Απολογισμός της αποστολής της Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης στο Καστελλόριζο 2024

Η φετινή αποστολή μας στο ακριτικό Καστελλόριζο ήταν η τρίτη στη σειρά αποστολή της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών Θεσσαλονίκης στο νησί. Η αποστολή ξεκίνησε την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024. Πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου, την ανάδειξη της ελληνικότητάς τους και την προσφορά υλικής και πνευματικής βοήθειας προς το νησί και τους κατοίκους του.

Φέτος, η συνεργασία μας με φορείς και φυσικά πρόσωπα του νησιού ήταν πιο ευνοϊκή και αποτελεσματική, αφού τέθηκαν από πέρσι τα θεμέλια για την καλύτερη επικοινωνία μας. Αποτέλεσμα ήταν να δεχτούμε μια εγκάρδια φιλοξενία και υποδοχή με την άφιξή μας και να  καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις.

Οι επαφές με τα σχολεία του νησιού ήταν από τις πιο σημαντικές δράσεις. Αρχικά, παραδώσαμε βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη σχολική βιβλιοθήκη και εξοπλισμό πρώτων βοηθειών για το φαρμακείο του σχολείου, ύστερα από ενημέρωση που είχαμε από τη διεύθυνση για τις ανάγκες του σχολείου. Μία εκ των σπουδαιότερων δράσεων ήταν η παρουσίαση στα σχολεία του επετειακού βιβλίου «Κύπρος Σημαίνει Ρωμιοσύνη», το οποίο αφορά τη συμβολή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το εν λόγω βιβλίο είχε εκδοθεί από την Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης το 2021, με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και επανεκδόθηκε φέτος με σκοπό να διανεμηθεί στους μαθητές και τους καθηγητές κατά τη διάρκεια της φετινής αποστολής στο Καστελλόριζο. Η επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, καθώς και του Γυμνασίου-Λυκείου ήταν εξίσου παραγωγική, εφόσον ενημερωθήκαμε από ανθρώπους που βιώνουν την καθημερινότητα στο ακριτικό νησί και για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τη διεξαγωγή της διδασκαλίας, βοηθώντας μας έτσι να κατανοήσουμε καλύτερα την όλη κατάσταση.

Σημαντική ήταν ταυτόχρονα, η δραστηριοποίησή μας σε συνεργασία με το Λύκειον των Ελληνίδων του Καστελλορίζου, στο πλαίσιο της οποίας γνωρίσαμε την παράδοση των Καστελλοριζιών, ενώ παράλληλα ήρθαμε σε αμεσότερη επαφή με τα παιδιά. Μαζί τους ζωγραφίσαμε σε ένα μεγάλο πανί το σχήμα των δύο νησιών, Κύπρου και Καστελλορίζου, και το αρχαίο καράβι της Κερύνειας να ταξιδεύει ανάμεσά τους. Παράλληλα, παίξαμε με τα παιδιά παραδοσιακά κυπριακά παιχνίδια, ενώ συμμετείχαμε σε άλλα μαθήματα που προσφέρει το Λύκειο. Επίσης, συνδιοργανώσαμε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και με το πέρας της εκδήλωσης ανταλλάξαμε δώρα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων και ακολούθως χορέψαμε όλοι μαζί χορούς από όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά έγιναν στο πλαίσιο της ανάδειξης της σημασίας της ενασχόλησης με τον πολιτισμό, της σύσφιξης των σχέσεων των δύο νησιών και της υπογράμμισης της ελληνικότητάς τους, κάτι που έγινε αντιληπτό και από τα παιδιά και τους υπόλοιπους θεατές.

Έπειτα, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής μας, έγιναν συναντήσεις με τον κύριο Πανταζή Χούλη, κατά τις οποίες έγινε ξενάγηση στο δικό του Μουσείο Γρίφων, το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και πεζοπορίες στα απότομα βουνά του νησιού. Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις στο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, όπου βρίσκονται η κατακόμβη του Αγίου Χαράλαμπου και το μουσείο που στεγάζεται στους χώρους των ερειπωμένων κελιών του και στο εξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου. Επίσης, επισκεφτήκαμε το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και τον μοναδικό λυκιακό τάφο που σώζεται μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα. Επιπλέον, μεταβήκαμε στο ιστορικό Παλαιόκαστρο και ανακαλύψαμε αρχαίους θησαυρούς, όπως μυκηναϊκούς οικισμούς, τείχη, τάφους και πατητήρια για την παραγωγή κρασιού και λαδιού, ενώ απολαύσαμε τον φυσικό πλούτο και την όμορφη θέα προς τα μικρασιατικά παράλια.

Υπήρξαν, ακόμη, επαφές με τον διοικητή της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, Συνταγματάρχη Ηλία Τσιρογιάννη και έπειτα, με τον Δήμαρχο Μεγίστης, Νικόλαο Ασβέστη. Σημειώνεται ότι, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Μεγίστης, προχωρήσαμε σε καθαρισμό του προαύλιου χώρου της Σαντράπειας Σχολής και της εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι έγιναν καταθέσεις στεφάνων στον χώρο του ηρώου του Αγνώστου Στρατιώτη του Καστελλορίζου και στην προτομή της «Κυράς της Ρω», της Δέσποινας Αχλαδιώτη, ήταν μεγάλη τιμή. Φέτος, δυστυχώς, δεν ήταν δυνατή η επίσκεψή μας στην ηρωική Ρω, λόγω καιρού.

Όλες οι δράσεις μας έγιναν στο πλαίσιο της υπογράμμισης της ενίσχυσης των σχέσεών μας με το Καστελλόριζο, εφόσον το ελλαδικό κράτος με την προδοτική στάση της περιθωριοποίησης του Καστελλορίζου, πόσο μάλλον της επανειλημμένης αγνόησης ακόμα και της ύπαρξής του εντός των συνόρων του, κατάφεραν μόνο να μειώσουν τον πληθυσμό του ακριτικού νησιού και να αυξήσουν την έπαρση των Τούρκων που το διεκδικούν φανερά και με επιθετικότητα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αγνοεί τη γεωστρατηγική σημασία του νησιού και το γεγονός ότι εξασφαλίζει την ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου. Συνεπώς, με την αξιοποίηση της σύνδεσης αυτής και του τόξου που σχηματίζει, μπορεί να περιοριστεί στο μέλλον ολοκληρωτικά η διέλευση της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Επομένως, έχουμε χρέος όλοι μας, να διαφυλάσσουμε την ακεραιότητα του Καστελλορίζου και να αγωνιστούμε για την ενίσχυση των επαφών του με τη δική μας ιδιαίτερη πατρίδα, την Κύπρο, έτσι ώστε οι κάτοικοί του να αντιληφθούν την αξία του τόπου τους για την Ελλάδα και να πάρουν κουράγιο για να συνεχίσουν να κρατούν Θερμοπύλες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ελληνισμός δεν τελειώνει ούτε στη Ρόδο, ούτε στο Καστελλόριζο, αλλά στον Απόστολο Ανδρέα, στο δικό μας Ριζοκάρπασο. Το μήνυμά μας, λοιπόν, είναι ένα, πως η Κύπρος και το Καστελλόριζο είναι Ελλάδα και προκειμένου να διαφυλαχτεί η ταυτότητα και η κυριαρχία τους και να μπορέσουν να αντισταθούν στον αδίστακτο Τούρκο, χρειάζονται το ένα το άλλο.

Γραφείο Τύπου
Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης