέπτυξε ακτιβιστική δράση στα θέματα αναπηρίας. Έτσι, σήμερα είναι Γενική Γραμματέας του Παγκύπριου Οργανισμού Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΑΑ). Η σχέση της με την πολιτική εντάθηκε το 2003 με τη συμμετοχή της στο επιτελείο του Τάσου Παπαδόπουλου. Οι καλές της σχέσεις με τον Μάριο Καρογιάν αποτέλεσαν ένα από τους λόγους ένταξής της στο ψηφοδέλτιο της ΔΗ.ΠΑ. Σύνθημά της να υπάρχει μια κοινή πρόσβαση στην Ευρώπη.

Ευρωψηφοδέλτιο Οικολόγων – Συμμαχίας Πολιτών: Θεωρούν το Κυπριακό ως ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτικό. Είναι κατά της δημογραφικής αλλοίωσης των κατεχομένων και της «επιτροπής αποζημιώσεων». Στόχος τους είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, καθώς και η κατάργηση των ξένων εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και των Βρετανικών Βάσεων. Επιπρόσθετα, ζητούν την επιστροφή όλων των προσφύγων και την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Προσβλέπουν σε λύση του Κυπριακού προβλήματος μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Μία λύση, η οποία θα προνοεί τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα στο πλαίσιο των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε και σε συμφωνία με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επομένως, η λύση πρέπει να αποκλείει κάθε μορφή διχοτόμησης, δύο κρατών, ένωσης ή προσάρτησης σε ξένο κράτος.

Όσον αφορά την οικονομία, στηρίζουν το οικονομικό σύστημα μικτής οικονομίας με ταυτόχρονη έμφαση τόσο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην ενίσχυση μιας ανθρωποκεντρικής οικονομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, με στόχο το ευρύτερο σύνολο της κοινωνίας.

Επίσης, σύμφωνα με δική τους πρόταση, επιθυμούν όπως ανοικοδομηθεί στη βάση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος, το λιμάνι της Αμμοχώστου. Παράλληλα, σημαντική θέση των Οικολόγων είναι η καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο στις ακτές της Τουρκίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχίας Πολιτών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Υποψήφιοι:

Σταύρος Παπαδούρη: Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Κατάγεται από τη Μονή Λεμεσού και τις Κέδαρες Πάφου. Σπούδασε Διεύθυνση Ξενοδοχείου με παράλληλες σπουδές στη Διοίκηση Τουριστικών Επαγγελμάτων. Το 2021 εξελέγη βουλευτής Λεμεσού στο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και Ενέργειας και Μεταφορών. Επίσης, είναι μέλος της Τεχνοκρατικής Επιτροπής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακόμη, είναι ο ιδρυτής και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

Πέτρος Χριστοδούλου: Γεννήθηκε στη Λάρνακα και σπούδασε στο Α.Τ.Ι Πολιτική Μηχανική. Είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου Εκμάθησης Η.Υ, όπου και εργάστηκε ως καθηγητής για 15 χρόνια. Διετέλεσε μέλος της Κ.Ε της Ε.Δ.Ε.Κ για αρκετά χρόνια. Παράλληλα, υπηρέτησε ως Μέλος του Δ.Σ των πρώην Κυπριακών Διυλιστηρίων και μετέπειτα ΚΕΤΑΠ. Το 2011 εκλέγηκε Αντιδήμαρχος στο Δήμο Λάρνακας και ανέλαβε καθήκοντα του Δημαρχεύοντος το 2016. Σήμερα, εργάζεται ως Εμπορικός Υπεύθυνος σε Φαρμακευτική Εταιρία.

Άλκης Παπής: Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και ζει στην Λεμεσό. Κατέχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Διετέλεσε Διευθυντής Εργοστασίου και εργάστηκε ως Ανώτερος Σύμβουλος Επιχειρήσεων στους τομείς της διαχείρισης ποιότητας, της ασφάλειας τροφίμων και της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας. Επίσης, συνεργάστηκε επί σειρά ετών με Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, διδάσκοντας σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός Χημείας στη Μέση Εκπαίδευση.

Όζ Καραχάν: Είναι Τουρκοκύπριος πολιτικός ακτιβιστής, αρθρογράφος και Πρόεδρος της δικοινοτικής οργάνωσης «Union of Cypriots», η οποία προωθεί την κυπριακή ταυτότητα ενάντια στην κατοχή. Σπούδασε Παγκόσμια Πολιτική και Ανάλυση Συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη και Επικοινωνία για την Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Μάλμο. Συμμετείχε στις Ευρωεκλογές του 2019 με το τ/κ Κίνημα «Γιασεμί», χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Αντιτάσσεται στις οποιεσδήποτε ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύουν την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της.

Μαρία Κολά: Κατάγεται από το Παλιομέτοχο. Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Uclan Cyprus στην Ανάλυση Δεδομένων. Κατέχει τη θέση της Αντιπροέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Διετέλεσε Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και είναι ενεργό μέλος του Κινήματος Οικολόγων τα τελευταία 12 χρόνια. Υπήρξε για αρκετά χρόνια Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης. Επίσης, διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Νεολαίας Οικολόγων. Το 2022 εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. 

Βάσω Κυριακού – Πελεγκάρη: Κατάγεται από το χωριό Γερόλακκος. Παρακολούθησε Δημοσιογραφία (I.S.D.A), ενώ φοίτησε και στη σχολή R.C. SCHOOL OF MODELS AND ARTS στο τμήμα Θεάτρου και Ορθοφωνίας. Είναι δημοσιογράφος, παρουσιάστρια τηλεόρασης και ραδιοφωνική παραγωγός στο ΡΙΚ.

Ευρωψηφοδέλτιο Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών δημιουργήθηκε από μία ομάδα κυνηγών-πολιτών το 2014 και εγγράφηκε ως Πολιτικό Κίνημα το 2018. Σκοπός του Κινήματος είναι η απόκτηση Πολιτικής Φωνής με όραμα τη δημιουργία ενός Κράτους Αξιοκρατικού, Δικαίου και Ευήμερου. Στόχος του κινήματος, είναι η σύνταξη μιας κοινωνικής συμμαχίας, απαλλαγμένης από πολιτικές σκοπιμότητες, με νέα δραστήρια, άφθαρτα πρόσωπα, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων του Κύπριου Πολίτη κυνηγού, καθώς και την  προστασία του περιβάλλοντος.

Το Κίνημα Ενωμένων Κυπριών Κυνηγών έχει θέσει ως σκοπό του την ποιοτική αναβάθμιση του Κύπριου κυνηγού και τη διαφύλαξη της κυνηγετικής δραστηριότητας, μέσα από τον σεβασμό προς την φύση με προοδευτικές περιβαλλοντικές θέσεις. Οι θέσεις τους αφορούν το Κυπριακό, την παιδεία, το κυνήγι-περιβάλλον, τον Ακάμα, τη Δικαιοσύνη, την οικονομία, την κοινωνία-πρόνοια, την άμυνα και την Ενέργεια-ΑΟΖ.

Όσον αφορά το Κυπριακό, το ΚΕΚΚ επιδιώκει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα κατοχυρώνει την ασφάλεια όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση, η οποία μέσα από σωστές βάσεις θα δημιουργήσει σωστές προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και θα καταστήσει την Κύπρο ως ένα ασφαλή χώρο μακριά από φανατισμούς, απειλές και εντάσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η λύση αυτή θα πρέπει πρώτα να είναι βιώσιμη ως προς την καθημερινή συμβίωση των κατοίκων του νησιού αυτού με ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών για να επιτευχθεί ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος ευημερίας και κυρίως ένα κράτος ασφάλειας βασισμένο σε Δημοκρατικές αρχές.

Όσον αφορά την οικονομία παλεύουν για τη δίκαιη αποζημίωση των κουρεμένων και των κατόχων αξιόγραφων, καθώς και για την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας με πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα μέλη τους. Παράλληλα, στηρίζουν την προστασία της εγχώριας παραγωγής αγαθών έναντι ξένου ανταγωνισμού και την προστασία και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ούτως ώστε να είναι βιώσιμες.

Υποψήφιοι:

Νικόλας Προδρόμου: Κατοικεί στο χωριό Φρέναρος. Κατέχει πτυχίο στον κλάδο του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας από το ΤΕΙ Αθηνών. Είναι ιδιοκτήτης Συνεργείου που ασχολείται με Απολυμάνσεις και Απεντομώσεις και παράλληλα διατηρεί φρουταρία. Ασχολείται με τη διδασκαλία του kickboxing τα απογεύματα και έχει εκπαιδευτεί ως εθελοντής στη λήψη δειγμάτων για δότες μυελού των οστών και παράλληλα λαμβάνει μέρος σε εθελοντικές δειγματοληψίες για εξεύρεση δοτών μυελού των οστών. Επίσης, μετέχει ενεργά στη βοήθεια και στήριξη άπορων οικογενειών. Είναι διευθυντής ιδιωτικής εταιρείας και ο Πρόεδρος του κινήματος ΚΕΚΚ. Το 2021 έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στην επαρχία Αμμοχώστου με το κίνημα.

Αδάμος Βραχίμης: Γεννήθηκε στο Παραλίμνι και διαμένει στη Δερύνεια της Επαρχίας Αμμοχώστου. Σπούδασε Mechanical Εngineering στο Πανεπιστήμιο Frederick. Δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δερύνειας και έχει εκτελέσει χρέη Αντιπροέδρου. Ο ίδιος λαμβάνει μέρος σε κοινωνικές δραστηριότητες στην επαρχία του με σκοπό την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη σε τρόφιμα, φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συμμετέχει σε εκδηλώσεις δενδροφύτευσης. Επίσης, συμμετείχε στις Βουλευτικές εκλογές του 2021 με το ΚΕΚΚ.

Πανίκος Πιλάλης: Γεννήθηκε στη Λάρνακα και διαμένει στην Τερσεφάνου. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Εργάστηκε ως διευθυντής σκηνής για 5 χρόνια στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα. Είναι ηθοποιός εδώ και 21 χρόνια, συνεργαζόμενος σχεδόν με όλα τα τηλεοπτικά κανάλια σε διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές, εκπομπές και θεατρικές σκηνές. Επίσης, είναι ιδιοκτήτης της κυπριακής ταβέρνας στη Κοφίνου. Είναι εθελοντής σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Το 2021 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Αμμοχώστου με το ΚΕΚΚ.

Λευτέρης Θεοδώρου: Κατάγεται από τη Λευκωσία. Σπούδασε Νομική στο University of Nicosia και μέχρι σήμερα είναι τραπεζικός υπάλληλος στην Alpha Bank. Είναι ο αντιπρόεδρος του ΚΕΚΚ και Επαρχιακός Λάρνακας.

Απραξίν Ντιμίτρι: Κατάγεται από την Μόσχα και σήμερα διαμένει στη Λευκωσία. Είναι εκπαιδευτικός στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το 2017 και Πρόεδρος των Ρωσόφωνων Κύπρου.

Γεωργία Κωνσταντινίδου: Κατάγεται από τη Λεμεσό και σήμερα διαμένει στη Λευκωσία. Σπούδασε Business Administration στο European University Cyprus. Είναι διευθύντρια του BERETTA Κύπρου και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων ΚΕΚΚ. Στο παρελθόν, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του κινήματος ΚΕΚΚ. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που βάζει υποψηφιότητα σε εκλογικές διαδικασίες. Το 2021 έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές για πρώτη φορά, ενώ την ίδια χρονιά αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συμπλήρωσε 20 χρόνια πρωταθλητισμού στην σκοποβολή. Σήμερα απέχει από τον αθλητισμό.

Ευρωψηφοδέλτιο Κόμματος για τα Ζώα: Το κόμμα για τα ζώα ξεκίνησε τον Απρίλιου του 2014. Σκοπός του είναι η καλή διαβίωση των ζώων στο πολιτικό σύστημα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν πολιτικά φιλοζωικά κόμματα για τα ζώα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Αγγίζουν θέματα που αφορούν την υγεία, την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση-ισότητα, τα ΑΜΕΑ και την ευημερία των ζώων.

Όσον αφορά Κυπριακό ζητούν μια λύση η οποία θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, μια λύση που όλοι θα απολαμβάνουν όλες τις ανθρώπινες ελευθερίες, την ελεύθερη διακίνηση και χωρίς ρατσιστικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Σύμφωνα με το κόμμα για τα ζώα, η λύση στο Κυπριακό, σημαίνει ένα ενιαίο κράτος, μια διεθνή κυριαρχία, ένας λαός, μια ιθαγένεια, μία οικονομία, ένα αειφόρο οικοσύστημα και να εδράζεται σε αρχές και αξίες στης ΕΕ. Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, στέκεται σε μια λύση η οποία θα σέβεται αυτά που όλοι οι λαοί ζητούν και αναζητούν. Καταλήγουν λέγοντας ότι εάν η λύση για το Κυπριακό συμπεριλαμβάνει όλα τα πιο πάνω και θα συμπεριληφθούν σε ένα πακέτο το οποίο ονομάζεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν τους ενδιαφέρει η ταμπέλλα της λύσης, αλλά το περιεχόμενο αυτής της λύσης. Με λίγα λόγια, στηρίζουν την όποια λύση θεωρούν πως θα έχει σωστό περιεχόμενο, είτε αυτή ονομάζεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είτε οτιδήποτε άλλο.

Το κόμμα για τα ζώα αναγνωρίζει τις ακόλουθες πρόσθετες θεμελιώδεις αρχές. Αρχικά, την υποχρέωση για τη διατήρηση μιας βιώσιμης γης, τώρα και στο μέλλον, τη συμπόνια για όλα τα ζωντανά όντα, την προστασία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ζώων. Επίσης, το δικαίωμα να ζουν σύμφωνα με τις φυσικές και βιολογικές τους ανάγκες. Ακόμη, την προστασία και τον σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον μας, την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την αντίσταση κατά των διακρίσεων. Άλλη μια αρχή τους είναι η αντίσταση έναντι ανεύθυνης επιβάρυνσης των παγκόσμιων πόρων και της γεωργικής γης, αλλά και η διαφάνεια, ακεραιότητα και δημοκρατία. Τέλος, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ελευθερίας και της προσωπικής ευθύνης.

Υποψήφιος του κόμματος στις ευρωεκλογές είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Κυριάκου.

Ευρωψηφοδέλτιο Volt: Αποτελεί νεοσύστατο προοδευτικό κόμμα. Ανήκει στο Ευρωπαϊκό Βολτ, το πρώτο πανευρωπαϊκό κόμμα με πάνω από 100 εκλεγμένους εκπροσώπους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προωθούν τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας με έναν κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό στρατό, έναν Πρόεδρο εκλεγμένο από τους Ευρωπαίους πολίτες και ένα Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας. Είναι υποστηρικτές της κυκλικής οικονομίας και των πράσινων ενεργειακών πολιτικών. Προτείνουν την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασία περιβάλλοντος. Καίριος στόχος τους, να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Υποστηρίζουν την ανάδειξη των συνόρων της Κύπρου σε ευρωπαϊκά σύνορα, η προστασία τους από έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό, και η υιοθέτηση μιας ενιαίας, συνεπούς ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Η ίδρυση του κυπριακού Volt προέρχεται από τις κοινές αρχές και αξίες: του ευρωπαϊσμού, του δικοινοτισμού, και του εκσυγχρονισμού.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επιζητούν επίλυση του Κυπριακού με στόχο την ομοσπονδιακή μετεξέλιξη της χώρας. Υποστηρίζουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και σύμφωνα με όλες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις μέχρι τώρα διαδικασίες των συνομιλιών. Επίσης, υποστηρίζουν την υιοθέτηση αποτελεσματικών και ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τη διάνοιξη περισσότερων σημείων διέλευσης από και προς τις δύο περιοχές, και γενικά την κοινωνική και πολιτική συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις κοινότητες του νησιού. Παράλληλα, στοχεύουν στον τερματισμό της στρατιωτικοποίησης και της διαίρεσης, στην μεταρρύθμιση και τη διαφάνεια των πολιτειακών θεσμών, και στην ενότητα του τόπου και των ανθρώπων του, σε μια ενωμένη, δημοκρατική και ισχυρή Ευρώπη.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, απαιτούν την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου και προώθηση κοινού συστήματος ασύλου στην Ε.Ε. Παράλληλα, προτείνουν τη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για τη μετανάστευση, ώστε όχι μόνο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά με σκοπό την παροχή τεχνογνωσίας για εναρμόνιση της Τ/Κ μεταναστευτικής πολιτικής με το κοινοτικό κεκτημένο. Επίσης, υποστηρίζουν τις αποτελεσματικές επιστροφές με ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο με ταυτόχρονες δράσεις επανένταξης, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τρίτων χωρών.

Υποψήφιοι:

Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Χαρακτηρίζεται ακτιβίστρια και ασχολείται με την Πολιτική ανάλυση. Είναι απόφοιτη πολιτικών επιστημών και ιστορίας της πολιτικής σκέψης. Εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος επί ζητημάτων που άπτονται της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής. Το πεδίο ενδιαφέροντός της, περιλαμβάνει την άνοδο της ακροδεξιάς, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το Κυπριακό πρόβλημα.

Hulusi Kilim: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Συμμετέχει στις προσπάθειες συμφιλίωσης των κατοίκων του νησιού. Το κίνητρό του αυτό, τον οδήγησε στο να γίνει δίγλωσσος πολίτης. Για δύο θητείες, ο Hulusi διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Antenna Αμμοχώστου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Φοιτητών (AEGEE), ενός μη πολιτικού ευρωπαϊκού δικτύου νεολαίας. Υπήρξε ενεργό μέλος της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου και ιδρυτικό μέλος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, μιας πρωτοβουλίας που έλαβε το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2018. Καθίσταται ο Γενικός Γραμματέας του Βολτ Κύπρου και καταπιάνεται με το Διεθνές Εμπόριο.

Μακάριος Δρουσιώτης: Έχει εκδώσει 12 βιβλία για διάφορες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου. Εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Αναστασιάδη για τις Προεδρικές εκλογές. Μετά τη νίκη του Αναστασιάδη, διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλός του. Διετέλεσε ως προσωπικός βοηθός του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ε.Ε, Χρήστου Στυλιανίδη, στις Βρυξέλλες, όπου υπηρέτησε μέχρι το 2019. Είναι ερευνητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει διατυπώσει επανειλημμένως τη θέση του υπέρ της Βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο, δαιμονοποιώντας τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α και ηρωοποιώντας τους αποικιοκράτες, αφού σύμφωνα με αυτόν «οι Άγγλοι μας πήραν από τις σπηλιές το 1960 και μας παρέδωσαν κράτος». Επίσης, υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν.

Νικόλας Κυριάκου: Γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Κύπρο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και στο Συγκριτικό, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και στον τομέα του δικαίου της Ε.Ε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Σήμερα εργάζεται ως νομικός υπάλληλος στην Eurojust, τον Οργανισμό της Ε.Ε για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας τους εισαγγελείς στην καταπολέμηση του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος.

Λύσια Δημητρίου: Είναι απόφοιτη ψυχολογίας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως επιστημονική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί σε μεγάλα ερευνητικά έργα στον τομέα της κλινικής ιατρικής έρευνας και έχει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν θέματα γυναικείας και ψυχικής υγείας, όπως και τον εκσυγχρονισμό στην εκπαίδευση.

Σοφία Βασιλείου: Είναι εμπειρογνώμονας ποιοτικής έρευνας. Έχει σπουδάσει Ανθρωπογεωγραφία και Οικονομικά και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις Διεθνείς Σχέσεις. Έχει μακρά εμπειρία σε ηλεκτρονικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο τόσο για τοπικούς πελάτες, όσο και για λογαριασμό διεθνών οργανισμών, για τους οποίους έχει εργαστεί για την παροχή ποιοτικής έρευνας και την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων σκέψεων στον τομέα για να προσφέρει μια εξατομικευμένη προσέγγιση και αξιοποιήσιμες γνώσεις στους πελάτες της. Έχει, επίσης, διατελέσει δημοτική σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας από το 2002 έως το 2006.

Ευρωψηφοδέλτιο Κινήματος Νίκη: Είναι κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ως λύση του Κυπριακού προβλήματος. Υποστηρίζουν πως η λύση αυτή επισημοποιεί τη διχοτόμηση και πως η μοναδική λύση που έπρεπε να υπάρχει είναι η λύση ως Ενιαίο Κράτος (Κυπριακή Δημοκρατία) με βάση το Πρωτόκολλο 10, με το οποίο εντάχθηκε στην Ε.Ε. Σκοπός τους είναι η απελευθέρωση της Κύπρου από την Τουρκία. Υποστηρίζουν πως η λύση θα πρέπει να είναι δημοκρατική και να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Παράλληλα, επιδιώκουν την επανατοποθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη σωστή του βάση.Επίσης, ζητούν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τα οποία συντηρούν το ψευδοκράτος, την ακύρωση και ανάκληση όλων των διαβατηρίων και ταυτοτήτων που παραχωρήθηκαν σε τ/κ και την παρεμπόδιση κάθε είδους οικονομικής ή άλλη βοήθειας προς το ψευδοκράτος από όπου και αν προέρχεται.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, υποστηρίζουν τη λήψη αυστηρότερων νομοθετικών και πρακτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Θα πρέπει να σταματήσουν οι ροές των λαθρομεταναστών και όλοι οι παράνομοι να απελαθούν από τη χώρα, να σφραγιστούν τα σύνορα, να υπάρχουν ειδικές δυνάμεις-εθνοφυλακής και να συγκροτηθεί ένα σχέδιο απελάσεων. Επίσης, τονίζουν ότι το καθεστώς χορήγησης ασύλου θα πρέπει να δίνεται μόνο σε εκείνους που το δικαιούνται, σεβόμενοι τους νόμους της χώρας μας.

Υποψήφιος:

Ανδρέας Νικολάου: Γεννήθηκε στον κατεχόμενο Βαθύλακα της επαρχίας Αμμοχώστου. Είναι πτυχιούχος Δόκτωρ/ Καθηγητού Φυσιοπαθητικής και Παραδοσιακής Ιατρικής USA University Calofornia. Είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοπαθητικής Ιατρικής και Διευθυντής Νέο-Ιπποκρατικής Σχολής Εππαγγελματικής Κατάρτισης. Το 2021 έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής στην επαρχία Αμμοχώστου με το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Ευρωψηφοδέλτιο Κινήματος Εθνική Δράσις

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο κόμμα, που ιδρύθηκε λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Η ιδεολογία του ακολουθεί το τρίπτυχο «πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια» και μάχεται για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας της Κύπρου. Υποστηρίζει ότι οι εθνικοί κίνδυνοι είναι δύο: η εισβολή και η κατοχή και η λαθρομετανάστευση.

Όσον αφορά το Κυπριακό, προτεραιότητα είναι η ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως μια δικοινοτική διαφορά. Το κίνημα καταγγέλλει το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος μέλος της Ε.Ε υπό την κατοχή της Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή η τελευταία διεκδικεί την ένταξή της στην Ένωση και ενισχύεται από αυτή στρατιωτικά. Οι υποψήφιοί του υποστηρίζουν ότι «η Κύπρος δεν είναι μοιρασμένη για να την επανενώσουμε, αλλά κατεχόμενη από την Τουρκία για να την Απελευθερώσουμε», χωρίς όμως να εξηγούν τον τρόπο.

Επίσης, υποστηρίζουν την οριστική διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε, την αποκοπή χρηματοδοτήσεων προς της Τουρκία και την καταγγελία της Τουρκίας για όλα τα εγκλήματά της.

Στο Μεταναστευτικό υποστηρίζουν τη μετακίνηση και περιορισμό των παράνομων μεταναστών σε τουρκοκυπριακά ακατοίκητα χωριά, στα οποία θα κάνουν διάφορα χειρωνακτικά έργα. Η κίνηση αυτή θα αποσκοπεί στη μείωση της μετάβασής τους στο νησί, στην πάταξη της παράνομης εργασίας και στην πτώση της ανεργίας.

Επιπλέον, τάσσονται κατά στον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, στις εκτρώσεις και στις παρελάσεις περηφάνιας (pride) και κατά της εγκληματικότητας, της άγνοιας και της διαφθοράς από τη νεολαία. Τέλος, δηλώνουν ότι έχουν προτάσεις για λύση των προβλημάτων οικονομίας και παιδείας στην Κύπρο, χωρίς όμως να υπάρχουν κάπου καταγεγραμμένες. 

Το κίνημα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ομάδα Identity and Democracy (ID), η οποία δίνει έμφαση στην παράνομη μετανάστευση και τάσσεται υπέρ της προστασίας των εθνικών ταυτοτήτων, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της είναι οι «Ευρωπαίοι εθνικιστές συμπαραστάτες» της.

Οι πέντε υποψήφιοι του κινήματος είναι: ο Πρόεδρός του, Γιώργος Νικολάου, ο Πάνος Παναγή, ο Στάθης Παφίτης, ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης και ο Χαράλαμπος Τάκκας.

Ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρόνικος Ζερβίδης: Είναι Επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εταιρειών. Εργάστηκε στον τομέα της Πληροφορικής και υπέβαλε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές του 2023. Έχει δημιουργήσει με τεχνολογία ΑΙ ένα ολιγόλεπτο μουσικό μανιφέστο, καθώς και ένα 20σέλιδο πρόγραμμα, για να γίνει καλύτερη η Κύπρος, η Ευρώπη και ο κόσμος.

Στο Κυπριακό δηλώνει ότι έχει €100 δισ. για τη λύση, με στόχο του τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά δεν αποκλείει τη λύση δύο κρατών. Η περίπτωση της διχοτόμησης προϋποθέτει τα ανταλλάγματα της ουσιαστικής αποζημίωσης, σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και της επιστροφής των Βαρωσίων στους Ελληνοκύπριους. Υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση με την «τδβκ» κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς αρχικό πλαίσιο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Θεωρεί ότι η πρόταση λύσης πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα και για τις δύο «κοινότητες», δηλαδή χωριστά δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, και με τη βοήθεια της Ευρώπης, διαλαλεί ότι θα διασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη σε δέκα χρόνια.

Όσον αφορά την παιδεία, τονίζει την ανάγκη διαβούλευσης του Υπουργού Παιδείας με διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς για την παροχή συστάσεων για βελτίωση της εκπαίδευσης.

Για το μεταναστευτικό, θεωρεί ότι η Ε.Ε πρέπει να πληρώσει την Τουρκία για να φροντίζονται οι αιτητές ασύλου από το ψευδοκράτος και τέλος, όσον αφορά την οικονομία υιοθετεί προτάσεις για τις αλλαγές φόρου και Φ.Π.Α.

Ανεξάρτητος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου: Πρόκειται για έναν νέο 24 ετών, ο οποίος αυτοδημιούργητα έχει χαράξει πορεία στον τομέα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι γόνος ιερατικής πολύτεκνης οικογένειας και έχει επιλέξει να μην σπουδάσει. Η υποψηφιότητά του έρχεται ως απάντηση στην χρόνια απάθεια της νεολαίας για συμμετοχή στα κοινά και αποσκοπεί να ταρακουνήσει τη νεανική συνείδηση. Ο λόγος μη ένταξής του σε κόμμα έγκειται στο γεγονός ότι δεν ήθελε να βρίσκεται υπό κάποιο πρίσμα, καθώς, επίσης και στην πραγματοποίηση δημοσκόπησης στην οποία προέβη μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Ο ίδιος, ενώ, δεν έχει καμία σχέση με τα κοινά έχει δηλώσει πως θα μελετήσει σε περίπτωση εκλογής του, και έχει εκφράσει θέσεις για μερικά θέματα. Έχει αναφέρει πως δεν θέλει να προβαίνει σε δηλώσεις για το τι θα κάνει, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία, απλώς πάντα θα προσπαθεί ανάλογα με τα δεδομένα για αυτό που θεωρεί καλό για τον τόπο του.

Όσον αφορά το Κυπριακό τείνει προς λύση στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά ακόμη, θεωρεί πως έχει ανεπαρκείς γνώσεις για να μπορεί να εκφέρει θέση.

Για το μεταναστευτικό χρειάζεται να τεθεί μέτρο στις εισροές εντός της χώρας. Προτείνει να παίρνουν άσυλο από την κυπριακή πρεσβεία στην εκάστοτε χώρα όπου κατάγονται οι μετανάστες. Διαφωνεί με την επίδειξη ρατσισμού απέναντι στους λαθρομετανάστες.

Σχετικά με την παιδεία θεωρεί πως το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου «σκοτώνει» τη δημιουργία και πως από το συγκεκριμένο απουσιάζει η χρήση της τεχνολογίας. Σκοπεύει μέσω της επιρροής που έχει στα ΜΚΔ να μεταδώσει στον κόσμο τι σημαίνει Ευρώπη, καθώς, και, τι κάνουν οι Ευρωβουλευτές.

Σχετικά με τον θεσμό της οικογένειας πιστεύει πως πρέπει να έρθουν ευρωπαϊκά κονδύλια για να παύσει να υφίσταται η υπογεννητικότητα και για να ενισχυθεί η πολυτεκνία. Τέλος, όσον αφορά την ενέργεια προτείνει τη σταδιακή μείωση της χρήσης πετρελαίου και την αντικατάστασή της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ευρωομάδες:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ): Το ΕΛΚ υποστηρίζει τη ΔΔΟ ως βάση λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Ακολουθεί μια χαλαρή πολιτική όσον αφορά το μεταναστευτικό. Προτείνει όπως παραχθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους παράνομους μετανάστες και μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάστασή τους. Πρωτοστάτησε στην καταψήφιση του ψηφίσματος για την καταδίκη της Γενοκτονίας των Ποντίων. Επίσης, στην οικονομική πολιτική είναι υπέρ της οικονομικής λιτότητας. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, εναντιώθηκε σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, καθώς «πρέπει οι χώρες μόνες τους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες της οικονομικής τους πολιτικής», ασχέτως αν αρκετές από τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει ένα κράτος φτάνουν κατευθείαν από την Ε.Ε. Συμμετέχει ο ΔΗ.ΣΥ.

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D): Οι ΣκΔ είναι υπέρ της πολιτικής της ανθρωπιστικής βοήθειας σε λαθρομετανάστες, αλλά θεωρούν άμεση ανάγκη την κοινή πολιτική ασύλου. Στο Κυπριακό, είναι κατά της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων μετά τη λύση και κατά των εγγυήσεων. Το 2016, ο ηγέτης τους είχε δηλώσει «υπέρ της επανένωσης της Κύπρου» και ότι «αν οι δύο κοινότητες φτάσουν σε λύση θα είναι μια ιστορική στιγμή». Είχαν στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υποστηρίζουν μια πιο κοινωνική πολιτική στην οικονομία και αντιτάσσονται στα πρόσθετα μέτρα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα. Με πρόταση τους, αναστάλθηκε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ανεγέρθη θέμα αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης μαζί της.

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR): Υποστηρίζουν τις θέσης της Ελένης Θεοχάρους στο Κυπριακό. Παλαιότερα, ακολουθούσαν μια πιο τουρκόφιλη πολιτική, καθώς στις τάξεις του ήταν ενταγμένο τ/κ κόμμα, το οποίο τώρα έχει διωχθεί. Είναι υπέρ μιας εθνικής πολιτικής εναντίον της μετανάστευσης και υποστηρίζουν την εφαρμογή της άμεσης μετεγκατάστασης των προσφύγων που τους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου. Υποστηρίζουν ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η Ε.Ε, είναι λανθασμένη. Κατέθεσαν πρόσφατα ψήφισμα για καταδίκη της Γενοκτονίας των Ποντίων, το οποίο και καταψηφίστηκε.

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά: Είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις θέσεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Ακολουθεί την πολιτική των ανοικτών συνόρων σε ότι αφορά την μεταναστευτική πολιτική και την εναντίωση στη φοροδιαφυγή. Επίσης, υποστηρίζει ένα πιο «κοινωνικό» μοντέλο όσον αφορά την Οικονομία.

Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας: Είναι ευρωσκεπτικιστική ομάδα. Ο ευρωσκεπτικισμός στην Ευρώπη ενδυναμώνεται ραγδαία και προωθεί τα ζητήματα του μεταναστευτικού, της οικονομίας και της αδυναμίας των φιλελεύθερων πολιτικών να τα αντιμετωπίσουν. Οι περισσότεροι ευρωσκεπτικιστές διαφωνούν με την παρούσα μορφή της Ε.Ε και με την πιθανότητα επέκτασής της. Στο Κυπριακό ακολουθεί μια πιο αντιομοσπονδιακή προσέγγιση. Ακολουθεί πιο εθνοκεντρική πολιτική και εναντιώνεται στη λαθρομετανάστευση, αποκαλώντας τους λαθρομετανάστες «ισλαμο-έποικους». Θεωρεί ότι στην οικονομία πρέπει να εισακουστεί η φωνή των λαών, αφού «πληρώνουν οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών, μετατρέποντας το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο».

Ευρωπαίοι Πράσινοι: Ακολουθούν τις πολιτικές του Κινήματος Οικολόγων όσον αφορά το Κυπριακό. Επιθυμούν μια πιο χαλαρή μεταναστευτική πολιτική και είναι υπέρ του δικαιώματος ασύλου. Όσον αφορά την οικονομία, είναι εναντίον της λιτότητας και θεωρούν ότι οι πολιτικές του ΕΛΚ μέχρι τώρα έχουν φέρει τις νότιες χώρες σε οικονομική κατάρρευση.

Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι (Renew): Υποστηρίζουν ότι η οικονομική πολιτική της κ. Μέρκελ είναι ανέξοδη και ότι το χρέος πρέπει να ενοποιηθεί. Επίσης, είναι υπέρ της δημιουργίας ενός «ομοσπονδιακού προϋπολογισμού» της Ευρώπης και έχουν στηρίξει αρκετές φορές την «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση», δηλαδή την συνένωση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε σε ένα ομοσπονδιακού τύπου κράτος. Είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης, αφού θεωρούν ότι «οι μετανάστες αποτελούν γρανάζι που κτίζει την ευρωπαϊκή κοινωνία». Είναι υπέρ της ΔΔΟ στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID): Είναι γνωστή για τις ευρωσκεπτικιστικές, δεξιές και εθνικιστικές της θέσεις. Η ομάδα συγκεντρώνει κόμματα και ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία, αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση και συχνά αντιτίθενται στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019, μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διαδέχθηκε την ομάδα Europe of Nations and Freedom (ENF), η οποία υπήρχε από το 2015 έως το 2019.

Ως Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην όποια λύση που έχει ως βάση τη ΔΔΟ. Επιθυμούμε τη διασφάλιση της μόνης δικλείδας ασφαλείας του Ελληνισμού της Κύπρου και η συγκεκριμένη λύση αποτελεί κατάλυσή της. Σκοπός μας είναι η Απελευθέρωση ΟΛΩΝ των κατεχόμενων εδαφών μας και θα συνεχίσει να είναι έως ότου αυτή η άγια μέρα φτάσει.

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές οφείλουν να θέσουν το Κυπριακό στη σωστή του βάση. Η συζητούμενη λύση ΠΡΕΠΕΙ να απαιτεί την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων ΑΝΕΥ χρονοδιαγράμματος, την αποχώρηση ΟΛΩΝ των εποίκων και των παραγώγων τους και την ειρηνική επανεγκατάσταση τους στην Τουρκία, από την ίδια την Τουρκία, αφού βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ο εποικισμός και τα παράγωγά του αποτελούν έγκλημα πολέμου και η χώρα που το διαπράττει είναι υποχρεωμένη να το διορθώσει. Επίσης, εκ των ουκ άνευ είναι η άνευ όρων επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, η εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, η κατοχύρωση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, ιδιοκτησίας, καθώς και του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ αποτελεί η καταδίκη της Τουρκίας για όλα τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει στο νησί, όπως επίσης και η κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε λαού για Αυτοδιάθεση.

Ως Αυτόνομοι φοιτητές και ενεργοί πολίτες καλούμε όλο τον κόσμο να αφήσει στην άκρη κομματικές ταυτότητες και οικογενειακές παραδόσεις, να μελετήσει προσεκτικά τις θέσεις κάθε υποψηφίου και κάθε σχηματισμού και να επιλέξει αυτόνομα αυτούς που επιθυμεί να τον εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο καθένας από εμάς πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ιδιαίτερη μας πατρίδα, να αναλογιστεί την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εθνικό μας ζήτημα εξαιτίας των λάθος χειρισμών και των διαρκών υποχωρήσεων, να κατανοήσει πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάζουν άμεσα και την Κύπρο μας και με το βλέμμα στραμμένο στον Πενταδάκτυλο, να ψηφίσει αυτούς που θα επιλέξει, με μόνο γνώμονα το καλό της πατρίδας.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης